13:52, Κυριακή
26 Ιουνίου 2022

Φαιδροί ή επικίνδυνοι;

%ce%9c%ce%ac%cf%81%ce%ba%ce%bf%cf%85
της Κατερίνας Μάρκου*
Την Τρίτη που μας πέρασε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παραχώρησε στο νέο Υπερταμείο, δημιούργημα του δικού της, τρίτου Μνημονίου, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ προς «αξιοποίηση». Αξιοποίηση σημαίνει πώληση, ας μην κοροϊδευόμαστε. Δεν βρέθηκε ούτε ένας από τους βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης της συγκυβέρνησης να ψηφίσει όχι. Δεν βρέθηκε ούτε ένας έστω να τοποθετηθεί ως ομιλητής στη δεκάωρη συνεδρίαση, να απολογηθεί ή να εξηγήσει.
Την τελευταία στιγμή, και υπό την απειλή μιας δήθεν «ανταρσίας» από τους Οικολόγους Πράσινους, κατατέθηκε μια αστεία νομοτεχνική βελτίωση, ένα φαιδρό άλλοθι, που λέει ότι οι νόμοι πρέπει να υπακούουν στο… Σύνταγμα. Εδώ οι πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής γελάνε.
Η κυβέρνηση της αμνησίας και αμεριμνησίας, με απύθμενο θράσος, κοροϊδεύει τους πολίτες καταπρόσωπο. Την ίδια στιγμή, συμπεριφέρεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ενώ ο τόπος σέρνεται, ενώ τα εισοδήματα καταρρέουν, ενώ επενδύσεις δεν γίνονται και οι εξαγωγές υποχωρούν, όλα υπό την μέγγενη της τρομερής υπερφορολόγησης.
Εδώ, στη Θεσσαλονίκη, η πόλη παρέλυσε για δώδεκα μέρες χωρίς αστική συγκοινωνία και ο αρμόδιος Υπουργός τσακωνόταν με τη διοίκηση και τους εργαζομένους, ενώ οι Θεσσαλονικείς ταλαιπωρούνταν καθημερινά. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης δε έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο στην πόλη.
Κάθε μέρα είμαστε αντιμέτωποι με ένα καινούριο περιστατικό που αναδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης και καταρρίπτει το επίπλαστο προσωπείο του περίφημου «ηθικού πλεονεκτήματος». Τα βοσκοτόπια, τα βολέματα διαφόρων «συναγωνιστών» στις ΔΕΚΟ, οι κουμπάροι, οι Σύροι «επενδυτές» του facebook. Όλα αυτά θα ήταν πραγματικά φαιδρά αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνα για τη χώρα.
Μήπως έχει έρθει επιτέλους η ώρα της απολογίας και της αυτοκριτικής; Έχει έστω ένας την ευθιξία ή την αξιοπρέπεια να ζητήσει ένα συγγνώμη για τον εμπαιγμό των πολιτών, για τον διχασμό που καλλιέργησε συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, δηλητηριάζοντας την πολιτική ζωή του τόπου με αντιμνημονιακά δημαγωγικά ψέματα,, προς όφελος δικό τους και της «χολιγουντιανής» συμμορίας τους;
Θυμόμαστε όλοι, την εποχή του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, πως μας κουνούσαν το δάχτυλο, πως διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους κατά της ιδιωτικοποίησης, πως οικειοποιήθηκαν, μάλιστα, την πατρότητα του δημοψηφίσματος. Δυστυχώς γι’ αυτούς, τους θυμάται και ο κόσμος. Και σύντομα θα έρθει η ώρα που ο λαός θα μιλήσει ξανά και θα τους στείλει εκεί που τους πρέπει: στη λήθη και την απαξία.
*Η κ. Μάρκου είναι βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι