Φόροι, φόροι, φόροι
του Νικολάου Καραμανλή
«Η συμφωνία πρέπει να έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Να μην περιλαμβάνει νέα υφεσιακά μέτρα και να προβλέπει μείωση του χρέους και συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα». Αυτά τα έλεγε ο Γ. Κατρούγκαλος στις 14 Ιουνίου. Λίγες μέρες αργότερα ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Tribune», είπε: «Πρόκειται για σκληρά μέτρα, όμως δεν αποτελούν επιστροφή σε παλαιά προγράμματα λιτότητας. Συμφωνήσαμε σε δημοσιονομικά μέτρα που είναι αντίθετα με τη λογική μας (sic), αλλά το κάναμε από ανάγκη…».
Τι ακριβώς λέει, λοιπόν, ο κ. Κατρούγκαλος; Ότι έκανε «πέτρα την καρδιά του» για να μας… σώσει με φόρους και άλλες αντιαναπτυξιακές παρεμβάσεις. Μας καλεί, μάλιστα, να πληρώσουμε παραπάνω από εκείνο το περιβόητο «12%» και υπονοεί ότι αυτές είναι προτάσεις της «πρώτη φορά Αριστεράς», άρα είναι καλοί φόροι. Όχι σαν εκείνους των «γερμανοτσολιάδων», των «τσολάκογλων», των «μερκελιστών» των «πηγαίνουν στα τέσσερα»…
Δυστυχώς, τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι άκρως υφεσιακά. Σε πείσμα της λογικής, επιμένουν σε μέτρα διάλυσης της οικονομίας της αγοράς, με υπερφορολόγηση και, ουσιαστικά, μειώσεων των εισοδημάτων, αντί για γενναίες μεταρρυθμίσεις, κατάργηση δημόσιων φορέων και μείωση της γραφειοκρατίας. Το σύνολο των παραγόντων της αγοράς χαρακτηρίζει τα μέτρα «ταφόπλακα» της πραγματικής οικονομίας!
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι θα υπάρξει νέο κύμα μεταφοράς εδρών από τις επιχειρήσεις, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο πως όσοι απομείνουν «εντός των τειχών» θα δημοσιεύσουν κέρδη και πολύ περισσότερο κέρδη μεγαλύτερα των 500.000 ευρώ. Άλλωστε, είναι γνωστό πως πολύ εύκολα τα λειτουργικά κέρδη μίας χρήσης μπορούν να μετατραπούν σε ζημιές, στην τελική γραμμή.
Όμως, είναι και κάτι άλλο που θα πρέπει να προβληματίσει τους κυβερνώντες. Πριν ακόμα τα όποια μέτρα εγκριθούν, έστω και με διαφοροποιήσεις, και περάσουν από την ελληνική Βουλή, «άρχισαν τα όργανα» με διαφημιστικά προσπέκτους (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, από «ενδιαφερόμενους γείτονες» και όχι μόνο.
Ας δούμε επιγραμματικά τι λέει ένα από αυτά και, κυρίως, ας το δουν οι υπουργοί. «Μια επιχείρηση στη Βουλγαρία έχει μόνο 10% φορολογία. Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη της εταιρείας σου μένουν στην εταιρεία σου! Με τη βοήθειά μας μπορείς να έχεις έτοιμη την επιχείρησή σου σε μόλις τέσσερις ημέρες. Γιατί πιστεύουμε ότι οι δουλειές δεν περιμένουν! Εκδίδουμε για εσένα τραπεζικό λογαριασμό σε μία ημέρα, με e-banking και κάρτα αναλήψεων…». Δυστυχώς, έτσι είναι!
Όμως, όλα αυτά φαίνεται ότι δεν συγκινούν κανέναν. Μάλλον ο μοναδικός στόχος και του κ. Κατρούγκαλου και άλλων στην κυβέρνηση είναι η διάσωση του δημόσιου τομέα, των προνομίων του και της κρατικής γραφειοκρατίας. Των πελατών τους, δηλαδή… Κοινωνικά δίκαιο είναι το «δίκιο» του δημόσιου υπαλλήλου. Οι υπόλοιποι, άνεργοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, είναι πολίτες β΄ κατηγορίας.
Και εδώ ταιριάζει γάντι η άποψη που είχε εκφράσει ένας άλλοτε κραταιός παράγοντας του ποδοσφαίρου, ο οποίος είχε πει: «Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν και όλοι οι άλλοι να πάνε να γ@#$%!». Ας ελπίσουμε ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος δίνει μια ομολογουμένως σκληρή μάχη, έχει άλλη άποψη…