Εθνική συνεννόηση ΤΩΡΑ στο προσφυγικό!
του Θανάση Θεοχαρόπουλου*
Τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος τρίζουν λόγω του προσφυγικού. Πολλές χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν κατανοήσει πως είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει άμεσα ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπισθεί η πηγή του προβλήματος. Στην Ε.Ε. πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αλλιώς ο καιροσκοπισμός και η αδιαφορία κάποιων κρατών θα μεταβληθεί γρήγορα σε έναν ασυγκράτητο εθνικισμό που θα πλήξει το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Η αντίδραση της Ελλάδας πρέπει να είναι άμεση και ξεκάθαρη γιατί έχει βρεθεί για μια ακόμη φορά να κυνηγά να αποτρέψει εφιαλτικά τετελεσμένα που μετατρέπουν τη χώρα οριστικά σε “αποθήκη ψυχών”. Η Τουρκία πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις και να πιεστεί από την Ε.Ε., για συγκεκριμένη ανάληψη πρωτοβουλιών. Επιτέλους πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων. Συμφώνησαν οι χώρες της Ε.Ε. να δεχθούν 160.000 πρόσφυγες και όμως έχουν δεχθεί μόλις 400.
Όσον αφορά την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, υπάρχουν και θετικές πτυχές και αδυναμίες και σοβαροί κίνδυνοι από αυτή την εξέλιξη. Θετικό είναι ότι διεθνοποιείται το θέμα της Ελλάδας. Αρνητικό το ότι η Ε.Ε. αποδεικνύεται για άλλη μία φορά αδύναμη να δράσει με κοινή πολιτική άμυνας και καλεί το ΝΑΤΟ. Αν το θέμα έμενε στην Ε.Ε. και αναλάμβανε δράση η Ε.Ε., η Τουρκία θα ήταν εξωτερικός παράγοντας. Τώρα όμως αναλαμβάνει δράση το ΝΑΤΟ και η Τουρκία είναι μέλος όπως και η Ελλάδα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα.
Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιπολαιότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα το προσφυγικό. Υπήρξαν αυταπάτες και πρόχειρη αντιμετώπιση του ζητήματος. Ανέλαβε δεσμεύσεις στην Ε.Ε. που φαίνεται ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει. Αυτή τη στιγμή όλη η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα hotspot. Ζούμε πραγματικά μια ανθρωπιστική κρίση. Οφείλει η κυβέρνηση, έστω και τώρα, πέραν της εγρήγορσης των ίδιων των κρατικών δομών όπου υπάρχουν, να πρωτοστατήσει στην άμεση οργάνωση και συνεργασία όλων των φορέων.
Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα που απαιτείται εθνική συνεννόηση. Έχουμε επανειλημμένα καταθέσει τις προτάσεις μας σε όλους τους φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και τονίσαμε στην κυβέρνηση εγκαίρως ότι η οποιαδήποτε συσχέτιση χρέους και προσφυγικού δεν θα φέρει αποτέλεσμα, ούτε στη διαχείριση του χρέους, αλλά ούτε και του προσφυγικού. Καταθέτουμε προτάσεις σε όλα τα επίπεδα, στην κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, με στόχο να βρεθεί λύση και για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και για τους κατοίκους των περιοχών στη χώρα μας, οι οποίες περιοχές βέβαια έχουν συγκεκριμένη φέρουσα ικανότητα και θα πρέπει να τις σεβαστούμε.
Η Ελλάδα πρέπει άμεσα, σε συντονισμό με άλλες χώρες να ζητήσει να αποκτήσει η Ε.Ε. αποτελεσματικά θεσμικά εργαλεία για τη βιώσιμη διαχείριση των θεμάτων που προκύπτουν από τις μικτές μεταναστευτικές ροές. Το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε μόνο από την Ευρώπη ούτε μόνο από την Ελλάδα. Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις. Τώρα μέχρι τις 6 Μαρτίου πρέπει να κατατεθεί από την κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο, γιατί αλλιώς οι συνέπειες θα είναι επώδυνες τόσο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες όσο και για τους συμπολίτες μας.
*Ο κ. Θεοχαρόπουλος είναι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης