, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Επιχειρηματικό βοριαδάκι…

kostopoulos
του Ντίνου Κωστόπουλου*
ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΓΗΡΑΤΙΑ… Πάνω από 30.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες, είναι σε απόγνωση σήμερα και κανείς δεν νοιάζεται να δώσει ένα τέλος στις εικόνες ντροπής που ζούμε καθημερινά γύρω μας. Βαριά ασθενείς, όχι μόνον δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους, αλλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στις βασικές τους ανάγκες και έτσι αναγκάζονται να «κρύβουν» τα προβλήματα της υγείας τους, γιατί η Ελλάδα της κρίσης με λιγόψυχους και ανεπαρκείς πολιτικούς δεν μπορεί να κάνει ούτε τα αυτονόητα. Το αίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας κυριαρχούν παντού και οι πολίτες της τρίτης ηλικίας βλέπουν το αύριο αβέβαιο και τρομαχτικό! Στα δημόσια νοσοκομεία η κατάσταση όλο και χειροτερεύει, αφού για μια απλή επέμβαση θα πρέπει να περιμένει ο ασθενής μέχρι και έναν χρόνο (!) αν ζει μέχρι τότε! Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία αναγκάζουν τους συγγενείς να προσκομίζουν για τους ασθενείς τους, από γάζες μέχρι παυσίπονα! Γιατί το κράτος έφαγε τα αποθεματικά των ταμείων και γιατί κάποιοι επίορκοι γιατροί μαζί με τις φαρμακευτικές εταιρίες λυμαίνονταν επί σειρά ετών τη δημόσια υγεία σπαταλώντας εκατομμύρια ευρώ για ανύπαρκτες ανάγκες.  Αλίμονο στις πολιτείες που φτάνουν σε αυτό το σημείο… Χάσαμε την εθνική μας υπερηφάνεια, υποκύπτουμε διαρκώς εδώ και έξι χρόνια σε αλλεπάλληλους ωμούς εκβιασμούς των τοκογλύφων και των δανειστών, ντροπιάσαμε τα ιδανικά μας οδηγώντας εκατομμύρια Έλληνες στα όρια της φτώχειας και ξεπουλάμε το αύριο του τόπου μας, λιμάνια, αεροδρόμια, νερό, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρικό, για να “σώσουμε” λένε τις τράπεζες και για να μείνουμε στο… ευρώ!
ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΟΡΘΙΟ… Πολλές φορές δεν κάνουμε βήματα μπροστά, αν δεν μας αναγκάσουν οι περιστάσεις. Έχουν περάσει 6 μήνες και η «αξιολόγηση – εκβιασμός» δεν έχει κλείσει και κάθε μέρα που περνάει, η Τρόικα, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ολοένα και «φορτώνουν» τον λογαριασμό, με νέες βάναυσες αξιώσεις, με φόρους και απαιτήσεις, που θα διαλύσουν ότι απέμεινε από την συστηματική καταστροφή που έκαναν στην Ελλάδα εδώ και έξι χρόνια! Ζητούν ολοένα και περισσότερα από έναν λαό που βρίσκεται σε απόγνωση, γιατί ήδη χρωστάει πάνω από 130 δις ευρώ σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία, εξ αιτίας της υπερφορολόγησης και των μέτρων που επέβαλαν. Κάθε μήνα, προστίθενται στα χρέη των φυσικών προσώπων πάνω από 1,5 δις ευρώ σε «βεβαιωμένες οφειλές» στις Δ.Ο.Υ. και αυτοί το… βιολί τους! Φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών από το …πρώτο ευρώ. Χάνουν οι μισθωτοί το αφορολόγητο αν παίρνουν πάνω από 586 ευρώ. Τσεκούρι ξανά στις συντάξεις 30% λένε οι πληροφορίες (!) και φόροι ξανά στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στις κατοικίες! Δεν θα μείνει τίποτε όρθιο!. Αυτό μας λένε οι… «θεσμοί» και αν σας αρέσει! Αν οι δικηγόροι δεν ήταν σε αποχή σήμερα η πρώτη κατοικία θα είχε βγει ήδη στο σφυρί, λένε οι δανειολήπτες. Αλλά πόσο ακόμη θα αντέξουν; Οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί επιμελητές δυστυχώς σταμάτησαν την απεργία τους γιατί δεν άντεξαν… Οι καθημερινές ανάγκες επιβίωσης από τη μία και  οι φόροι που έρχονται συνεχώς σε όλους, αναγκάζουν τους πάντες σε άτακτη υποχώρηση και υποταγή… Κάθε μικρός αγώνας είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και πολλά μικρά βήματα μαζί, φέρνουν μια μεγάλη αλλαγή.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ – ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ… Τρελά πράγματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις συντάξεις! Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να θυσιάσει τις συντάξεις με μειώσεις άνω του 30% προτείνοντας στους δανειστές «σημεία και τέρατα» μόνο και μόνο για κλείσει η αξιολόγηση… Όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά… Το ΔΝΤ ζητά μειώσεις 4 δις στις συντάξεις εδώ και τώρα, ενώ η πρόταση της κυβέρνησης για μειώσεις 30% στις κύριες συντάξεις και 40% στις επικουρικές, αντιπροσωπεύουν μόλις το 1 δις σε μειώσεις (!) Καταλάβατε τώρα τι υπονοούν οι «θεσμοί» όταν λένε ότι «είμαστε πολύ μακριά από κάποια συμφωνία;.. και να ήταν μόνον αυτά; Προτείνουν επιπλέον οι αθεόφοβοι, 25% μειώσεις μισθών των εργαζομένων στο Δημόσιο και όσον αφορά το εφάπαξ που σταμάτησαν να καταβάλουν στους δικαιούχους εδώ και δύο χρόνια προβλέπεται να γίνει «σφαγή των αμνών» με μειώσεις που αγγίζουν και το 50%!  Έρχεται θύελλα και μάλιστα με απρόβλεπτες και δραματικές εξελίξεις, γιατί και να περάσει η κυβέρνηση τον κάβο της αξιολόγησης από την Τρόικα και το ΔΝΤ (που μάλλον δεν θα περάσει όπως δείχνουν τα πράγματα) φαντάζεσθε τι θα γίνει μέσα και έξω από τη Βουλή το βράδυ που θα έρθουν προς ψήφιση όλα αυτά τα δραματικά μέτρα;
*Ο κ. Κωστόπουλος είναι πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας