, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δεν θυμάμαι το πέρασμα Γεννηματά και Θεοδωράκη από τη ΔΕΘ

 
dimarelos
του Γιώργου Δημαρέλου*
Άλλη μία ΔΕΘ ξεκίνησε και τελείωσε και άλλη μια φορά ακούσαμε τον εκάστοτε πρωθυπουργό και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μας αναλύουν το οικονομικό τους πρόγραμμα για το μέλλον της χώρας.
Μόλις μία εβδομάδα μετά από το τέλος της ΔΕΘ, δύο πράγματα είναι αυτά που έμειναν από τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη. Από τον πρωθυπουργό μας έμεινε η επίθεσή του στη δημοσιογράφο του Alpha που τόλμησε να τον ρωτήσει για το θέμα της επικαιρότητας που είναι η αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και από τον κ . Μητσοτάκη η παρουσίαση του κοστολογημένου σχεδίου του για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Για το χώρο που προσωπικά με αντιπροσωπεύει, της Κεντροαριστεράς, είχαμε την παρουσία του κ. Θεοδωράκη και της κ. Γεννηματά, που για να είμαι και απολύτως ειλικρινής δεν έχω κάτι να θυμάμαι από το πέρασμα τους από τη ΔΕΘ. Ίσως επειδή, είχε ήδη επισκιάσει την επικαιρότητα του χώρου το τσούγκρισμα μεταξύ των δύο επικεφαλής για τη συμπόρευση των δύο κομμάτων, ενώ θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη ΔΕΘ για να σηματοδοτήσουν μία νέα αρχή για το χώρο.
Η μεν κ. Γεννηματά επιμένει στην τακτική των ίσων αποστάσεων, υιοθετώντας μία γενικόλογη τοποθέτηση περί στήριξης κυβέρνησης φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ο δε κ Θεοδωράκης επιμένει στον αποκλεισμό του ΣΥΡΙΖΑ από την όποια συζήτηση συμμετοχής σε κυβέρνηση.
Και για να μπούμε στο ζουμί της συζήτησης, το θέμα των εκλογικών συνεργασιών θα έπρεπε να είναι ένα θέμα που δεν αφορά σε κανέναν από τους δύο σε αποφασιστικό βαθμό, αλλά στον νέο επικεφαλής αυτής της (αποτυχημένης, τώρα που μιλάμε) συμπόρευσης και πάντως όχι τώρα όπου δεν προκύπτει άμεσα ημερομηνία εκλογών.
Ακόμα και αν από το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα, σήμερα προκύπτει ένα δίπολο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μία ενιαία κεντροαριστερή παράταξη, θα μπορούσε να είναι αυτή που θα οδηγήσει τις εξελίξεις. Όντας ακόμα και σήμερα ο πιο αξιόπιστος εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος, με κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για μείωση της φορολογίας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, για έναν πιο αποτελεσματικό και λιγότερο γραφειοκρατικό δημόσιο τομέα, για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και για μία σειρά από σοβαρά ζητήματα που η χώρα αντιμετωπίζει, θα ανάγκαζε τα άλλα κόμματα να βρουν τον τρόπο να πλησιάσουν τις θέσεις της.
Και, τέλος, για να είμαστε και ειλικρινείς μεταξύ μας, υπό τις παρούσες συνθήκες και με βάση αυτό που και τα δύο υποψήφια για την πρωτιά κόμματα έχουν δείξει μέχρι τώρα, δεν χρειάζεται να είσαι κάποιος φωστήρας για να δεις ποιο κόμμα βρίσκεται πιο κοντά στις ανάγκες της Ελλάδας για ανάκαμψη. Σε επίπεδο συγκρότησης εθνικής πολιτικής είναι πολύ καλύτερο να ξέρεις ότι υπάρχουν κάποια όρια στις διαπραγματεύσεις, παρά να ξέρεις ότι κάποιοι είναι έτοιμοι να καταπατήσουν την όποια ιδεολογική τους αρχή προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία.
*Ο κ. Δημαρέλος είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.