, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η Ελευθερία μας μπορεί και πρέπει να συνυπάρχει με την ελευθερία των άλλων»

iktinou (1)
Του Εφραίμ Κυριζίδη*
Γίναμε μάρτυρες, κάποιοι αυτόπτες άλλοι απλά πληροφορηθήκαμε, της παρουσίας και των ελέγχων της Αστυνομίας στον πεζόδρομο της Ικτίνου. Εκεί που καθημερινά συνωστίζονται εκατοντάδες νεαροί για να περάσουν την ώρα τους.
Κάποιοι (μάλιστα και κυβερνητικοί βουλευτές !) έσπευσαν να καταδικάσουν την ενέργεια της αστυνομίας, να μιλήσουν για καταστολή, απαγορεύσεις και να χαρακτηρίσουν ως αναίτια την αστυνομική παρουσία.
iktinou
Σύμφωνα με τον κλασσικό ορισμό του Καντ: «Δίκαιο αποτελεί ένα σύνολο θεσμικών όρων, υπό τους οποίους η ελευθερία καθενός μπορεί και πρέπει να συνυπάρξει με την ελευθερία των άλλων, κάτω από νόμους με καθολική ισχύ για όλους».
Εν προκειμένω, έχουμε την δικαίωμα της ελεύθερης συνάθροισης των νέων σε αντιδιαστολή με τις καταστρατηγήσεις της Κοινής ησυχίας, της ελεύθερης μετακίνησης, της ελεύθερης ανάπτυξης του επιχειρείν και την ρύπανση του αστικού χώρου.
Αλήθεια ποια αρχή αναλογικότητας δυνάμεθα να αντιτάξουμε για να κατηγορήσουμε τις αρχές, λαμβάνοντας υπόψιν ότι το συγκεκριμένο κομμάτι της Ικτίνου (γωνία με Ζεύξιδος) είναι πολύ μικρό, γεμάτο κατοικίες και επιχειρήσεις, ότι σε απόσταση λιγότερο από μερικές εκατοντάδες μέτρα βρίσκονται μεγαλύτεροι χώροι – πεζόδρομοι (Αριστοτέλους κτλ) και μάλιστα κάποιοι από αυτοί χωρίς επιχειρήσεις και κατοίκους (βλ. Νέα και Παλαιά Παραλία, Λιμάνι κτλ);
Σημειωτέον ότι στην Νέα – Παλαιά Παραλία και στο Λιμάνι, καθημερινά συναντώνται νέοι και νέες, ομορφαίνουν και ζωντανεύουν το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Σαφώς θα καταγγέλλαμε μια κατασταλτική προσπάθεια της Αστυνομίας στους χιλιάδες συναθροιζόμενους στην Νέα παραλία, καθώς δεν θα είχε καμία αιτιολογία, καμία ελευθερία συμπολίτη μας να θίγεται και καμία αρχή αναλογικότητας να την δικαιολογήσει.
Ας ήμαστε λοιπόν φειδωλοί σχετικά με τις αντιδράσεις μας και πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι «η Ελευθερία μας μπορεί και πρέπει να συνυπάρχει με την ελευθερία των άλλων».
Βέβαια το ανωτέρω περιστατικό πρέπει να σταθεί αφορμή μιας συζήτησης (ιδίως σε επίπεδο Δήμου Θεσσαλονίκης), δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της αύξησης του πληθυσμού της πόλης, σχετικά με την δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων. Η ασφυκτική κοσμοσυρροή στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δείχνει να αποτελεί παρελθόν και τα ευρωπαϊκά αστικά πάρκα που αποτελούν χώρους συνάθροισης – ψυχαγωγίας μπορούν να μας διδάξουν πολλά.
 
*Ο κ. Κυριζίδης είναι δικηγόρος – δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης «ΕΝΤΑΞΕΙ»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.