06:42, Πέμπτη
30 Ιουνίου 2022

Η καλοσύνη κερδίζει!

Όταν χαμογελάτε, η ντοπαμίνη, οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος που βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και μπορεί ακόμη και να μειώσει τον καρδιακό σας ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση.

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου*

Ποιο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό σε μια σχέση ζωής; Μια πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο ερεύνησε αυτό το ερώτημα. Στο Πανεπιστήμιο του Swansea, οι ερευνητές στρατολόγησαν 2.700 φοιτητές από πέντε χώρες για να περιορίσουν σταδιακά ποια χαρακτηριστικά ήταν πιο σημαντικά για αυτούς σε έναν σύντροφο ζωής. Και αυτό που προέκυψε από όλους τους πολιτισμούς ήταν η καλοσύνη.
Η καλοσύνη κέρδισε τη σωματική ελκυστικότητα, τις καλές οικονομικές προοπτικές, το χιούμορ, την αγνότητα, τη θρησκευτικότητα, την επιθυμία για παιδιά και τη δημιουργικότητα. Η διαπίστωση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο εκτιμούν ένα παρόμοιο χαρακτηριστικό προσθέτει βάρος στην ιδέα ότι ορισμένες συμπεριφορές είναι καθολικές και αναπτύσσονται παρά τον πολιτισμό και όχι εξαιτίας αυτού.
Η καλοσύνη ορίζεται ως η ιδιότητα του να είσαι φιλικός, γενναιόδωρος και διακριτικός. Το γεγονός ότι φαίνεται σαν μια τόσο απλή και φυσική ποιότητα εγείρει τα ερωτήματα: γιατί φαίνεται να είναι δύσκολο να βρεις καλοσυνάτους ανθρώπους; Και γιατί μπορεί να είναι προσωπικά δύσκολο να είσαι καλοσυνάτος; Στην πραγματικότητα, το να είσαι καλοσυνάτος δεν είναι και τόσο εύκολο. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να είμαστε πιο καλοσυνάτοι;
Έχετε επίγνωση
Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε ανάμεικτα συναισθήματα για τον εαυτό μας και, μερικές φορές, ότι κάνουμε αυτοκριτική. Τα ανάμεικτα συναισθήματα και η αυτοκριτική μας, αντιπροσωπεύουν μια διάσπαση μέσα μας μεταξύ δυνάμεων που υποστηρίζουν και αντιτίθενται στον πραγματικό μας εαυτό. Ως επί το πλείστων, αγνοούμε αυτή τη διάσπαση και τον καταστροφικό αντίκτυπό της στη ζωή μας.
Σε διαφορετικούς βαθμούς, όλοι έχουμε έναν εχθρό μέσα μας, ένα μέρος του εαυτού μας που λειτουργεί μέσα στα κεφάλια μας με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ένας κακόβουλος σύμβουλος που μας επικρίνει και μας προσφέρει κακές συμβουλές. Αυτός ο εχθρός, με την αρνητική του άποψη, είναι αυτό που αποκαλούμε ως ‘κριτική εσωτερική φωνή’. Μιλάει την κακόβουλη γλώσσα των άμυνών μας και αυτό που υποστηρίζει δεν είναι ο αγαπητός εαυτός μας αλλά η καταστροφική συμπεριφορά μας. Σχολιάζει αρνητικά τη ζωή μας και καταδικάζει τις πράξεις μας. Μας ξεχωρίζει και καταστρέφει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας. Επίσης υπονομεύει τις συντροφικές μας σχέσεις επικρίνοντας αυτούς που αγαπάμε και μας καταδικάζει που τους αγαπάμε.
Να είστε καλοί με τον εαυτό σας
Όταν έχουμε αρνητικές απόψεις για τον εαυτό μας, είναι δύσκολο να είμαστε καλοί με τους άλλους. Εάν δεν έχουμε συμπόνια για τον εαυτό μας και έχουμε σκληρή, επικριτική στάση απέναντί του, επεκτείνουμε τα ίδια συναισθήματα και στους άλλους. Επομένως, είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε με το να είστε καλοί με τον εαυτό σας.
Αναπτύξτε την αυτοσυμπόνια. Η αυτοσυμπόνια διαφέρει από την αυτολύπηση που είναι θυματοποιημένη και από την αυτοεκτίμηση που είναι αξιολογική και όχι ανησυχητική.
Αντί να κρίνετε και να επικρίνετε ανελέητα τον εαυτό σας για διάφορες ανεπάρκειες ή ελλείψεις, η συμπόνια για τον εαυτό σας σημαίνει ότι είστε ευγενικοί και καλοί όταν αντιμετωπίζετε προσωπικές αποτυχίες - τελικά, ποιος είπε ποτέ ότι υποτίθεται ότι είστε τέλειοι;
Να είστε καλοί με τους άλλους
Το να είσαι καλός είναι τρομακτικό γιατί μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ευάλωτος. Βάζετε τον εαυτό σας σε μία άτυπη ενημέρωση σε κάποιον ότι έχει σημασία για εσάς και ότι νοιάζεστε για αυτόν. Όμως το να είστε καλοί δεν αφορά μόνο το άλλο άτομο. Είναι ωφέλιμο και για εσάς.
Έρευνα για τον εγκέφαλο έχει δείξει ότι το χαμόγελο ωφελεί το σώμα και τον εγκέφαλό σας. Όταν χαμογελάτε, η ντοπαμίνη, οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος που βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και μπορεί ακόμη και να μειώσει τον καρδιακό σας ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση. Ο εγκέφαλός σας γνωρίζει κάθε φορά που χαμογελάτε και παρακολουθεί πραγματικά αυτή τη δραστηριότητα. 
Εάν χαμογελάτε αρκετά συχνά, καταλήγετε να επανασυνδέετε τον εγκέφαλό σας για να δημιουργεί θετικά μοτίβα πιο συχνά από ότι τα αρνητικά. Όσο περισσότερο χαμογελάτε, τόσο πιο αποτελεσματικοί είστε στο να σπάσετε την τάση του εγκεφάλου σας να σκέφτεται αρνητικά. Όσο πιο πολύ χαμογελάτε, τόσο πιο πολύ γεμίζετε με καλοσύνη μέσα σας και γύρω σας.
·         Η Νάνσυ Νενέρογλου είναι ψυχολόγος, συνιδρύτρια του Reggio Θεσσαλονίκη