, Δευτέρα
26 Φεβρουαρίου 2024

Μπλόκο πλειστηριασμών: Κάτω τα χέρια από τα σπίτια μας

 
Γαιτάνη
της Γιάννας Γαϊτάνη*
Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για πλειστηριασμούς ακινήτων μόνο μεγάλων οφειλετών, και τις δηλώσεις των τραπεζών για κατασχέσεις στους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες ( εννοούν αυτούς που δεν μπορούν ή δεν δέχονται την επιμήκυνση των δανείων και τουλάχιστον τον διπλασιασμό τους) τα πινάκια των ειρηνοδικείων δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
Μικρές φτωχικές κατοικίες και μαγαζιά εξαθλιωμένων συμπολιτών μας από την μνημονιακή πολιτική βγαίνουν στο σφυρί, στέλνοντας το μήνυμα ότι η περίοδος παγώματος των πλειστηριασμών έχει τελειώσει και η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται. Ήδη 5000 φάκελοι ακινήτων στους επόμενους μήνες θα πάρουν τον δρόμο της κατάσχεσης.
Ένα τέτοιο παράδειγμα την Τετάρτη 28-9-2016 ήταν ο πλειστηριασμός της δεύτερης κατοικίας ενός συμπολίτη μας που τόλμησε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημά του. Κατεστραμμένος ελεύθερος επαγγελματίας αρρωσταίνει και, παρά το ότι το ΚΕΠΑ του αναγνωρίζει βαριά αναπηρία, δεν παίρνει το επίδομα λόγο οφειλών στον ΟΑΕΕ. Ταυτόχρονα στην οικογένεια υπάρχει παιδί με χρόνια αναπηρία. Τα μοναδικά έσοδα της οικογένειας είναι το πενιχρό επίδομα αναπηρίας του παιδιού και το πενιχρότατο ενοίκιο δεύτερης κατοικίας στην Θεσσαλονίκη. Το ίδιο συνέβη και την προηγούμενη Τετάρτη 5-10-2016. Άλλη μια λαϊκή κατοικία 36τ.μ., και όχι βίλα στο Πανόραμα, κατ’ επίσπευση του δημοσίου.
Όμως κυβέρνηση και τραπεζίτες, εισαγγελέας και αστυνομία σχεδίασαν χωρίς τον ξενοδόχο. Η αλληλεγγύη των πολιτών ήταν πιο αποφασιστική από ποτέ. ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ήταν το σύνθημα που ένωσε νέους και συνταξιούχους, φτωχούς εργαζόμενους και άνεργους. Και κάθε Τετάρτη το ίδιο σύνθημα θα ακούγεται όλο και πιο δυνατά προς τους συμβολαιογράφους που δέχονται να πλειστηριάσουν λαϊκή περιουσία. Και όλο και περισσότεροι θα αντιστέκονται στην παρουσία της αστυνομίας που έρχονται να περιφρουρήσουν τα συμφέροντα της Πειραιώς και άλλων τραπεζών.
Δύο Τετάρτες, δύο αποτροπές πλειστηριασμών.
ΕΝΑ το καθήκον
Κάθε Τετάρτη 3μ.μ.στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης!
*Η κ. Γαϊτάνη είναι πρώην βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας