, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δημεύουν το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών

Παπαδόπουλος
του Παναγιώτη Παπαδόπουλου*
Όταν μέχρι το 2010 άλλες ευρωπαϊκές χώρες ολοκλήρωναν μεταρρυθμίσεις στα ασφαλιστικά τους συστήματα, η Ελλάδα σπαταλούσε χρόνο σε έναν ατέρμονο, χωρίς αποτέλεσμα, διάλογο. Τα τελευταία έξι χρόνια, μετά την ένταξη στα προγράμματα προσαρμογής, έχουμε δει έναν καταιγισμό φόρων και περικοπών, χωρίς συζήτηση, χωρίς στρατηγική, χωρίς κατεύθυνση. Η επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές για εργοδότες και εργαζόμενους αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ασυνάρτητης τακτικής. Για να καλυφθεί μια άμεση ανάγκη και για να διευκολυνθεί η διαχείριση του πολιτικού κόστους, προωθείται ένα μέτρο που υπονομεύει ευθέως την επιχειρηματική δραστηριότητα, την απασχόληση και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα τροφοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι κάτι που από την πρώτη στιγμή μας βρήκε αντίθετους και το διαμηνύσαμε προς όλες τις κατευθύνσεις.
Την ίδια ώρα… ταφόπλακα στην περαιτέρω ανάπτυξη της δράσης της επιχειρηματικότητας βάζει η ασφαλιστική πρόταση Κατρούγκαλου, με την επιχειρηματική κοινότητα να καλείται να πληρώσει υπέρογκα ποσά για την ασφάλιση και τη συνταξιοδότησή της.
Η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, όπως προβλέπεται σε ύψος 20% επί του εισοδήματος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε συνδυασμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις, επιβαρύνει υπέρογκα, καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικά στο κράτος μέχρι και το 80% του εισοδήματός τους. Κατά συνέπεια το κράτος μπαίνει… ως μεγαλομέτοχος σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα. Απόρροια των δυσβάσταχτων βαρών, πολύ φοβάμαι ότι, θα είναι κάποιοι να στραφούν στη μαύρη εργασία και άλλοι στη διαγραφή από τον ΟΑΕΕ.
Δυστυχώς οι προβλέψεις του κυβερνητικού σχεδίου, που βαυκαλίζεται ότι επιθυμεί να αντιστρέψει το ταξικό πρόσημο του άδικου, υπάρχοντος, συστήματος, μας οδηγούν σε ένα πιο άδικο σύστημα που φτωχοποιεί τους πάντες, εξομοιώνοντας αυτούς που επί δεκαετίες ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους με άλλους που έχουν αποδώσει σαφώς μικρότερες εισφορές για λιγότερα έτη εργασίας.
Μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται, θα πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση οφείλει να προχωρήσει στο πλαίσιο ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού πλαισίου, με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για μια ανάγκη αυτονόητη. Με δεδομένο ότι κάθε σύστημα συντάξεων τροφοδοτείται από την παραγωγή, για να έχουν σύνταξη οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να έχουν δουλειά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Θα πρέπει να υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες θα δημιουργούν βιώσιμες και καλές θέσεις εργασίας.
Τα επιμελητήρια έχουν ήδη καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ρεαλιστική βάση συζήτησης για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με κοινωνικό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό πρόσημο.
Ο στόχος για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα συνδυάζει την κοινωνική δικαιοσύνη με την ανάπτυξη δεν είναι εύκολος. Θα έπρεπε όμως να έχουμε καταλάβει εδώ και πολύ καιρό ότι για την Ελλάδα τα εύκολα έχουν τελειώσει. Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη εξίσωση, η οποία μπορεί να λυθεί μόνο με ρεαλιστικό, υπεύθυνο διάλογο, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και εμμονές.
*Ο κ. Παπαδόπουλος είναι πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.