fbpx

, Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Ένας άγονος χαρτοπόλεμος

 
mastoras1
Του Βασίλη Μάστορα*
 
Ο πόλεμος των ανακοινώσεων που «ξέσπασε» στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και στον οποίο συμμετέχουν η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο πρόεδρος της Super League σαφώς και έχει αιτία, αλλά εκ προοιμίου τον θεωρώ αναποτελεσματικό για τους εμπνευστές του.
Ο ΠΑΟΚ σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης μετά τον αγώνα με τον Αρη με αφορμή τη διαιτησία του ντέρμπι και εξαπέλυσε πυρά προς όλα τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου και φυσικά προς τον αιώνιο αντίπαλο του τον Ολυμπιακό. Οι πειραιώτες δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια. Απάντησαν στο ίδιο ύφος εμπλέκοντας και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Σαββίδη. Όπως ήταν επόμενο στο χορό μπήκαν και οι έχοντες λόγο καθώς κατηγορήθηκαν, τόσο ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο. κ. Σαρρής όσο  και ο πρόεδρος της διοργανώτριας κ. Μώραλης.
Ο πρώτος ο οποίος φέρει και τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα όσα γίνονται στο ποδόσφαιρο μας έβγαλε ανακοίνωση μόνο και μόνο για να βγάλει. Λογικό καθώς σε αντίθετη περίπτωση η σιωπή του θα εκλαμβάνονταν ως ενοχή. Ο κ. Μώραλης είπε δύο-τρία πράγματα τα οποία είναι η αλήθεια την οποία προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους την αποκρύπτει ο ΠΑΟΚ. Ποια είναι αυτή; Ότι ο «Δικέφαλος» επί σειρά ετών στις συνεδριάσεις και τις συνελεύσεις της Super League ποτέ δεν κατέθεσε προτάσεις για την βελτίωση του ποδοσφαιρικού προϊόντος, ούτε εξέφρασε κάποια δυσαρέσκεια. Ετούτο είναι αλήθεια καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι τις περισσότερες φορές ο ΠΑΟΚ είτε συνέπλεε με τις προτάσεις του Ολυμπιακού, είτε ψήφιζε λευκό για τα μάτια του κόσμου.
Στην ουσία η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ουδέποτε χάραξε μία δική της γραμμή ζητώντας από τους εταίρους της στη League να την στηρίξουν παίζοντας τον ρόλο του «επαναστάτη».
Κάτι τέτοιο έγινε στο ξεκίνημα της φετινής αγωνιστικής περιόδου κι αυτό με λάθος τρόπο καθώς υποχρεώθηκε να συρθεί υπέρ των προτάσεων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε ασήμαντο θέμα.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι «πυροβολισμοί» του ΠΑΟΚ κατά του κατεστημένου του ελληνικού ποδοσφαίρου που για δύο δεκαετίες έχει τη «σφραγίδα» του Ολυμπιακού σ’ αυτή τουλάχιστον τη χρονική στιγμή δεν έχει να κάνει με ένα καλοσχεδιασμένος πλάνο εξυγίανσης του ποδοσφαίρου. Γενική είναι η εντύπωση ότι ο ΠΑΟΚ επιχειρεί να αποκτήσει «ασπίδες» άμυνας εν’ όψει των δύο αγώνων κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.
Σ’ αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε από το περασμένο καλοκαίρι να ξεκινούσε μία προσπάθεια δημοσιοποιώντας τις θέσεις του και αναζητώντας συμπαραστάτες μέσα στη Super League. Η επόμενη κίνηση του θα έπρεπε να έχει ως στόχο την προώθηση ενός ανθρώπου κοινής αποδοχής για την προεδρία της Ε.Π.Ο. η οποία είναι η «φωλιά» της όποιας διαπλοκής υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Διαφορετικά με τον «χαρτοπόλεμο» δύσκολα θα κερδίσει κάτι ουσιαστικό γιατί όλοι εκείνοι που πολέμουν τον ΠΑΟΚ είναι τόσο σκληρόπετσοι που δεν τους αγγίζουν οι ανακοινώσεις.
Και κάτι τελευταίο: πριν ο ΠΑΟΚ ξεκινήσει τον πραγματικό πόλεμο κατά του κατεστημένου, όποτε κι αν το αποφασίσει, θα πρέπει να ζυγίσει καλά τις δυνάμεις του γιατί δύσκολα οι ομάδες- δορυφόροι ξεκολλούν από τον «πατέρα του συστήματος» εάν δεν είναι σίγουροι ότι ο νέος «πατερούλης» θα τους παράσχει την ίδια προστασία.
Όλα τα’ άλλα περί ισονομίας και εξυγίανσης του  ποδοσφαίρου ακούγονται ως ρήσεις για λαϊκή κατανάλωση όπως και τα σενάρια περί «τρόμου στο λιμάνι από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη».
Θα επανέλθω επ’ αυτού.
*Ο Βασίλης Μάστορας είναι δημοσιογράφος

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.