05:55, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Επιχειρηματικό βοριαδάκι…

kostopoulos
του Ντίνου Κωστόπουλου*
KOKKINOΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στα Ασφαλιστικά Ταμεία… “Κόκκινο” και το ΙΚΑ “κόκκινος” και ο ΟΑΕΕ. Εξήντλησαν την προϋπολογισθείσα ετήσια δαπάνη τους και θα χρειασθούν για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς επιπλέον 300 εκ. ευρώ ο καθένας για να πληρώσουν τις συντάξεις. Στο ένα έκτο του ΑΕΠ ανέρχονται πλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αφού ξεπέρασαν συνολικά τα 30 δις ευρώ (!) οι οφειλόμενες υποχρεώσεις πολιτών και επιχειρήσεων. Τα μετρητά έχουν γίνει “σπάνιο είδος” στην αγορά που συνεχίζει να βυθίζεται ολοένα και πιο κάτω. Η ζοφερή εικόνα περιγράφεται εν μέρει και στην πρόσφατη ανακοίνωση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που λέει ότι οι οφειλέτες άνω των 5.000 ευρώ έκαστος ανέρχονται σε 316.855 συνυπολογίζοντας και αυτούς που εντάχθηκαν στις 100 δόσεις και από τους οποίους το 70% περίπου έχουν χάσει τη ρύθμιση λόγω αδυναμίας πληρωμών! Τα “μαύρα σύννεφα” συνεχώς και πυκνώνουν και τα ανησυχητικά στοιχεία έρχονται από παντού, αφού πλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν τα 100 δις ευρώ (!) άλλο μνημόνιο δηλαδή, αυτή τη φορά από το εσωτερικό χρέος! Τα Επιμελητήρια και οι Εμπορικοί Σύλλογοι όλης της χώρας εδώ και καιρό “φωνάζουν” μα δεν εισακούονται από το αρμόδιο υπουργείο, ότι είναι ανάγκη για να μην κλείσουν κι άλλες ακόμη χιλιάδες επιχειρήσεις, να επανέλθει η ρύθμιση των 100 δόσεων. Βέβαια το μαρτύριο δεν σταματάει, αλλά είναι έστω μια ανάσα – μια ανακούφιση στην ήδη κατακερματισμένη αγορά μας.
ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ τα έσοδα από τον τουρισμό και τον Αύγουστο, την ίδια ώρα που η αρμόδια Υπουργός συνεχίζει τον …αγώνα της (!) και ανεβάζει φωτογραφίες στα social media με τις επιτυχίες της στις διάφορες εκθέσεις του εξωτερικού! Σαν ταξιδάκι αναψυχής μου φαίνονται όλα αυτά, γιατί στην πράξη πάτωσε και ο τουρισμός μας, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 9,2% σε σχέση με πέρυσι, αποτελώντας αρνητικό ρεκόρ στη δεκαετία! Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν για το οκτάμηνο κατά 7,1% και το μέγεθος αυτό της πτώσης συνιστά νέο αρνητικό ρεκόρ! Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα καταλαμβάνει φέτος, την τρίτη υψηλότερη πτώση στα τουριστικά έσοδα, μετά τη Ρωσία και την Τουρκία… Είδατε τι κατάφεραν να κάνουν οι λαθρομετανάστες και οι ΜΚΟ για την οικονομία μας;..
 ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ λέει ο οικονομολόγος Παναγ. Θεοδωρίδης “Μην πληρώνετε τίποτα, ούτε στην Εφορία, ούτε στον ΕΝΦΙΑ, οι επαγγελματίες μόνο να πληρώνετε τον ΦΠΑ γιατί είναι ποσό που εισπράξατε”. Προσφεύγετε στα δικαστήρια και θα δικαιωθείτε. Το κακό δεν θα σταματήσει αν δεν αντιδράσουμε. Η αλήθεια δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Χρηματοδότησαν από τον Κρατικό προϋπολογισμό τις Τράπεζες με 233 δισ ευρώ – ένα τεράστιο ποσό – από το 2009 έως το 2012 να κάνουν ανακεφαλοποίηση και τώρα ζητούν από το λαό να τα πληρώσει με την επιβολή παράλογων φόρων. Μας βάλανε στο ΔΝΤ με ψεύτικα στοιχεία, το ΔΝΤ στην έκθεση πεπραγμένων του ομολογεί τα λάθη και τις παραλείψεις του που έκανε στο θέμα της Ελλάδος και η Τρόικα με την αλληλέγγυα Ευρωπαϊκή Ένωση, μας κουνούν το χέρι και συνεχίζουν την φορολεηλασία των Ελλήνων, εν μέσω καθημερινών αυτοκτονιών και κοινωνικών δραμάτων! Εξαφάνισαν τη μεσαία τάξη και μας οδηγούν όλους σε ολοκληρωτική καταστροφή.
 ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ για τα capital controls διενεργείται εδώ και μήνες με απόλυτη μυστικότητα, στοιχειοθετώντας εκτός της ανυπολόγιστης οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις και πολλά και βαρύτατα ποινικά αδικήματα σε βάρος των πολιτών και του πολιτεύματος. Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες δεκάδων πολιτών για την αιτία της συνεχιζόμενης δυσπραγίας της αγοράς, καθώς και από το γεγονός ότι πολίτες και εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον ούτε στις βασικές ανάγκες τους, εξ αιτίας των περιορισμών των capital controls. Σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι από τη μία ανεβάζουν φόρους και εισφορές και από την άλλη μειώνουν μισθούς και συντάξεις, το αποτέλεσμα είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που είναι θέμα χρόνου πότε θα εκραγεί!.. Μήπως αυτό επιδιώκουν;.. Να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να γίνουμε Βενεζουέλα;..  και μετά, να μας …σερβίρουν μια “Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας” που θα συνεχίσει το παιχνίδι τους;..
*Ο κ. Κωστόπουλος είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας.