, Σάββατο
01 Απριλίου 2023

Επιχειρηματικό βοριαδάκι…

kostopoulosΤου Ντίνου Κωστόπουλου*
ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ βρίσκεται ήδη μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με επίσημη νέα αξιολόγηση του οίκου Standard & Poor’s με άμεσο αποτέλεσμα να… κατρακυλήσει και πάλι η μετοχή της στο 0,55 του ευρώ (!) την ίδια ώρα που και μια δεύτερη από τις “μεγαλύτερες” συστημικές τράπεζες – είναι “κοινό μυστικό”- ότι βαίνει σε κατάρρευση! Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που τα έσοδα του κράτους τον μήνα Οκτώβριο, από τη βουτιά του 1,5 δις. τον Σεπτέμβριο, ξαφνικά και αναπάντεχα έχουν “πλεόνασμα” 170 εκ. ευρώ (!) – έτσι τουλάχιστον μας είπαν… Απίστευτο κι όμως… αληθινό (!) δηλαδή, όλοι οι φορολογούμενοι έβγαλαν από τα στρώματα και τα σεντούκια τα ευρώ τους και έτρεξαν με χαρά και πλήρωσαν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τη δόση της φορολογίας εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τα δεκάδες πρόστιμα που τους επιβάλλονται, αποδεικνύοντας -όπως λένε οι δανειστές μας- ότι έχουν λεφτά, αλλά τα κρύβουν!
Δηλαδή, ζούμε ξαφνικά στιγμές μεγάλης “οικονομικής ανάτασης”… Ανάσταση έχουμε, λέει γνωστός παλαίμαχος δημοσιογράφος και μην πιστεύετε κανέναν αν σας πει ότι δεν είναι αλήθεια ότι τα έσοδα του κράτους τον Οκτώβριο είναι… πλεονασματικά (!) Τι δηλαδή τα “μαγειρεύουν” για να δικαιολογήσουν την εκταμίευση της δόσης των 2 δις που φθάνουν ίσα – ίσα για να πληρωθούν οι τόκοι στο Δ.Ν.Τ. και την αναγγελθείσα “αποδέσμευση” της ανακεφαλαιοποίησης των 10 δις για τις συστημικές τράπεζες; Γίνονται αυτά τα πράγματα; Τι είναι, οι… δανειστές μας απατεώνες; Και ποιά είναι αυτή η Standard & Poor’s που τολμά και χρεοκοπεί επίσημα την πιο… συστημική (!) από τις τέσσερις “συστημικές” ελληνικές τράπεζες, την ώρα μάλιστα που βρέθηκε επιτέλους μια καλή ελληνική κυβέρνηση και λέει ΝΑΙ σε ΟΛΑ τα… προαπαιτούμενα;
Τι θέλουν δηλαδή, να …ξυπνήσουν οι “μαύροι” και να βγουν στους δρόμους; Που διάβασα – να δεις… ότι ετοιμάζεται να επέμβει εισαγγελέας κατά των συστημικών τραπεζών για τα ληστρικά επιτόκια των πιστωτικών καρτών, με το αιτιολογικό, ότι δεν μπορούν εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης εδώ και 6 χρόνια να χρεώνουν τους … ιθαγενείς με 18 και 22% επιτόκιο, ενώ σε όλη την Ευρώπη τα επιτόκια έπεσαν πιο κάτω και από τα μισά (!). Δεν το πιστεύετε; Tότε, πως μπορούν και διαφημίζουν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες και στην Ελλάδα τις πωλήσεις τους με leasing μόνο με 4,5%; Στην Ισλανδία οι “πονηροί” τραπεζίτες μπήκαν στη φυλακή και εξετάζεται πολύ σοβαρά από το κράτος να επιστραφούν σε κάθε καταθέτη περί τις τριάντα χιλιάδες, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 5% της δική τους ανακεφαλαιοποίησης! Αν συμβεί και στην Ελλάδα κάτι παρόμοιο, τότε τινάζονται στον αέρα και οι “δανειστές” και τα “κόκκινα δάνεια” και τα σχέδια για την αρπαγή της πρώτης κατοικίας και βεβαίως όλες οι… συστημικές τράπεζες, που έγιναν εργαλείο (βραχνάς) για την αφαίμαξη όλων των Ελλήνων!
*Ο κ.Κωστόπουλος είναι πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας