19:05, Σάββατο
25 Ιουνίου 2022

«Μήπως ήρθε η ώρα να χωρίσετε από τον/την σύντροφό σας;» – Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki
 
Πολλοί είναι εκείνοι που δε χωρίζουν με τον σύντροφό τους όταν πρέπει, για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Μερικοί επειδή φοβούνται να είναι μόνοι. άλλοι πέφτουν θύματα της πλάνης του κόστους (“Έχω ήδη επενδύσει τόσο πολύ χρόνο και προσπάθεια σε αυτή τη σχέση, δεν μπορώ να τα παρατήσω τώρα”) και οι περισσότεροι απλώς επειδή αγνοούν τα σημάδια ότι μια σχέση καταρρέει γιατί είναι ευκολότερο να πιστέψουν ότι όλα είναι εντάξει … μέχρι να μην είναι.
Το να γνωρίζεις ακριβώς πότε πρέπει να τερματιστεί μια σχέση είναι δύσκολο έργο. Εξαρτάται από τα άτομα που εμπλέκονται και από την κατάσταση στην οποία ζουν. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά σταθερά στοιχεία σχετικά με τα σημάδια της κατάρρευσης των σχέσεων, τα οποία ανακαλύφθηκαν μέσα από έρευνες.
Οι τέσσερις αρνητικές μορφές επικοινωνίας που σηματοδοτούν καταστροφή για όλες τις σχέσεις:
Κριτική
Η κριτική είναι διαφορετική από το παράπονο. Η κριτική αφορά τον χαρακτήρα του ατόμου και όχι τη συμπεριφορά του.
Όταν η κριτική υπάρχει σε μια σχέση, δεν σημαίνει ότι είναι καταδικασμένη να τελειώσει. Κάποιες φορές, όταν νιώθουμε θυμωμένοι, μπορούμε να καταφύγουμε σε κριτική. Αλλά όταν γίνεται διάχυτη και όταν είναι ο μόνος τρόπος για να θέσετε τα προβλήματα μεταξύ σας, μπορεί να δημιουργηθεί δυσεπίλυτο πρόβλημα.
Εάν επικρίνετε συνεχώς τον σύντροφό σας ή αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας, σας επικρίνει συνεχώς, είναι θέμα χρόνου να μετατραπεί σε κάτι πιο αρνητικό: την περιφρόνηση. Η σχέση μπορεί να διατηρηθεί σε αυτό το σημείο, αλλά είναι ένα σημαντικά αρνητικό σημάδι και θα πρέπει να σας κάνει να σκεφτείτε εάν η αποχώρηση μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.
Αμυντικότητα
Η αμυντικότητα συνήθως ανταποκρίνεται στην κριτική (ή την αντιληπτή κριτική). Η αμυντικότητα είναι μια προσπάθεια να υπερασπιστείς τον εαυτό σου από μια αντιληπτή επίθεση. Μπορούμε να είμαστε αμυντικοί μετατοπίζοντας την ευθύνη σε εξωτερικές καταστάσεις, αλλά πιο συχνά από εμάς είμαστε αμυντικοί μετατοπίζοντας την ευθύνη στον εταίρο ζητώντας λογοδοσία.
Γενικά, οι άνθρωποι δυσανασχετούν όταν τους λένε ότι κάνουν κάτι λάθος. Έχουν την τάση να θέλουν να σκέφτονται θετικά για τον εαυτό τους, και τέτοιες συζητήσεις απειλούν την αυτοεκτίμησή τους.
Η αμυντικότητα είναι απλώς ένας τρόπος μετατόπισης της ευθύνης στον σύντροφό. Λέτε με τον τρόπο αυτό ότι το πρόβλημα δεν είναι εσείς, αλλά εκείνος. Η άρνηση ανάληψης ευθύνης για τον ρόλο σας στην κατάσταση μπορεί να κάνει τον σύντροφό σας να αισθανθεί ασήμαντος.
Το να είναι κανείς συνεχώς αμυντικός σε μια σχέση, σημαίνει ότι δεν είναι πρόθυμος να βελτιώσει τη συμπεριφορά του και να την προσαρμόσει ώστε να σταματήσει ό, τι βλάπτει τον άλλο. Αυτό σημαίνει ότι ο αμυντικός συνεργάτης αντιμετωπίζει τον άλλο ως μέσο ικανοποίησης των αναγκών του.
Περιφρόνηση
Η περιφρόνηση μπορεί να εκφραστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Όταν προσβάλλουμε άλλους, χρησιμοποιούμε σαρκασμό, μιμούμαστε, τους ονομάζουμε ή τους γελοιοποιούμε. Ο σκοπός αυτής της συμπεριφοράς είναι να μειώσει το άλλο.
Εάν έχετε αντιμετωπιστεί ποτέ με περιφρόνηση, ξέρετε πόσο πονάει. Και η μεταχείριση ενός συντρόφου με περιφρόνηση δείχνει ότι δεν έχετε σεβασμό γι ‘αυτόν, τα συναισθήματα ή τις ανάγκες του.
Όταν η περιφρόνηση υπάρχει σε μια σχέση, σημαίνει ότι οι εταίροι έχουν σταματήσει να σέβονται ο ένας τον άλλο και προσπαθούν απλώς να διεκδικήσουν κυριαρχία.
Εάν αντιμετωπίζεστε αυτόν τον τρόπο, υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα ο σύντροφός σας να μην σας νοιάζεται πια. Εάν αντιμετωπίζετε τον σύντροφό σας με περιφρόνηση, αναρωτηθείτε γιατί είστε ακόμα μαζί του.
«Πέτρινη στάση»
Είναι η πιο βλαβερή συμπεριφορά όταν τη βιώνετε. Ακριβώς όπως η άμυνα είναι μια απάντηση στην κριτική, η ‘πέτρινη στάση’ είναι συνήθως απάντηση στην περιφρόνηση.
Όταν εμφανίζεται σε μια σχέση, η επικοινωνία έχει ουσιαστικά καταστραφεί. Ο ακροατής αποφεύγει την επαφή με τα μάτια, αποσύρεται, κλείνεται ή απλώς σταματά να ανταποκρίνεται στον σύντροφό του.
Όταν μια σχέση έχει φτάσει στο στάδιο αυτό, είναι πολύ δύσκολο (αν και όχι αδύνατο) να ανακάμψει.
Πρέπει να χωρίσετε;
Εάν είστε και οι δύο πρόθυμοι να δουλέψετε με τη σχέση σας, ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις δυσκολίες επικοινωνίας των συναισθημάτων και των αναγκών σας. Ωστόσο, ο καλύτερος κριτής της σχέσης και της κατάστασής σας είστε εσείς.