, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Η ενίσχυση των εισοδημάτων λύση για ανάπτυξη

 
Γεωργιάδης
του Άδωνι Γεωργιάδη*
Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τη χώρα σε κατάσταση ανάπτυξης και επενδυτικού oίστρου, όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ύφεσης και στασιμότητας. Αυτό έχει ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση στην καθημερινότητά μας, γιατί ύφεση – δηλαδή μείωση της ανάπτυξης- σημαίνει μικρότερους μισθούς, μεγαλύτερη ανεργία, έλλειψη ρευστότητας και «παγωμάρα» στην αγορά.
Δεν είναι τυχαίο ότι για πολλούς μήνες η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο φάσμα του αποπληθωρισμού. Οι πολίτες βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξαφανίζονται από την φορολογική αφαίμαξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και δεν μπορούν πλέον να καταναλώνουν. Η διαρκής μείωση της κατανάλωσης φέρνει επιβράδυνση των επενδύσεων και μείωση των τιμών, για να ακολουθήσει ένας φαύλος κύκλος με λιγότερα έσοδα για το κράτος, μείωση μισθών και απολύσεις.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα σταματήσει αυτό το φαύλο κύκλο με όχημα την ενίσχυση του εισοδήματος και τη μείωση της ανεργίας. Για να μην κοροϊδευόμαστε, αυτό δεν μπορεί να γίνει με χρήματα τους κράτους που δεν υπάρχουν, ούτε με νέα δανεικά. Θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά να διαμορφώσουμε ένα άκρως φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Θα παλέψουμε δηλαδή για να φέρουμε φρέσκο χρήμα στη χώρα, προκειμένου να λειτουργήσει ξανά η οικονομία. Ταυτόχρονα, θα διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ώστε το νέο αυτό χρήμα να φτάσει στα πορτοφόλια των πολιτών.
Φιλικό περιβάλλον για ξένες επενδύσεις σημαίνει πάνω από όλα άρση της αβεβαιότητας. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το 2015 και με τις μαγκιές του κ. Τσίπρα και την επιβολή των capital controls σημειώθηκε στην Ελλάδα μείωση των νέων ξένων επενδύσεων. Το 2013 οι νέες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν καθαρά κατά 2,2 δις ευρώ. Το 2015 μειώθηκαν κατά 261 εκατομμύρια. Υπήρξε δηλαδή σε 2 χρόνια μία έλλειψη ξένου ρευστού από την ελληνική αγορά άνω των 2 δις – πάνω από 4 φορές την περικοπή του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων.
Φιλικό περιβάλλον για τις ξένες επενδύσεις σημαίνει επίσης σταθερό φορολογικό καθεστώς, που να τείνει προς τη μείωση της φορολογίας. Η σταθερότητα της φορολογίας και η τάση μείωσης που είχε επιτευχθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά (όπως του ΦΠΑ της εστίασης), μετατράπηκε από τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο σε πρωτοφανή αύξηση της φορολογίας και κυρίως, διάλυση της σταθερότητας.
Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεσμεύεται να διαμορφώσει αυτό το φιλικό περιβάλλον που απαιτείται για τις νέες επενδύσεις, που είναι μονόδρομος. Με γνώμονα την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αύξηση των εισοδημάτων, που με τη σειρά της θα ενισχύσει την κατανάλωση. Χωρίς φρέσκο χρήμα στην ελληνική οικονομία και άρα και στην τσέπη του κάθε Έλληνα, η οικονομία θα παραμένει στη δίνη της ύφεσης και η κοινωνική έκρηξη θα είναι θέμα χρόνου.
*Ο κ. Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδρος της ΝΔ