, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Να παρέμβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση!

LamtzidisΤου Μανόλη Λαμτζίδη* 

To στεγαστικό πρόβλημα σήμερα είναι οξύ και θα γίνει ακόμα οξύτερο από εδώ και πέρα. Η σχετική ισορροπία ανάμεσα στην «προσφορά» και ζήτηση «στέγης», που υπήρχε,  έχει διαταραχθεί σοβαρά.

1. Τα ακίνητα που προορίζονται για κατοικίες και επαγγελματική στέγη έπαυσαν να είναι  μέσο κτήσης εισοδημάτων για τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της «Κάπα Research» (Ιαν. 2013):

Α. Το εισόδημα για το 60,4% των ιδιοκτητών ακινήτων  έχει μειωθεί ΑΡΚΕΤΑ και ΠΟΛΥ για  το 24, 3% .

Γ. το 87,6% των ιδιοκτητών προχώρησε σε μείωση ενοικίου (διαμερίσματα) σε ποσοστό 24,5%

Δ. Το 82,3% από αυτούς προχώρησε σε μείωση για διαμερίσματα -μονοκατοικίες σε ποσοστό 27,5%

Ε. Το 53% των ιδιοκτητών δήλωσε ότι τα νοίκια είτε δεν καταβάλλονται, είτε δίνονται με καθυστέρηση. Έτσι πολλοί ενοικιαστές κινδυνεύουν να «πεταχτούν στο δρόμο».

Στ. Πάνω από τους μισούς ιδιοκτήτες (54%) δεν έχουν καθόλου εισόδημα από ακίνητα και πληρώνουν μόνο φόρους

Η. Το 12,2% δεν πλήρωσε την έκτακτη εισφορά μέσω της ΔΕΗ το 2012.

Η ακίνητη περιουσία  των πολιτών  παραμένει  σε κατάσταση «αδράνειας», ενώ οι στερούμενοι στέγης φτωχοί κινδυνεύουν να «πεταχτούν στο δρόμο»!

Γεμίσαμε στρατιές ανέργων, δε θα αντέξουμε και στρατιές αστέγων!

2. Η οικονομική κατάσταση των «ενοικιαστών»,  που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εφαρμοζόμενη πολιτική  δεν δημιουργεί ελπίδες για άμεση αναστροφή αυτής της κατάστασης.

1.500.000 άνεργοι,  20.000 άστεγοι και η ανεργία των νέων ξεπερνά το 60%. Ανά πάσα στιγμή όλοι αυτοί κινδυνεύουν να «βρεθούν στο δρόμο».

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία της συγκυρίας η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να δώσει πρωτότυπες και  ριζοσπαστικές απαντήσεις, δηλ. να:

Προβεί σε  συστηματική απογραφή όλων των  άνεργων , των φτωχών οικογενειών, των  άστεγων, ή όσων  κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο.

Καταγράψει  όλα τα ακίνητα (κατοικίες, επαγγελματικές στέγες) που παραμένουν κενά ή αχρησιμοποίητα πάνω από ένα χρόνο.

Τα «καταλάβει»  συντάσσοντας σχετικά πρωτόκολλα και καταγράφοντας όλα όσα υπάρχουν μέσα με σκοπό τη φύλαξή τους.

Να  τα καταστήσει λειτουργικά και κατοικήσιμα (ακόμα και τα προοριζόμενα για επαγγελματική στέγη).

Μην εισπράττει κάθε είδους τέλη (πχ. ΤΑΠ). Οι ιδιοκτήτες να απαλλαγούν από άλλα φορολογικά βάρη, υποχρεώσεις και «χαράτσια».

Κληθούν  όσοι έχουν διαπιστωμένα την ανάγκη  να εγκατασταθούν στα ακίνητα αυτά για ένα περιορισμένο  χρονικό διάστημα (πχ. πενταετία) με ένα συμβολικό τίμημα, που θα αποδίδεται στους ιδιοκτήτες. Έτσι και οι ιδιοκτήτες  από «απόλυτα ζημιωμένοι», θα βγαίνουν «ελαφρά ωφελημένοι» και οι φτωχοί πολίτες θα έχουν στέγη.

Όλα αυτά με δύο  προϋποθέσεις:

Σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων από μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία  κοινωνικά «ευαίσθητη» και καλώς εννοούμενη «μαγκιά» των δημάρχων.

*Ο Μανόλης Λαμτζίδης είναι δικηγόρος, μέλος του ΔΣ και πρ. Πρόεδρος ΔΣΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.