, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Όχι και «εμφύλιος» για τις ευρωεκλογές

Sioumpoyras
Του Φώτη Σιούμπουρα
Όλο και ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης και καλλιεργείται ένα κλίμα ακραίας πόλωσης όσο πλησιάζουμε στην τελική ευθεία των εκλογών( των ευρωεκλογών για την ακρίβεια, από τις οποίες θα εξαχθούν και τα πολιτικά συμπεράσματα και όχι των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση).
Ο προεκλογικός αγώνας στη χώρα μας έχει καταντήσει δυστυχώς παράδοση να ταυτίζεται με το …σκληρό ροκ και τα διλήμματα. Τα δεδομένα σήμερα μπορεί να έχουν αλλάξει, μπορεί η πολιτική (αλλά και οι πολιτικοί) να μην εμπνέουν πια τους πολίτες, αλλά το πολιτικό σύστημα φαίνεται πως δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις αμαρτίες του παρελθόντος. Αναγκαίες και στις σημερινές συνθήκες λένε οι ίδιοι οι πολιτικοί. Εντάξει, αλλά κατά πόσο η χώρα, η οικονομία και κυρίως η κοινωνία που αγωνίζεται να συνέλθει από τις βαριές συνέπειες της κρίσης, έχουν την πολυτέλεια και την αντοχή να παρακολουθούν μια σύγκρουση που θυμίζει άλλες εποχές και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες;
Η κυβέρνηση , στην προσπάθειά της να συσπειρώσει την αποκαλούμενη παλαιότερα «σιωπηλή πλειοψηφία» καλεί τους πολίτες να επιλέξουν ανάμεσα στη «σταθερότητα και στην αστάθεια», να αποδεχθούν την πρόοδο και να εμπιστευτούν τη λύση που ήδη εφαρμόζεται ως την καλύτερη για την έξοδο από την κρίση.
Η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι σ’ αυτό ορθώνει το «εμείς ή αυτοί» που συμπληρώνεται «με την Μέρκελ ή με την Ελλάδα», στην προσπάθειά της να φέρει κοντά της όλους, όσους εμμένουν στον διαχωρισμό «μνημονιακοί»- «αντιμνημονιακοί».
Κοντά σ΄αυτά ήλθε και του δίλημμα που έθεσε ο Ε. Βενιζέλος περί εξάρτησης της κυβερνητικής σταθερότητας ή ακόμη και πτώσης της δικομματικής από το ενδεχόμενο μη επιτυχίας του «πειράματος» της Ελιάς. Κι όλα αυτά ενώ έχουμε ευρωεκλογές και όχι εθνικές εκλογές. Κι ενώ θα έπρεπε να συζητάμε και να αποφασίζουμε για την Ευρώπη κονταροκτυπιόμαστε για την …κυβερνητική σταθερότητα και το πολιτικό μέλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Είναι παράλογο να ψηφίζουμε για την Ευρώπη και να μην ακούμε σχεδόν τίποτε για το τι και πώς πρέπει να αλλάξει και να μετατρέπουμε την εκλογή σε ένα ιδιότυπο εσωτερικό εμφύλιο.
Υποτίθεται ότι όλα τα κόμματα διεκδικούν την ψήφο των πολιτών για τον ίδιο σκοπό: Μια καλύτερη Ελλάδα, απαλλαγμένη από την κρίση με ισότιμο ρόλο στην Ευρώπη. Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι και το μοναδικό «διακύβευμα» των ευρωεκλογών; Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι και η ελάχιστη υποχρέωση τους προς τους πολίτες, οι οποίοι πέντε χρόνια τώρα πληρώνουν τις συνέπειες κυρίως δικών τους αμαρτιών; Χορτάσαμε από υποσχέσεις και από συνθήματα και από απειλές κατά των κομματικών αντιπάλων. Η κοινωνία περιμένει ιδέες, προτάσεις επιχειρήματα, για το πώς θα ξεφύγουμε από τη σημερινή κατάσταση, για το πώς θα ανασυγκροτηθεί η χώρα, για το πώς μπορεί να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Έστω και στο παρά πέντε οι ηγεσίες και τα κομματικά επιτελεία ας ξανασκεφθούν την τακτική της ισοπεδωτικής σύγκρουσης που έχουν επιλέξει και ας προσπαθήσουν με περισσότερη νηφαλιότητα να αντιπαρατεθούν με θέσεις, αξίες και συγκεκριμένες πολιτικές για τα προβλήματα της χώρας, που δεν είναι και λίγα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.