Παρέλειψε να… ελέγξει τους κλέφτες
Της Μ. Καραπαναγιωτίδου (Mάρτιος 2013)
Το σκεπτικό του δικαστηρίου που καταδίκασε τον Παπαγεωργόπουλο στηρίχθηκε στην ενοχή του για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατά εξακολούθηση, ΔΙΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΣ.
Το άρθρο 14 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει «Στις διατάξεις των ποινικών νόμων ο όρος πράξη, περιλαμβάνει και τις παραλήψεις»!
Αυτή η απόφαση αποτελεί σταθμό στα χρονικά της δικαιοσύνης και της δημόσιας ζωής, γιατί για πρώτη φορά διερεύνησε και εφάρμοσε σε βάθος τη θεμελιώδη αρχή του Ποινικού δικαίου, η παράλειψη ισοδυναμεί με πράξη σε πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα. Μέχρι τώρα η δικαιοσύνη επί ακροαματικών διαδικασιών και αποδείξεων, για τους πολιτικούς επιζητούσε χειροπιαστές πράξεις και ενέργειες για να καταλογίσει τα σχετικά!
Μετά τη δίκη Παπαγεωργόπουλου, όμως, άνοιξε ο δρόμος, για να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται διαφορετικά οι δημόσιοι λειτουργοί και οι πολιτικοί προϊστάμενοι τις ποινικές ευθύνες τους όταν ή όπου παραλείπουν να ασκήσουν ενέργειες για αποτροπή αξιόποινων πράξεων.
-Υπουργοί ή και πρωθυπουργοί που κράτησαν στα συρτάρια τους λίστες με φοροφυγάδες.
-Γενικοί γραμματείς που επί ημερών τους καταβάλλονταν μαϊμού συντάξεις.
-Διοικητές ΔΕΚΟ που επί των ημερών τους γίνονται ή γίνονταν ατασθαλίες σε διαγωνισμούς.
-Διευθυντές νοσοκομείων που οι υφιστάμενοί τους γιατροί μετέτρεψαν σε ιδιωτικές κλινικές.
-Προϊστάμενοι πολεοδομιών που στις περιφέρειές τους κτίζονταν αυθαίρετα.
Και αυτή η λίστα είναι μεγάλη ή μάλλον η… μεγαλύτερη!
Όλοι αυτοί δεν αρκεί πλέον να ισχυρίζονται, άλλος με αφέλεια κι άλλος με δόλο, ότι «δεν έκανα κάτι», ή «δεν έβαλα πουθενά την υπογραφή μου» κι άλλα τέτοια «απαλλακτικά».
Έκανες… παράλειψη που ισοδυναμεί με πράξη, δηλαδή έγιναν αδικήματα στην υπηρεσία που είσαι προϊστάμενος και συνεπώς είσαι υπεύθυνος! «Δεν ξεπλένεσαι» ή δεν απαλλάσσεσαι γιατί θα ισχυρισθείς ότι δεν φταις εσύ, αλλά ο υφιστάμενός σου, που ήταν διεφθαρμένος…
Βέβαια, η παράλειψη από μόνη της, δεν συνιστά ενοχή, χωρίς να υπάρχει δόλος. Αλλά αυτό το κρίνει το δικαστήριο. Έγινε απάτη, υπεξαίρεση, διαφθορά, δωροδοκία στην υπηρεσία όπου είσαι διευθυντής; Μέχρι τώρα κυνηγούσαν τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς. Αλλά όχι τους «παραλείποντες» να ενεργήσουν τα δέοντα και οφειλόμενα. Άρα, στο εξής, θα είσαι κατηγορούμενος και στο… δικαστήριο για παράλειψη και ας κρίνει αυτό την ενοχή σου με βάση αν υπήρχε ή όχι δόλος.
Αυτός είναι ο δρόμος που ανοίγει η απόφαση της Θεσσαλονίκης για τον Παπαγεωργόπουλο. Και μη βιαστείτε να χαρακτηρίσετε αυστηρή τη δικαιοσύνη – όπως άλλωστε έκανα κι εγώ με το πρώτο άκουσμα της απόφασης- γιατί χρησιμοποιεί όλα τα όπλα της ενάντια στο έγκλημα, που προέρχεται από πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς.
Ο Γενικός Γραμματέας Θ. Θεοχάρης δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετά να αποστέλλονται δικογραφίες από τις εφορίες εναντίον πολιτών για οφειλές… 5000 ευρώ. Μέτρο που απευθύνεται σε …2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Με τέτοια αυστηροποίηση και ποινικοποίηση της ζωής μας κανείς δεν θα στεναχωρηθεί για ανάλογη αντιμετώπιση στους πολιτικούς, δημάρχους, υπουργούς και διευθυντές δημοσίων οργανισμών, που μέχρι σήμερα βρίσκονται ή βρίσκονταν στο απυρόβλητο…