, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Φυσικά η δημόσια διοίκηση και δεν θα πληρώσει…

Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου

Το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη, ανέδειξε τις ελλείψεις σε υποδομές ολόκληρης της χώρας. Η κορωνίδα του τουρισμού μας – το νησί θεωρείται παγκοσμίως ένας από τους δέκα καλύτερους προορισμούς – κατέρρευσε ενεργειακά γιατί δεν διαθέτει αναπληρωματικό σύστημα παραγωγής ρεύματος!

Η ζημιά στην εικόνα του τουρισμού μας είναι ανεπανόρθωτη. Τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν την είδηση- ντροπή για την Ελλάδα. Παράλληλα τουρίστες που πλήρωσαν πακέτο διαμονής-ψυχαγωγίας ταλαιπωρήθηκαν μέσα στη ζέστη χωρίς αιρ κοντίσιον, χωρίς φαγητό, χωρίς διασκέδαση! Οι δε επαγγελματίες έπαθαν ζημιές και ζημιές,  με τα ευπαθή προϊόντα τους να σαπίζουν στα ψυγεία κι άλλα πολλά και γνωστά.

Όμως, εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι αυτό το φιάσκο της ανικανότητας της κρατικής μηχανής (και της έλλειψης υποδομών) το πλήρωσαν μόνο οι μαγαζάτορες, οι ξενοδόχοι και οι επισκέπτες του νησιού. Από τους υπεύθυνους της ΔΕΗ “δεν άνοιξε ρουθούνι”!

Το δε πιο εντυπωσιακό, είναι οτι δεν  ενημερωθήκαμε για το ποιοι ήταν αρμόδιοι και ποιες οι ευθύνες τους. Θα μου πείτε πότε τιμωρήθηκε κάποιος από τις δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ ή δημοτικές αρχές για ολιγωρία, αδιαφορία, ανικανότητα, ανεπάρκεια και ανευθυνότητα για να τιμωρηθεί και τώρα;

Αυτή τη φορά όμως μήπως έπρεπε “να πέσουν κεφάλια”. Έστω μια παραίτηση, αν όχι απόλυση! Ο πρωθυπουργός δεν έπρεπε να παύσει τον διοικητή της ΔΕΗ από την πρώτη κιόλας ημέρα του προβλήματος, ίσως κι όλο το Δ.Σ. του οργανισμού μαζί με τους…αρμόδιους για την ενέργεια στο νησί;

Σας φαίνεται αυστηρό και σκληρό; Τότε αναλογιστείτε τους ιδιοκτήτες εστιατορίων κι αλλων μαγαζιών εστίασης που έχασαν πέντε ημέρες τζίρου στη… φουλ σεζόν και πόσα σαπισμένα ψάρια και τρόφιμα πέταξαν! Επίσης, τα ίδια και χειρότερα, συνέβησαν  στα κλαμπ που έμειναν κλειστά και στα ξενοδοχεία που έγιναν …φούρνοι από τις υψηλές θερμοκρασίες χωρίς κλιματιστικά. Μετρήστε ζημιές και …παθόντες και θα δείτε οτι μαζί με τους επισκέπτες είναι περίπου 150.000 άνθρωποι!

Γι αυτό, κάποτε πρέπει να πληρώσει τα λάθη της και η δημόσια διοίκηση και οι  δημόσιοι οργανισμοί, όπως η ΔΕΗ που εν μέσω κρίσης αυξάνει τα τιμολόγια της.  Αν υπάρξει έστω και μία φορά αυστηρότητα και τιμωρία. Θα ήταν ένα ενδιαφέρον… πείραμα για την διακυβέρνηση του τόπου. Οι… αρμόδιοι και συναρμόδιοι,  ανέμελοι – επειδή γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν συνέπειες – θα μεταλλαχθούν σε χρόνο ρεκόρ σε υπεύθυνους ή έστω φοβισμένους και ευθυνόφοβους για να διεκπεραιώσουν σωστά τη δουλειά τους, έστω και υπο την απειλή επίπληξης ή απόλυσης…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.