10:29, Τετάρτη
26 Ιανουαρίου 2022

Αυτή θα είναι η ανατροπή στις εκλογές της ΝΔ!

Βασιλειάδης
του Δημήτρη Βασιλειάδη*
Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου τελειώνει η περιπέτεια για την ΝΔ. Θα έχει Πρόεδρο, εκτός κι αν συμβεί και πάλι καμιά στραβή που δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εκλογή Προέδρου υπήρξε μια περιπέτεια. Χάθηκε μια εκλογική αναμέτρηση για «τεχνικούς» λόγους (αλήθεια τι έγινε τελικά με αυτή την ιστορία; Έφταιξε κανείς πολιτικά;), που όξυνε την κατάσταση και οδήγησε σε παραίτηση Μεϊμαράκη, αλλάζοντας ουσιαστικά και την δυναμική του κάθε υποψήφιου. Κερδισμένος ο Μητσοτάκης, χαμένος ο Τζιτζικώστας, αλλά τώρα έχει μικρή σημασία. Κερδισμένος βγήκε χωρίς αμφιβολία και ο Γεωργιάδης που έδωσε μάχη χωρίς συμμαχίες (Δημάρχους, Περιφερειάρχες, Βουλευτές).
Και επειδή δεν υπάρχουν μετρήσεις για τον δεύτερο γύρο, δεν μένει κάτι άλλο από τον αυτοσχεδιασμό. Ok, του Γεωργιάδη θα πάνε στον Μητσοτάκη. Ο ίδιος πήρε ξεκάθαρη θέση. Δεν ξέρουμε όμως αν μπορούμε να προσθέσουμε όλο το ποσοστό του στον Μητσοτάκη. Κάποιοι δεν θα ακολουθήσουν και κάποιοι μάλλον δεν θα πάνε καν στην κάλπη αφού η επιλογή τους δεν πέρασε στον 2ο γύρο. Σίγουρα πάντως οι δυνάμεις του Γεωργιάδη θα κλείσουν σημαντικά την ψαλίδα με τον Μεϊμαράκη.
Άγνωστος Χ και οι οπαδοί του Τζιτζικώστα. Πολλοί από τους ψηφοφόρους του έχουν συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση (βόρεια Ελλάδα), κάποιοι έχουν αθλητικές προτιμήσεις, κάποιοι είναι αυτοδιοικητικοί που ήθελαν ή επιδίωκαν απλά την καλή σχέση μαζί του για δικούς τους λόγους, κάποιοι είναι δεξιοί, κάποιοι πιο δεξιοί, κάποιοι καραμανλικοί και κάποιοι ότι να’ ναι. Αυτό το σύνολο δύσκολα το κάνεις ζάφτι, ό,τι γραμμή και του δώσει ο Τζιτζικώστας και επειδή αυτό είναι σε θέση να το γνωρίζει, μάλλον δεν θα δώσει γραμμή ή τουλάχιστον αυτό θα πρέπει να κάνει. Κινδυνεύει η γραμμή να μην λειτουργήσει και να αποδειχτεί το 20% του μια ανίερη συμμαχία.
Ένας ακόμα λόγος που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι ότι, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, δεν είναι οι του Τζιτζικώστα που θα κάνουν τη διαφορά να κλείσει. Σύμφωνα με τη δομή που έχει αυτό το σώμα, οι κατανομές μεταξύ Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη μπορεί να είναι της τάξης του 50-50, άρα βγαίνει ο Μεϊμαράκης. Αυτό που έχει σημασία ως μέγεθος και δυστυχώς λόγω έλλειψης μετρήσεων δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί, είναι αυτό που ονομάζω ανάστροφη δυναμική. Η μετακίνηση στο δεύτερο γύρο κάποιου ψηφοφόρου του ενός υποψήφιου  στον άλλον, έστω και αν δεν υπήρξε επιλογή του στον πρώτο γύρο. Δηλαδή να ψήφισε Μεϊμαράκη στον πρώτο γύρο γιατί θεώρησε ότι έπρεπε να επικρατήσει επί των υπολοίπων αποτρέποντας εκπλήξεις τύπου Γεωργιάδη ή Τζιτζικώστα, τώρα όμως που το δίλημμα είναι άλλο  (Μεϊμαράκης/Μητσοτάκης) αλλάζει προτίμηση. Η σύγκριση εδώ πλέον είναι ανάμεσα σε δυο επιλογές και όχι σε τέσσερις του αρχικού γύρου. Αν λοιπόν έχουμε ανατροπή, δεν θα είναι επειδή οι του Τζιτζικώστα ψήφισαν Μητσοτάκη, αλλά επειδή κάποια μερίδα ψηφοφόρων του Μεϊμαράκη στον δεύτερο γύρο ανέστρεψε την επιλογή του. Σπάνιο; Ναι. Πρωτόγνωρο; Όχι.
*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρείας «Interview»