«Άγραφα Γεγραμμένων: Βραβείο Επιστήμης στο Σερραίο Επιστήμονα Δημήτρη Ψάλτη», γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά

Γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Παραγωγός Πολιτιστικών Προγραμμάτων, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου www.culturalassociation.org

Με το «Βραβείο Επιστήμης 2020», ένα eBook αφιέρωμα, τιμής ένεκεν και μια επιτυχημένη διαδικτυακή τελετή υψηλών προδιαγραφών, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου τίμησε τον εκ Σερρών Δημήτριο Ψάλτη, Καθηγητή Αστρονομίας και Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αριζόνα των ΗΠΑ, και παρολίγο Νομπελίστα για το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

Η αυτόνομη Κριτική Επιτροπή/ Κ.Ε. του ΣΠΕΚ για το Βραβείο αυτό (αποτελούμενη από Πρυτάνεις και διακεκριμένους Καθηγητές Ελλάδας, Κύπρου και Ομογένειας) έκρινε το επίτευγμα του Καθηγητή Δ. Ψάλτη αξιοθαύμαστο και τον ίδιο άξιο συνεχιστή μεγάλων αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων του παρελθόντος. Απέδειξε ότι ο πολιτισμός, η οικονομία και ακόμα ο κοινωνικός ιστός ενός τόπου και γενικά της οικουμένης, συνεχίζει να αντέχει χάρη στις ανακαλύψεις και τις λύσεις που δίνει η Επιστήμη. Εργάζεται με μέθοδο για πάνω από δύο δεκαετίες και αποδεικνύει διεθνώς ότι ‘’η Ελλάδα προσφέρει διαχρονικά και διαχωρικά στην ανθρωπότητα’’· αν και μικρή χώρα δεν έχει να ζηλέψει αν συγκριθεί με άλλες μεγάλες που διαθέτουν ισάξιους επιστήμονες και πλούσιους πόρους.

Συγκεκριμένα, διευθύνοντας μια ομάδα 300 ερευνητών και έχοντας φωτογραφίσει με σύγχρονα και ισχυρά ραδιοτηλεσκόπια δύο απόμακρες Μαύρες Οπές του Διαστήματος, επιβεβαιώνει τη σχετική θεωρία του Αϊνστάιν, ο οποίος ναι μεν είχε αποσπάσει το 1915 το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, αλλά η θεωρία του ανέμενε, από τότε και για ένα αιώνα ,έναν νέο επιστήμονα με σύγχρονα μέσα για να τη δικαιώσει.

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με το ‘Βραβείο Επιστήμης’ για το 2020 στέλνει ταυτόχρονα μήνυμα, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι οι άξιοι πρέπει να τιμώνται, το δε έργο τους να διαλαλείται, ώστε να είναι φάρος για τους νέους μας, τις νέες γενεές – πόσο μάλλον που το έργο αυτό διανοίγει φωτεινούς ορίζοντες στην επιστήμη, στη γνώση, στην Ανάπτυξη και ως πρότυπο θα το ακολουθούν επιστήμονες, προς όφελος των ιδίων αλλά και του κόσμου. Η αυτόνομη Κριτική Επιτροπή του Θεσμού ‘ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ’ του ΣΠΕΚ, πιστεύει ότι ο σεμνός και σπουδαίος Έλληνας επιστήμων Δημήτριος Ψάλτης δεν θα αργήσει να τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

Το eBook «Βραβείο Επιστήμης 2020: Δημήτρης Ψάλτης» περιλαμβάνει κειμενικό αρχείο (εργοβιογραφίες, σκεπτικά βράβευσης, χαιρετισμούς, αντιφωνήσεις, πληροφορίες κ.α.), φωτογραφικό, ηχητικό και βίντεο υλικό από την τελετή που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για το “Βραβείο Επιστήμης 2020”, που έλαβε χώρα ως ψηφιακή / διαδικτυακή εκδήλωση (εν μέσω πανδημίας Covid-19) στις 17/12/2020, στο πλαίσιο της οποίας τιμήθηκε με το Βραβείο Επιστήμης ο Δημήτρης Ψάλτης, Καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Το “Βραβείο Επιστήμης” αποτελεί ετήσιο θεσμό του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Το EBook διατίθεται ελεύθερα και δωρεάν προς κάθε ενδιαφερόμενο μέσα από το site του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου www.culturalassociation.org, καθώς και από την Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη με αριθμό ISBN: 978-618-85324-0-3.

Θεσσαλονίκη, 18/3/2021