, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η υπηρεσιακή δεν έχει Ίζνογκουντ

matisτου Χρήστου Μάτη*
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση των 20 ημερών έκανε σοβαρές κινήσεις για τη διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων κι η χώρα πήρε καμιά 10αρια εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έλυσε το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών με λεωφορεία σε 3 ημέρες. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έλυσε το θέμα με τις προσλήψεις των καθαριστριών στα σχολεία σε μία ημέρα. Το συμβαίνει λοιπόν; Έλυσε η χώρα το μείζον πρόβλημα της αναποτελεσματικότητας της εκάστοτε κυβέρνησης στο πρόσωπο της κυρίας Θάνου;
Διότι αν το έλυσε, γιατί να παιδευόμαστε με εκλογές και να μην αναθέσουμε την διακυβέρνηση της χώρας δια βοής στον κ. Μολυβιάτη και στον κ. Μανιτάκη, για να χρησιμοποιήσω το παράδειγμα δύο υπουργών, που κατά τη διάρκεια της προηγούμενης υπουργικής τους θητείας και συγκρούσεις είχαν και προβλήματα; Προφανώς δεν είναι έτσι. Η λύση των συγκεκριμένων προβλημάτων επιβεβαιώνει την παθογένεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος, την οποία θα ξαναβρούμε πολύ σύντομα μπροστά μας. Και την οποία θα βρίσκαμε, αν αυτή η ίδια κυβέρνηση δεν ήταν να παραδώσει την εξουσία σε λίγες ημέρες.
Διότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει εχθρούς. Δεν έχει κανέναν, ο οποίος ως νέος Ιζνογκουντ θα προσεύχεται να αποτύχει ο Βεζύρης, για να πάρει τη θέση του. Διότι αυτή η κυβέρνηση θα εγγράψει τις επιτυχίες της στο βιογραφικό της και όχι στην προσπάθεια επανεκλογής της. Διότι, αν π.χ. το θέμα της μεταφοράς των μαθητών έπρεπε να το λύσουν τα στελέχη μίας εκλεγμένης εξουσίας, θα πλακώνονταν μεταξύ τους για το, αν από τη λύση εξυπηρετείται η πολιτική πελατεία του Α ή του Β. Και θα αναζητούνταν νέες και διαρκείς ισορροπίες, που ώσπου να εφαρμοστούν, θα ακύρωναν την ίδια τη λύση.
Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι η αποτελεσματικότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αλλά η παθογένεια του συστήματος, που εμπλέκει την νομοθετική εξουσία με την εκτελεστική και δημιουργεί τον μύλο, στον οποίο κανένας δεν αλέθει. Η επιτυχία της υπηρεσιακής κυβέρνησης επιβεβαιώνει το κύριο πρόβλημα του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Ότι το σύστημα είναι προβληματικό. Πρέπει άλλος να αποφασίζει το πλαίσιο και άλλος να εκτελεί.
Το θέμα είναι, ότι το πολιτικό σύστημα ή αλλάζει με ανατροπές, δηλαδή επαναστάσεις ή αλλάζει από μέσα. Αλλά από μέσα πρέπει να το αλλάξουν αυτοί, που σήμερα το διαχειρίζονται προς όφελός τους, πράγμα περίπου αδύνατο. Τις δε ανατροπές πρέπει να τις κάνουν αυτοί, που σήμερα βολεύονται από τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα, δηλαδή οι πελάτες του.Μύλος και αδιέξοδο. Και μην απορήσει κανείς, αν του χρόνου τα σχολεία δεν έχουν πάλι καθαρίστριες…
*Ο κ. Μάτης είναι δημοσιογράφος

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.