, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κτηματολόγιο στο δήμο Θεσσαλονίκης

dimarxeio, φωτο Σάββας Αυγητίδης
του Κωνσταντίνου Πλιάτσικα*
Σύμφωνα με απόφαση της Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε. από τις 15 Δεκεμβρίου 2015 τίθεται σε λειτουργία το Κτηματολόγιο για τα ακίνητα του δήμου Θεσσαλονίκης. Με την εξέλιξη αυτή σηματοδοτείται η μετάβαση από το παλαιό σύστημα των Βιβλίων Μεταγραφών και υποθηκών στο νέο σύστημα του Κτηματολογίου, το οποίο παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι πολίτες ότι:
Με την έναρξη του Κτηματολογίου κάθε ακίνητο λαμβάνει ξέχωριστό κτηματολογικό φύλλο και ειδικό αριθμό ΚΑΕΚ (κωδικός αριθμός εθνικού κτηματολογίου). Σε αυτό αποτυπώνονται οι πρώτες εγγραφές (το σύνολο δηλαδή των νομικών, τεχνικών και άλλων πρόσθετων πληροφοριών), όπως προέκυψαν από την επεξεργασία των δηλώσεων στο στάδιο της Κτηματογράφησης. Το κόστος για την απόκτηση του φύλλου ανέρχεται σε 4,5 ευρώ.
Είναι σύνηθες, όπως και για περιοχές στις οποίες λειτούργησαν Κτηματολογικά Γραφεία, οι πρώτες εγγραφές να παρουσιάζουν σφάλματα ή ελλείψεις. Είναι πιθανό, δηλαδή, είτε να μην εμφανίζεται ένα δικαίωμα (λ.χ. κυριότητα) στο φύλλο ενός ακινήτου, επειδή ο ιδιοκτήτης δεν υπέβαλε, ως όφειλε, δήλωση στο στάδιο της κτηματογράφησης, ειτε να εμφανίζεται το δικαίωμα ή το ακίνητο με εσφαλμένα στοιχεία. Σημαντικότερη πλημμέλεια αποτελεί η εμφάνιση ενός ακίνητου στα φύλλα ως «άγνωστου ιδιοκτήτη».
Σε περίπτωση που δεν εμφανίζονται δικαιώματα στα κτηματολογικά βιβλία ή σε περίπτωση που παρατηρούνται σφάλματα στην αποτύπωση των ακινήτων (όρια, εμβαδόν, θέση, όροφος) ή των δικαιωμάτων (πλήρης αντί ψιλής κυριότητας, επικαρπία αντί οίκησης κ.ο.κ.) παρέχεται προθεσμία πέντε ετών στους δικαιούχους των δικαιωμάτων προκειμένου να καταχωρίσουν τα δικαιώματά τους ή να διορθώσουν τα σφάλματα. Τούτο επιτυγχάνεται με τις διαδικασίες, εξώδικες και ιδίως δικαστικές που προβλέπει ο ν. 2664/1998. Η προθεσμία διόρθωσης για τους κατοίκους εξωτερικού, όπως και για το Ελληνικό Δημόσιο, είναι επτά έτη.
Μετά την πάροδο της προθεσμίας (πέντε ή επτά ετών) οι πρώτες εγγραφές οριστικοποιούνται και παράγουν, ως προς το περιεχόμενό τους, αμάχητο τεκμήριο. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να τροποποιθούν ή να διορθωθούν. Συνέπεια της οριστικοποίησης είναι η απώλεια κυριότητας προς ιδιώτη, σε περίπτωση που εμφανίζεται στα φύλλα ως δικαιούχος πρόσωπο διαφορετικό από τον ίδιο, και η περιέλευση όλων των ακινήτων με την ένδειξη “άγνωστος ιδιοκτήτης” στο Ελληνικό Δημόσιο. Στις περιπτώσεις αυτές ο αληθής δικαιούχος χάνει το δικαίωμά του και κατ’ επέκταση το ακίνητό του, το οποίο ανήκει πλέον σε όποιον εμφανίζεται ως κύριος στο φύλλο. Ο παλιός ιδιοκτήτης μπορεί να εγείρει μόνο χρηματικές αξιώσεις για την απώλεια της κυριότητάς του.
Από τα παραπάνω καθίσταται προφανής η ανάγκη ελέγχου των πρώτων εγγραφών και η διόρθωση των σφαλμάτων που μπορεί να εμφανίζονται, προκειμένου να αποφύγουν οι ιδιοκτήτες τις δυσμενείς συνέπειες από την οριστικοποίηση των εγγραφών. Αρμόδιος για τον έλεγχο της νομικής κατάστασης του ακινήτου σας είναι ο εξειδικευμένος δικηγόρος σας.
*Ο κ. Πλιάτσικας είναι δικηγόρος και υπ. διδάκτορας Νομικής

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.