04:53, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

Μελαγχολική ημέρα Δικαιοσύνης

%ce%93%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%86%ce%b1%cf%82
του Δημήτρη Α.Γαρούφα*
Έχει καθιερωθεί η 3η Οκτωβρίου (Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου) ουσιαστικά ως ημέρα Δικαιοσύνης για τη χώρα μας ( η Ε.Ε από ότι γνωρίζω έχει καθιερώσει άλλη ημέρα) κι αυτή τη μέρα κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις γίνεται και κάποιος απολογισμός με αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη. Φέτος ο απολογισμός είναι φτωχός!
Δεν υπάρχει πρόοδος στο θέμα της ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης και παρατηρείται εικόνα αρνησιδικίας. Δεν βελτιώθηκε η κατάσταση στις φυλακές (η αποσυμφόρηση με ευεργετικές διατάξεις που αποφυλακίζουν άτομα που εκτίουν ποινές για σοβαρά αδικήματα δεν λύνει κανένα πρόβλημα..), γιατί δεν γίνεται σωφρονισμός και δεν δημιουργούνται δυνατότητες κοινωνικής επανένταξης κρατουμένων. Η τελευταία σοβαρή προσπάθεια για δημιουργία δυνατοτήτων επιμόρφωσης-επανένταξης κρατουμένων ήταν η πριν αρκετά χρόνια δημιουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας στις φυλακές κάτι που είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ως πρόεδρος του ΔΣΘ (2005-2008) παρακολουθώντας από κοντά την λειτουργία του αντίστοιχου σχολείου στις φυλακές Διαβατών, ζητώντας πάντα επέκταση του θεσμού σε όλες τις φυλακές μας.
Παράλληλα έχουμε από την εκτελεστική εξουσία αμφισβήτηση και υποβάθμιση του ρόλου των δικηγόρων, συλλειτουργών της δικαιοσύνης, που τη χρονιά που πέρασε απείχαν από την άσκηση του λειτουργήματος τους για 6 μήνες, ενώ δέχονται «χτυπήματα» που αλλοιώνουν τον λειτουργηματικό χαρακτήρα της δικηγορίας και οδηγούν στην «προλεταριοποίηση» της μεγάλης μάζας των δικηγόρων με αποτέλεσμα και παρενέργειες στην ποιότητα και τρόπο απονομής δικαιοσύνης..
Το τι πρέπει να γίνει στη Δικαιοσύνη για να έχουμε ταχύτερη απονομή της μου δόθηκε η δυνατότητα και με θεσμική ιδιότητα να το συζητήσω με κατά καιρούς υπουργούς Δικαιοσύνης. Είχαν όλοι καλές προθέσεις αλλά δεν τόλμησαν να κάνουν πραγματικές τομές για να βελτιωθεί η κατάσταση(έγιναν βέβαια κάποιες θετικές αλλαγές παλιότερα σε άλλους τομείς -λόγω παραδικαστικού- με την αλλαγή του τρόπου επιθεώρησης των δικαστών, εθελουσία έξοδο ανεπαρκών δικαστών κλπ.).
Ενδεικτικά αναφέρω ότι μπορούμε να έχουμε ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης αν ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή, αν προχωρήσουμε σε ολοκλήρωση μηχανογράφησης δικαστικών υπηρεσιών, αν γίνει ανακατανομή των οργανικών θέσεων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων στα δικαστήρια της χώρας με βάση τον πληθυσμό και τον αριθμό των υποθέσεων, αν περιορισθούν οι δικαστικές διακοπές μόνο σε ένα μήνα αντί των τριών μηνών που ισχύουν σήμερα.
Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται τόλμη από τους ασκούντες εξουσία αλλά χωρίς τόλμη γίνεται απλή διαχείριση της εξουσίας. Σε κάθε περίπτωση επειδή στις 3 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη συνηθίζεται να γίνεται υποδοχή των νέων δικηγόρων απευθυνόμενος στους νέους συναδέλφους λέω ότι πρέπει να εμπνέονται από το όραμα της Δικαιοσύνης και να μην ξεχνούν τον λειτουργηματικό χαρακτήρα της δικηγορίας. Ως δικηγόροι διαχρονικά οφείλουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των πολιτών, να είμαστε απέναντι σε κάθε αυταρχική εξουσία, να είμαστε άγρυπνοι φύλακες για τη σωστή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και με δυο λόγια να προστατεύουμε πάντα τα δικαιώματα του μερμηγκιού απέναντι στον ελέφαντα.
*Ο κ. Γαρούφας είναι Δικηγόρος-πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης