04:37, Δευτέρα
23 Μαΐου 2022

Ενενήντα χρόνια ιστορίας…

 
ANASTASIOS TZIKAS-PROEDROS DETH-HELEXPO (1) (1)
του Τάσου Τζήκα*
Ενενήντα χρόνια ΔΕΘ. Ενενήντα χρόνια ιστορίας που είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ενενήντα χρόνια συνυφασμένα με την ελληνική και διεθνή επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τον πολιτισμό. Στην 81η ΔΕΘ γιορτάζουμε φέτος την αντοχή, την μακροημέρευση και τον δυναμισμό ενός σημαντικού θεσμού της πόλης που γεννήθηκε το 1926, μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον ΠΑΟΚ. Το χρονικό αυτό ορόσημο σηματοδοτεί όχι μόνο το κλείσιμο ενός κύκλου ζωής, αλλά και το ξεκίνημα ενός νέου, ακόμη πιο φιλόδοξου, μιας αναγέννησης, με επίκεντρο την επανένωση της ΔΕΘ και της Helexpo, τη δημιουργία νέων εκθέσεων και θεματικών πάρκων και βέβαια τη διεθνοποίηση, το άνοιγμα σε νέες αγορές και τις διεθνείς συνεργασίες.
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει φέτος πολλούς λόγους για να γιορτάσει. Τα 90α γενέθλιά της αποδεικνύουν πως η πολλή δουλειά, ο μεθοδικός σχεδιασμός και ένα διαχρονικό αναπτυξιακό όραμα που το υιοθέτησε από την αρχή όλη η πόλη,  μπορούν να νικήσουν τελικά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, όπως ήταν αυτές που πέρασε η Έκθεση στις εννέα δεκαετίες της ζωής της.
Αυτό είναι και ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον, το οποίο η σημερινή διοίκηση σχεδιάζει δίνοντας έμφαση σε τρεις κρίσιμους παράγοντες: την οικονομική ανασυγκρότηση, την εκθεσιακή και συνεδριακή ανάπτυξη και τη διεθνή δικτύωση. Ήδη τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής είναι εμφανή. Ο αριθμός των επισκεπτών στη Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου, αλλά και στις κλαδικές εκθέσεις έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ στις μεγάλες κλαδικές διοργανώσεις, όπως η Agrotica, το ένα ρεκόρ –τόσο σε επίπεδο εκθετών όσο και επισκεπτών- καταρρίπτεται μετά το άλλο.
Στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει επιβάλλει η κρίση, η ΔΕΘ-Helexpo έχει καταφέρει να αποτελεί φάρο ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα, συμβάλλοντας σημαντικά στην τόνωση της τοπικής και της εθνικής οικονομίας. Έχουμε μπει σε μια νέα περίοδο, στην οποία η Έκθεση καλείται να επανεφεύρει τον εαυτό της, να δοκιμάσει νέα πράγματα και να τολμήσει, για να πάει πιο μπροστά. Σε αυτή τη διαδικασία η διεθνοποίηση  αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για μας. Στο μέτωπο αυτό η προσπάθεια είναι συνεχής και τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φαίνονται.
Η συμμετοχή της Ρωσίας στην 81η ΔΕΘ, με σημαντική παρουσία ρωσικών επιχειρήσεων, είναι ένα δείγμα αυτού του νέου εξωστρεφούς σχεδιασμού μας. Επίσης το ξεκίνημα των συνεργασιών με τους εθνικούς οργανισμούς της Τεχεράνης στο Ιράν, αλλά και του Σεν Ζεν και της Καντόνας στην Κίνα, που δρομολογήθηκαν πρόσφατα, συνιστούν κάποια μόνο από τα κομμάτια του παζλ της διεθνοποίησης που έχει αρχίσει να συνθέτει η εταιρεία. Επίσης η πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εκθέσεων Κεντρικής Ευρώπης (CEFA) στη Θεσσαλονίκη πριν από μερικές ημέρες δείχνει ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στα εκθεσιακά δρώμενα της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Ενενήντα χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση του Οκτωβρίου του 1926, η ΔΕΘ έγινε πάλι μόδα στην πόλη, δικτυώνεται συνεχώς με την Ελλάδα της επιχειρηματικότητας και ανοίγει τα πανιά της για τη μεγάλη διεθνή αγορά.
*Ο κ. Τζήκας είναι πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO