, Τρίτη
29 Νοεμβρίου 2022

Η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό σχέδιο, σύνεση και συναίνεση

 
Παπαδόπουλος
του Παναγιώτη Παπαδόπουλου*
Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να επανέλθει στην κανονικότητα, να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και να μπει στις ράγες της ανάπτυξης. Ο δρόμος αυτός είναι στρωμένος με αγκάθια, καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν κλείσει τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, του χρέους και του ρόλου του ΔΝΤ, που δηλώνει έτοιμο να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία νέων μετώπων, σε τομείς όπως το προσφυγικό και τα δημόσια έσοδα, όπου μια πιθανή υστέρηση σε σχέση με τους στόχους, ακόμη και αν το Σεπτέμβριο ήταν θετικά τα αποτελέσματα λόγω του ΕΝΦΙΑ, θα οδηγήσει σε νέα μέτρα, ή στην ενεργοποίηση του «κόφτη» δαπανών.
Η ύφεση, οι υψηλότεροι φόροι, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, η έλλειψη ρευστότητας, καθώς και η αναμενόμενη επιθετική στάση των funds στο πλαίσιο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα διαμορφώσουν νέες ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά. Οι πιέσεις αυτές ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων, με συνέπεια την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Ενδεικτικά της κατάστασης και της συνεχούς συρρίκνωσης της αγοράς είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τα οποία  μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν 595 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν μόλις 251 επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εξεταζόμενο διάστημα 2,2 επιχειρήσεις, κατά μέσο όρο, καθημερινά αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση, αδυνατώντας  να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Την αρνητική κατάσταση που βιώνει το επιχειρείν συνεπικουρεί το γεγονός ότι  406 επιχειρήσεις κρίθηκαν ασύμφορες, ενώ εννέα οδηγήθηκαν σε πτώχευση.
Δυστυχώς είναι πασιφανές ότι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, προκαλεί στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη επί το δυσμενέστερο αναθεώρηση των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο του 2016, επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία βουλιάζει όλο και πιο βαθιά στην ύφεση. Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2016, αντί 0,7% που ήταν αρχική πρόβλεψη, ενώ το πρώτο τρίμηνο, η μείωση ανήλθε σε 1% έναντι 0,8% της αρχικής πρόβλεψης.
Αυτό που πρέπει να γίνει κοινός τόπος δανειστών και κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με υποσχέσεις που δεν τηρούνται  και αλλεπάλληλους φόρους. Πρέπει να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς αυτή προσφέρει θέσεις εργασίας, ενισχύει την παραγωγική διαδικασία και, αναμφίβολα, τα δημόσια έσοδα.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων συνολικού ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, προκειμένου η οικονομία της να  επανέλθει στην κανονικότητα και να ανακτηθεί το βιοτικό επίπεδο που χάθηκε στα χρόνια των μνημονίων.
Ένας τέτοιος εθνικός στόχος δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί με αυξήσεις φορολογικών συντελεστών σε μια διαρκώς συρρικνούμενη βάση.
Εάν η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν συνειδητοποιήσει αυτή τη θεμελιώδη αλήθεια, όλοι μαζί είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε.
*O Παναγιώτης Παπαδόπουλος είναι πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και A΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων