Όταν η τεχνητή νοημοσύνη έπεται της … κοινής

Την ώρα που στη Θεσσαλονίκη δημιουργούνται υψηλές προσδοκίες για την μετάλλαξή της  σε κέντρο παραγωγής χολιγουντιανών ταινιών, είτε υψηλής τεχνολογίας ένα λεωφορείο βυθίζεται στο οδόστρωμα στην πρώτη δυνατή νεροποντή

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΑΓΩΓΙΑ

Σε ένα ταξίδι μου στην Κίνα προ ολίγων ετών, μπορούσες να ανακαλύψεις την τέλεια αντίθεση. Από τη μια πλευρά η βιτρίνα… Εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, στόλιζαν με τη χλιδή ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, σε καταστήματα που ντρεπόσουν να πατήσεις. Από την άλλη πλευρά  – στην πίσω και ως είθισται την σκοτεινότερη – η απόλυτη φτώχεια. Διαμερίσματα σπιρτόκουτα, στοιβαγμένες οικογένειες, η μία πάνω στην άλλη, τις περισσότερες φορές με κοινόχρηστο μπάνιο. Και να σκεφτεί κανείς ότι η Σαγκάη είναι η περισσότερο … εξευρωπαϊσμένη πόλη από όλες τις υπόλοιπες. 

Οι εικόνες αυτές μου ξαναήρθαν στο μυαλό όλη την εβδομάδα που πέρασε στην πόλη. Αυτές οι ημέρες αποτέλεσαν ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για το πως  να ιεραρχήσουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν. 

Την ώρα που στη Θεσσαλονίκη μέσα στην εβδομάδα δημιουργήθηκαν υψηλές προσδοκίες για την μετάλλαξη της πόλης σε κέντρο παραγωγής χολιγουντιανών ταινιών, είτε υψηλής τεχνολογίας με τα εγκαίνια των Phizer, CICKO και την Beyond 4.0 που ήταν αφιερωμένη ουσιαστικά στην τεχνητή νοημοσύνη, μια νεροποντή ανέδειξε τα απλούστερα πράγματα της καθημερινότητας. Ενα ολόκληρο λεωφορείο βυθίστηκε στο οδόστρωμα σε σημείο όπου πέρσι την ίδια περίπου εποχή, ξανασυνέβη να «τρυπήσει». Προφανώς, η ζημια δεν αποκαταστάθηκε, ή δεν διορθώθηκε στο βαθμό που τουλάχιστο θα άντεχε την πίεση του βάρους ενός λεωφορείου. Στις δυτικές και βόρειες συνοικίες, οι δρόμοι είχαν μεταμορφωθεί σε μαιάνδρους αηδίας, παρασύροντας ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για τα ακραία καιρικά, φαινόμενα. Είναι κι αυτό κάτι. Τουλάχιστο σε ατομικό επίπεδο, υπήρχε η υποψία ότι οι οκτωβριανές βόλτες στην πόλη μπορεί να αναβληθούν για λίγο. Και πιθανώς, σώθηκαν ζωές.


Ελπίζω οι δήμαρχοι να βρήκαν την ευκαιρία να δουν την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και να πάρουν επί τόπου μαθήματα καθημερινής λειτουργίας και εξυπηρέτησης του πολίτη όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Γιατί είναι πράγατι, ελκυστική η εικόνα των εγκαινίων εταιριών κολοσσών όπως η Phizer και η CICKO, όπως εξιτάρουν εξίσου, οι σκηνές δράσης στους δρόμους ενός Σταλόνε, Στέιθαμ ή Μπαντέρας. Την κρίσιμη στιγμή όμως, που στην πρώτη δυνατή βροχή θα βουλιάξει μία λεωφόρος, όλοι θα ψάξουν τον υπάλληλο του δήμου κι όχι κάποιον κινηματογραφικό αστέρα, απαιτώντας από τον αιρετό τους τουλάχιστο να αποκαταστήσει μιαν άσφαλτο. Κι όταν αυτή αποκατασταθεί, τότε ευχαρίστως να προετοιμαστούμε για τα μεγάλα βηματα της «εξωστρέφειας». Γιατί καλή η τεχνητή νοημοσύνη, αρκεί να έπεται της … κοινής.

Αλλωστε, οι «ήρωες» της καθημερινότητας, είναι χρήσιμοι την στιγμή του κινδύνου. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι περιττοί.