Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση ως εγγυητής σταθερότητας

niovi_pavlidou_fotoτης Νιόβης Παυλίδου*
Μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές αρχίζει ουσιαστικά η νέα αυτοδιοικητική χρονιά. Οι συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των επιτροπών του επιστρέφουν στον κανονικό τους ρυθμό, ελπίζουμε για μακρό διάστημα χωρίς ασυνέχειες.
Η περσινή χρονιά, η πρώτη της Καλλικρατικής πενταετίας, σημαδεύτηκε από ριζικές ανακατατάξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και είναι αβέβαιο αν έχουμε φθάσει ακόμη σε ένα σημείο ισορροπίας! Πολιτικά κόμματα ανέβασαν και κατέβασαν τα ποσοστά τους, ένταση σφράγισε το περιβάλλον διακυβέρνησης, οικονομικά μέτρα αναγγέλθηκαν και τροποποιήθηκαν, νόμοι ετοιμάστηκαν και αποσύρθηκαν, προτάσεις για αλλαγή του Καλλικράτη υποστηρίχθηκαν με θέρμη. Σήμερα, κουρασμένοι όλοι, περιμένουμε ένα σταθερό στίγμα πορείας από τη νέα κυβέρνηση.
Μέσα σε όλες αυτές τις ανατροπές η αυτοδιοίκηση προσπαθεί να εξασφαλίζει τη συνέχεια της δημόσιας ζωής, αξιόπιστα και δίκαια, εμμένοντας στην εφαρμογή των νόμων, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις στην δύσκολη καθημερινότητα του πολίτη.
Μια ματιά στις περιφερειακές παρατάξεις αναδεικνύει πόσα άλλαξαν μέσα σε ένα χρόνο στην αντιστίχοισή τους με τα κεντρικά πολιτικά κόμματα! Το παζλ δεν λύνεται εύκολα. Αν εξαιρέσουμε την σταθερότητα κομμάτων όπως το ΚΚΕ, οι περισσότερες παρατάξεις έγιναν ουσιαστικά «αυτοδιοικητικές». Συνθέτουν δηλαδή πρόσωπα και απόψεις από διαφορετικά κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, με παραπλήσιες βέβαια στρατηγικές και στόχους. Οι παρατάξεις σήμερα καλούνται να διατηρήσουν την ενότητά τους και να επιβεβαιώσουν τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα τους βρίσκοντας συγκλήσεις, ανεξάρτητα από την πορεία της κεντρικής πολιτικής, σε συγκεκριμένα ζητήματα της λειτουργίας του κράτους-περιφέρειας.
Το περιφερειακό συμβούλιο βρίσκεται κοντά στη ζωή του πολίτη. Γνωμοδοτεί και ρυθμίζει πολλά σημαντικά ζητήματα ανάπτυξης, στρατηγικά σχέδια για τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τον χάρτη εκπαίδευσης και καινοτομίας, την δημόσια υγεία, αλλά και πολλές επαγγελματικές λεπτομέρειες, όπως αδειοδοτήσεις, ελέγχους, συμβουλευτική και ενημέρωση πολιτών. Η στρατηγική ανάπτυξης της χώρας προέρχεται από την κεντρική διοίκηση αλλά πολλές λεπτομέρειες ρυθμίζονται σε επίπεδο περιφερειών, διότι συνδέονται με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της κάθε μίας. Και είναι γνωστό ότι στις λεπτομέρειες κρύβεται τόσο ο διάβολος, όσο και ο «θεός της επιτυχίας».
Η αυτοδιοίκηση είναι σημαντικό να εξασφαλίζει τη συνέχεια της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, όσες αντιξοότητες και αν εμφανίζονται σε περιόδους κρίσης σαν αυτή που διατρέχουμε. Αλλά και ο πολίτης οφείλει να είναι διαρκώς ενεργός παρακολουθώντας και απαιτώντας έλεγχο των περιφερειακών διαδικασιών και αξιολογώντας αυτούς που επέλεξε να τον διοικήσουν.
Η χρονιά προδιαγράφεται δύσκολη. Πάντα όμως μπορούμε να επιλέξουμε τον δρόμο του ορθολογισμού και να στοχεύσουμε στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή στις τοπικές μας κοινωνίες.
*Η κ. Παυλίδου είναι επικεφαλής της παράταξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «Πολίτες Μπροστά» και καθηγήτρια του ΑΠΘ