22:33, Σάββατο
24 Σεπτεμβρίου 2022

Επιχειρηματικό βοριαδάκι…

kostopoulos
του Ντίνου Κωστόπουλου*
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ (;) Φαίνεται ότι κάτι αλλάζει στην στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρώπης για την παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα… Ξαφνικά, όλοι μιλούν για ανάπτυξη και όχι ύφεση! Για το 2016 που κλείνει σε τρείς μήνες “προβλέπουν” οριακή άνοδο (σταθεροποίηση λέγεται) ενώ για το 2017 σημαντική άνοδο που θα αγγίξει το 2,8% (!) Τι έγινε ρε παιδιά και δεν το πήραμε χαμπάρι; Δύο μήνες πριν με τα ίδια ακριβώς δεδομένα ο ΟΟΣΑ προειδοποιούσε ότι το 2017 στην Ελλάδα, λόγω των επώδυνων μέτρων του τρίτου μνημονίου, η ύφεση μπορεί να φτάσει το 7%… Τι άλλαξε μέσα σε δύο μήνες και δεν πήραμε μυρωδιά;  Προφανώς, για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους αποφάσισαν ήδη οι θεσμοί ότι θα γίνει “βιώσιμο” πριν το τέλος της χρονιάς και το γεγονός ότι η Ελλάδα το 2017 στα νέα αναπτυξιακά μέτρα της Ευρώπης έρχεται ξαφνικά 5η στη σειρά αξιοποίησης (!) σηματοδοτούν ότι οι θεσμοί “άλλαξαν επιτέλους στάση στο θέμα της Ελλάδος” και ότι βαδίζουμε σε σταδιακή αποκατάσταση της καταστροφής! Εξ’ άλλου, ότι είχαν στοχεύσει να πάρουν – ασημικά και χρυσαφικά – τα πήραν με υπογραφή Τσίπρα και μάλιστα χωρίς να ανοίξει μύτη… Το υπερ-ταμείο θα ρουφήξει και την τελευταία ελπίδα του Έλληνα για άλλα πενήντα χρόνια, μισθοί και συντάξεις κουρεύτηκαν για όλους κάτω από τα 1.000 ευρώ και έμειναν κάτι λεπτομέρειες για τα “κόκκινα δάνεια” που μάλλον θα υπαχθούν στο …Αγγλικό Δίκαιο, δηλαδή στα ξένα χέρια!
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ αποτελούν οι κατασχέσεις λογαριασμών των πολιτών και των επιχειρήσεων για χρέη τους προς την Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις Τράπεζες και τους Οργανισμούς κοινής ωφέλειας (Δήμων κλπ.) λένε οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Δικαστηρίων όλης της χώρας! Οι Δικαστικές αποφάσεις είναι ξεκάθαρες και καλούν το Κράτος να σταματήσει άμεσα οποιαδήποτε δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού για κάθε τέτοια αιτία γιατί είναι παράνομη και καταχρηστική. Εκατομμύρια πολίτες διαμαρτύρονται για κατάφορη παραβίαση των ατομικών τους δικαιωμάτων, ισχυριζόμενοι ότι είναι άδικο και απάνθρωπο να στραγγαλίζουν με τέτοιες ενέργειες την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είναι ταυτόχρονα και θέμα επιβίωσης για χιλιάδες οικογένειες που έρχονται αντιμέτωποι με τη δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού τους γιατί χρωστούν στην Εφορία, με αποτέλεσμα να μην έχουν ούτε τα προς το ζην ! Από μια άλλη πλευρά, όταν δεσμεύεις ένα τραπεζικό λογαριασμό μιας επιχείρησης, το αποτέλεσμα είναι το ακριβώς αντίθετο, γιατί επισπεύδεις το θάνατό της (!). Σταμάτησαν τις 100 δόσεις και καλούν πολίτες και επιχειρήσεις να πληρώσουν με την …ευεργετική ρύθμιση των 12 δόσεων (!) και δεν αντιλαμβάνονται ότι η 8ετή κρίση έφερε το αναμενόμενο – και αυτό βιώνουν όλοι, την αδυναμία δηλαδή πληρωμής φόρων, τελών και ασφαλιστικών εισφορών.
ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ… Τριακόσιες χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις χρωστούν συνολικά 16.6 δις ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί κατασχέσεις σε 15.000 επιχειρήσεις για να εισπραχθούν μόλις 16 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένονται να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα πάνω από 150.000 νέες κατασχέσεις! Παράλληλα, για τα χρέη προς το Δημόσιο Εφορίες και Τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε 774.321 κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ συνολικά κινδυνεύουν με κατασχέσεις πάνω από 1.500.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις (!) Οι συγκλονιστικοί αυτοί αριθμοί αφορούν πρόσωπα, οικογένειες και επιχειρήσεις και συνθέτουν μια νέα ελληνική τραγωδία με ανυπολόγιστες για την ελληνική κοινωνία συνέπειες! Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία είδαμε έλληνα πρωθυπουργό να κομπάζει και να επαίρεται ότι τον Σεπτέμβριο οι εισπράξεις φόρων ξεπέρασαν τις προσδοκίες του (!) αντί να λυπάται και να αισχύνεται για κακό που συνεχίζει να υποθάλπει στον τόπο. Δεν υπάρχει μήνας που να μην πρέπει να πληρωθεί και κάποιος φόρος, αυτή είναι η πραγματικότητα και ο λόγος της ραγδαίας πτώσης της κυβέρνησης σε όλες τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δηλαδή αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει την μήνιν των πολιτών όλης της χώρας.
*Ο κ. Κωστόπουλος είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας.