Αναγκαίο το αυτοδιοικητικό μοντέλο τοπικής ανάπτυξης

Δανιηλίδης
του Σίμου Δανιηλίδη*
Σήμερα, μετά από έξι χρόνια σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών, ύφεσης και λιτότητας η κατάσταση στην ελληνική οικονομία δεν φαίνεται να αλλάζει και αυτό έχει βαρύτατες συνέπειες στην ελληνική κοινωνία. Όλα τα μέτρα που ελήφθησαν και λαμβάνονται, είτε αφορούν τις δημόσιες δαπάνες είτε τα έσοδα, δεν έφεραν πιο κοντά το πολυαναμενόμενο φως στο τούνελ.
Η χώρα μας έχασε πολύτιμο χρόνο πειραματιζόμενη ή –κατά άλλους– διαπραγματευόμενη. Η προσφυγή στις κάλπες του Σεπτεμβρίου έγινε δυστυχώς η «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» προκειμένου να εξαγνιστούν οι μεγάλες υποσχέσεις, το σχίσιμο των μνημονίων, η αντίσταση στις ορέξεις των δανειστών.
Η ελπίδα για καλύτερες μέρες δεν ήρθε. Ήρθε, όμως, το τρίτο μνημόνιο, πιο σκληρό και πιο βάναυσο από τα προηγούμενα.
Σαν να μην πέρασε ούτε μέρα, γινόμαστε πάλι θεατές στο ίδιο έργο. Και η πολιτική της κυβέρνησης μέχρι σήμερα δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία πλήττεται από νομοθετικές ρυθμίσεις, καθυστερήσεις, ολιγωρίες, από άστοχες ενέργειες ή παραλείψεις των κυβερνώντων, από μείωση χρηματοδότησης και κατάργηση πόρων. Σε όλα αυτά προστίθεται η μη απόδοση, μέχρι σήμερα, του 30% της κρατικής χρηματοδότησης που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2015, καθώς και η μη απόδοση του ετήσιου ποσού για τις Οφειλές Παρελθόντων Ετών, γεγονότα που διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον στους δήμους της χώρας.
Η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να παραμένει μετέωρη. Πολλά πράγματα που την αφορούσαν, και την αφορούν άμεσα, ενώ θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιμετωπισθεί και επιλυθεί, αυτά όχι μόνο διατηρούνται σε περιβάλλον πλήρους ασάφειας και αβεβαιότητας, αλλά τίθενται ολοένα και περισσότερο σε περιβάλλον απόλυτης ασφυξίας με το επερχόμενο αποτέλεσμα να προοιωνίζεται καταστροφικό για κοινωνικοπρονοιακές δομές και προγράμματα.
Έμφαση στην κοινωνική συνοχή
Το 2015 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά όλα προοιωνίζουν πως το 2016 θα είναι ακόμη δυσκολότερη για τους δήμους, οι οποίοι καλούνται ξανά να σηκώσουν το βάρος του νοικοκυρέματος του κράτους και να μειώσουν περαιτέρω τις δαπάνες τους. Μείωση δαπανών στον κοινωνικό τομέα, στις υπερωρίες προσωπικού, στις προμήθειες που θα σημαίνει κατάργηση προγραμμάτων αλληλεγγύης και υποστήριξης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, σημαίνει πλήγμα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, κίνδυνο υπολειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών.
Μέσα σ’ αυτό το αρνητικό κλίμα, ο δήμος μας, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσα από ένα ευρύτατο δίκτυο δομών και υπηρεσιών, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων που προσφέρουν στην κοινωνία κρίσιμες και ευαίσθητες υπηρεσίες. Έτσι μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι για όσα προσφέρουμε στους συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και αντιμετωπίζουν σκληρότερα από όλους τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Αυτή την κοινωνική συνοχή οφείλουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε.
Για να μπορούμε, όμως, να είμαστε αισιόδοξοι και να ελπίζουμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον, είναι αδήριτη η ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα ένα αυτοδιοικητικό μοντέλο με έμφαση στην τοπική ανάπτυξη, το περιβάλλον, την παιδεία, την πρόνοια, την κοινωνική πολιτική, την απασχόληση, κ.τ.λ. Απαιτείται και η αντίστοιχη διαμόρφωση ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου οικονομικής αυτοδυναμίας των ΟΤΑ.
Η απόφαση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική πρέπει να αποτελέσει τη σταθερή βάση διαμόρφωσης της διεκδικητικής γραμμής των δήμων, τόσο στα θεσμικά όσο και στα οικονομικά ζητήματα. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε.
*Ο κ. Δανιηλίδης είναι δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών