, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Mειώστε φόρους, αυξήστε… Ελλάδα

της @karapanagiotidu
Στο βιβλίο του Αλέξανδρου Δουμά “Ιούλιος Καίσαρας” κόλλησα εκεί όπου περιγράφει το στρατό του Αννίβα, στις πύλες της Ρώμης (με κι εκείνο το ιστορικό «Hannibal ante portas»). Η αιώνια πόλη κινδύνευε με αφανισμό και δικαιολογημένα επικρατούσε πανικός ενόψει των Βαρβάρων Καρχηδονίων.
Και οι πραίτορες για να τονώσουν την αυτοπεποίθηση και το φρόνημα των Ρωμαίων – αυτοί οι νομομαθείς avocator-imperator στρατηγοί – ζήτησαν από τους συγκλητικούς να ξεπεράσουν νομικά και τυπικά ζητήματα και να βγάλουν σε… πώληση την έκταση όπου στρατοπέδευσε ο εχθρικός στρατός! Με το που ελήφθη η απόφαση, βρέθηκαν χιλιάδες αγοραστές και πλειοδότες. Ανέβηκε το ηθικό και φυσικά κέρδισαν…
Ας διδαχτούμε από την ιστορία. Έχουμε ακόμη κάποια δις στις τράπεζες και περιμένουμε τους ξένους να επενδύσουν στη χώρα μας. Φοβόμαστε τον δικό μας… Αννίβα, δηλαδή την φτώχεια – ή την πτώχευση – και τα αφήνουμε στάσιμα να λιμνάζουν και να χάνουν την αξία τους; Τι ωραία που θα ταν, να είχαμε την… αυτοπεποίθηση των Ρωμαίων! Αφού υπάρχουν επιχειρηματικές ικανότητες – βλ. εξωτερικό – γιατί δεν επενδύουμε στον τόπο που αγαπάμε; Μα εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της υψηλής φορολόγησης!
Ας βγουν λοιπόν οι δικοί μας… πραίτορες να θεσπίσουν ένα νέο ΚΩΔΙΚΑ ΧΡΟΝΟ-ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ εξυπηρέτησης επιχειρήσεων και επενδύσεων. Για παράδειγμα αν μία επιχείρηση ζητά άδεια να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, να ορίζονται 20 ημέρες για την έναρξή της. Αν οι συναρμόδιοι υπάλληλοι δεν δώσουν σε αυτό το διάστημα την αδειοδότηση, να απολύονται αμέσως, χωρίς αποζημίωση και με βαριά πρόστιμα.
Πώς να το κάνουμε, σε καιρό κρίσης, αν εμποδίζεις έναν επιχειρηματία να ανοίξει εργοστάσιο και θέσεις εργασίας, είναι σαν να προδίδεις την πατρίδα σου. Να διώχνεις τα παιδιά της –τα οποία φεύγουν στο εξωτερικό χωρίς καν να αναζητούν δουλειά στο εσωτερικό – να διώχνεις το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού!
Καλύτερα να… μεταναστεύει η ανευθυνότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης στις δυνάμεις μας. Τότε είμαι σίγουρη ότι θα βρεθούν αγοραστές “του οικοπέδου Αννίβα” κι αυτή τη φορά, θα νικηθεί, μπροστά στις πύλες της Ελλάδας…
[email protected]