12:10, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Κορονοϊός και επιχειρήσεις: Τολμηρά μέτρα «ανάσα» από την πολιτεία για τη στήριξη των επαγγελματιών

*Γράφει ο Άκης Πούλακας, μέλος του ΔΣ του ΕΕΘ, Πρόεδρος της επιτροπής Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Νεοφυών Επιχειρήσεων

Μια δεκαετία περίπου από τη έναρξη της κρίσης, ο επαγγελματικός κλάδος συνεχίζει να βιώνει δύσκολες καταστάσεις, καθώς φόροι, πρόστιμα και ασφαλιστικές εισφορές συνεχίζουν να αποτελούν δυσβάσταχτα βάρη για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Ακόμα και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις οι εισπράξεις επαρκούν ίσα ίσα για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Η διαφαινόμενη, σταδιακή, ανάκαμψη της οικονομίας στη χώρα μας αποτελεί για όλους τους επαγγελματίες σημαντική προοπτική για το μέλλον. Οι επόμενοι μήνες βέβαια, μέχρι να εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση από τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, που ορθώς ελήφθησαν, φαντάζουν εξαιρετικά δύσκολοι. Ο περιορισμός των συναλλαγών θα προκαλέσει μια νέα έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και θα δημιουργήσει νέα οικονομικά βάρη και οφειλές, κάτι που θα δυσχεραίνει σημαντικά την επιβίωση μεγάλου αριθμού υγιών επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ετοιμότητα αλλά και να λάβει εγκαίρως, τολμηρά μέτρα για τη στήριξη των επαγγελματιών.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι:

  • Επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή της Πολιτείας.

  • Αναστολή στην καταβολή κάθε φόρου και εισφοράς επιχείρησης προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία για τέσσερις μήνες.

  • Αναστολή στην καταβολή του Φ.Π.Α για τέσσερις μήνες.

  • Πάγωμα κάθε υφιστάμενης ρύθμισης προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.

  • Επιδότηση των Ασφαλιστικών Εισφορών των εργαζομένων από το κράτος, ώστε να μην έχουμε απολύσεις.

  • Θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης τουλάχιστον 48 δόσεων για τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν το διάστημα της κρίσης.

  • Άσκηση πιέσεων προς τις Τράπεζες ώστε κατά το διάστημα της κρίσης να προχωρήσουν σε μέτρα διευκόλυνσης προς τις επιχειρήσεις αλλά και σε νέα δανειακά προϊόντα για την στήριξη της ρευστότητας τους.

  • Παροχή Φορολογικής και Ασφαλιστικής Ενημερότητας τουλάχιστον τετράμηνης διάρκειας στις επιχειρήσεις που σήμερα την διαθέτουν. Τυχόν καθυστερήσεις στις καταβολές που θα προκύψουν κατά το διάστημα της κρίσης να μην αίρουν των Ενημεροτήτων αυτών.

Το καθεστώς λοιπόν έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να ισχύσει και για την αγορά καθώς η πανδημία του κορονοϊού δεν απειλεί μόνο την υγεία εκατομμυριων ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα απειλεί και την οικονομία και κυρίως τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Οι ενδείξεις που είχαμε μέχρι τώρα για το 2020 ήταν ενθαρρυντικές καθώς έχει αλλάξει η ψυχολογία των καταναλωτών οδηγώντας σε τόνωση και ενίσχυση της αγοράς, μικρή μεν, αλλά υπαρκτή. Καθώς λοιπόν γίνονται, επιτέλους, βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, έτσι ώστε υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις να συνεχίσουν ομαλά τη λειτουργία τους, η παρέμβαση της πολιτείας σε αυτή την κρίσιμη & δύσκολη συγκυρία θα πρέπει να είναι άμεση και καταλυτική! Οι αντοχή της αγοράς έχει πλεόν εξαντληθεί και οι υπερδεκαετείς αγώνες και οι “θυσίες” των επαγγελματιών δεν πρέπει επ’ ουδενί να πάνε χαμένες.