Καράβια και… εκθέσεις περνούν και χάνονται!
του Εφραίμ Κυριζίδη*
Με χαρά αναγνώσαμε την είδηση ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει σε πέντε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις (Τελ Αβίβ, Στοκχόλμη κτλ) μέσα στο μήνα που διανύουμε. Στοχευμένη δράση με άμεσα αποτελέσματα.
Με χαρά (και ολίγον τοπικιστική θλίψη) αναγνώσαμε την είδηση ότι ο ανάδοχος της ιδιωτικοποιήσεως του λιμένος Πειραιά προχωρεί σε επένδυση ύψους 135 εκ. ευρώ, μετά από συζητήσεις με κολοσσούς της βιομηχανίας του τουρισμού της κρουαζιέρας. Στόχος να αποτελέσει λιμένας‐βάση εκκίνησης κρουαζιερών.
Έχουμε εκφράσει την κριτική μας στη διοίκηση του δήμου για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την εξωστρεφή προβολή της πόλης. Η δημοτική αρχή, που επαίρεται ότι είναι η μοναδική που στόχευσε και έφερε αποτελέσματα για τον τουρισμό, δε μας έχει παρουσιάσει τίποτα πέρα από ταξίδια συμβούλων της και υπηρεσιακών υπαλλήλων σε διεθνή φόρουμ.
Δεν έχει εισηγηθεί προς ψήφιση καμία συμμετοχή του δήμου σε διεθνή έκθεση, με περίπτερο και προβολή της πόλης. Τα τουριστικά περίπτερα πληροφοριών βρίσκονται σε συνθήκες εγκατάλειψης. Η απουσία ακόμη και των στοιχειωδών, ήτοι ενός χάρτη της πόλης που θα λαμβάνει ο τουρίστας άμα τη αφίξει του, δείχνουν την παντελή έλλειψη σοβαρού σχεδίου.
Αντ’ αυτών, στα τελευταία τρία δημοτικά συμβούλια, ο δήμαρχος μεταβάλλει (κατά την αγαπημένη του συνήθεια) συνεχώς θέσεις σχετικά με την ύπαρξη σταυρού στη Ροτόντα. Στην αρχή δεν ήθελε, αλλά τώρα επιθυμεί. Αναρμοδίως (καθώς πρόκειται για δημόσιο χώρο κι όχι δημοτικό), ανουσίως (καθώς αυτά κρίθηκαν στο ΚΑΣ), εμπρηστικώς (όπως συνηθίζει έρχεται σε κόντρα με θρησκευτικούς ηγέτες ή ομάδες), βυθιζόμαστε στο διχασμό και δε συζητούμε τίποτα για πρωτοβουλίες ανάδειξης του μνημείου, εκπέμποντας μονάχα αρνητικές εικόνες.
Για το λιμάνι, ως τεθλιμμένες χήρες, παραπονούμαστε για τη μη αξιοποίηση, όταν παλαιότερα εξορκίζαμε κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης (τόσο με αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου μέχρι και με πλακάτ διαμαρτυρίας στην είσοδο του χώρου). Σήμερα απλά διαβάζουμε αποχαυνωμένοι τις νέες επενδύσεις στον Πειραιά. Αντίστοιχα κινηθήκαμε στο Μετρό (με προσφυγές και αιτήσεις αναστολής του έργου) και τώρα «ρεμβάζουμε» στον κεντρικότερο δρόμο κοιτώντας αντιαισθητικές λαμαρίνες και συρματοπλέγματα. Στα όποια έργα βιτρίνας της πόλης (νέα παραλία κτλ) στάθηκαν απέναντι και υπήρξαν κύριοι πολέμιοι, άσχετα εάν μετά, με σαφείς ενδείξεις αμνησίας, τα εγκαινίασαν πανηγυρικώς.
Είναι εύκολο, στα πλαίσια της πολιτικής και αυτοδιοικητικής εκμετάλλευσης, να εισπράττουμε τα στοιχεία της αύξησης του τουρισμού στην Ελλάδα και να επαιρόμαστε άπραγοι, με ναρκισσιστικές τάσεις, για την αύξηση των κρατήσεων στην πόλη. Κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε για έργα και δράσεις με αποτελέσματα.
Άλλως (όπως έχω ήδη προτείνει και στο δημοτικό συμβούλιο) πρέπει να μην κραυγάζουμε για δική μας επιτυχία, αλλά να βραβεύσουμε αφενός τους δημάρχους της Χαλκιδικής και της Πιερίας (που ανέβασαν τα νούμερα των επισκεπτών τους και οι περιοχές τους «βουλιάζουν») και τον Περιφερειάρχη (με τις στοχευμένες δράσεις που υλοποιεί), διότι πάντα το μεγάλο αστικό κέντρο μιας παρόμοιας περιοχής, στο οποίο βρίσκεται και το μοναδικό αεροδρόμιο, εισπράττει και αυτό μερίδιο του λέοντος.
*Ο κ. Κυριζίδης είναι δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Εντάξει»