23:33, Πέμπτη
26 Μαΐου 2022

Η Eυρώπη σε σταυροδρόμι

 
Φάμελλος
του Σωκράτη Φάμελλου*
Οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών που τέθηκαν στις διαπραγματεύσεις τον Απρίλιο αποκάλυψαν ουσιαστικά ερωτήματα για την Ευρώπη. Ερωτήματα που δεν τέθηκαν ξεκάθαρα στη δημόσια συζήτηση, όπου κυριαρχεί η παραπληρόφορηση των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης και τα κατά συρροή ψέματα της αντιπολίτευσης. Η χώρα μας ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις του συμβιβασμού που αναγκάστηκε να κάνει το καλοκαίρι του 2015. Ενός συμβιβασμού που επικυρώθηκε από τη Βουλή τον Αύγουστο αλλά και από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η απόδοση των δημοσιονομικών μας ξεπέρασε τους στόχους που είχαν τεθεί. Σύμφωνα και με τη EUROSTAT, το 2015 είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, παρά τα capital control και την οικονομική ασφυξία. Η Ελληνική πλευρά επεξεργάστηκε και κατέθεσε μέτρα που θα αποδώσουν πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2018. Τα μέτρα αυτά έχουν γίνει αποδεκτά από τους θεσμούς. Όμως, από την πλευρά του ΔΝΤ αλλά και κάποιων Ευρωπαίων – των ίδιων που μας πρότειναν την έξοδο από το Ευρώ τον Ιούλιο – τέθηκαν νέες απαιτήσεις: Η νομοθέτηση μέτρων 3,6 δις ευρώ πολύ πιο αυστηρών, που χτυπάνε στην καρδιά της κοινωνίας και είναι έξω από κάθε λογική. Οι απαιτήσεις αυτές τέθηκαν από το ΔΝΤ, το οποίο αμφισβήτησε ξεκάθαρα τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, τη EUROSTAT, αλλά και τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμοποίηση μιας κυβέρνησης. Ουσιαστικά, αμφισβητεί το δικαίωμα της Βουλής και των Ελλήνων να αποφασίζουν για τις επιλογές της ζωής τους και επιβεβαιώνει διαρροές που ήθελαν να μας οδηγήσουν σε νέο εκβιασμό. Στα παραπάνω συνέβαλε και η άρνηση μέρους των Ευρωπαίων να συζητήσουν για το ελληνικό χρέος, παρότι αυτό είχε ρητά συμφωνηθεί και διατυπωθεί στη συμφωνία του καλοκαιριού. Μια άρνηση που στοχεύει στην ικανοποίηση του δικού τους εκλογικού ακροατηρίου και ταυτόχρονα κρύβει την ευθύνη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στη δημιουργία του ελληνικού χρέους.  Οι επιλογές αυτές, επί της ουσίας, αμφισβητούν τις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά και τις Ευρωπαϊκές συνθήκες.
Και θέτουν νέα ερωτήματα στην Ευρώπη, όπως: Μπορούν υπερεθνικοί οργανισμοί – των οποίων η αξιοπιστία κρίνεται –  να αμφισβητούν αποφάσεις κρατών και Ευρωπαϊκών οργάνων; Οι συμφωνίες γίνονται για να τηρούνται μόνο από τους αδύναμους; Η άρνηση των συμφωνιών και η υποτίμηση των δημοκρατικών διαδικασιών συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο;  Έχει μέλλον η παρουσία και η λειτουργία του ΔΝΤ στην Ευρώπη;  Μπορεί να υπάρξουν άλλες επιλογές στην Ευρώπη πέρα και έξω από την Γερμανική λιτότητα; Το ευρώ δημιουργήθηκε μόνο για τα κέρδη των τραπεζών και των πολυεθνικών της Κεντρικής Ευρώπης;  Αυτό είναι το Ευρωπαϊκό όραμα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης; Αυτή είναι η Ευρώπη της δημοκρατίας και της προόδου;
Πιθανά τα ερωτήματα αυτά να μην απαντηθούν γρήγορα. Ωστόσο, συνδέονται με τις εκλογές της Ισπανίας και με το δημοψήφισμα της Αγγλίας. Και συνδυάζονται με τις αγωνιώδεις αναζητήσεις των κοινωνιών. Αλλού με κοινωνικές διεκδικήσεις και αλλού με ακροδεξιά στροφή και φοβικά σύνδρομα. Η πολιτική της Ευρώπης σήμερα δεν δίνει απαντήσεις και όραμα. Αποδεικνύεται ότι ο οικονομισμός και ο εναγκαλισμός με τους τραπεζικούς δείκτες δεν επαρκεί και οδηγεί σε λάθος μονοπάτια και σε εκρηκτικά αδιέξοδα. Παρά τη λιτότητα στην Ευρώπη, την τελευταία δεκαπενταετία, κάποιοι έγιναν (πολύ) πλουσιότεροι. Όμως, η πλειοψηφία της κοινωνίας έγινε φτωχότερη. Η Ευρώπη οφείλει να σχεδιάσει ένα νέο, κοινό μέλλον. Που να ικανοποιεί την ουσιαστική ενοποίηση και την ευημερία των λαών. Όχι των αριθμών.
*Ο κ. Φάμελλος είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης