, Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

Παλλαϊκός ξεσηκωμός για την ανατροπή του βέβαιου… θανάτου του λαού

 
Λίτσα Αμμανατίδου‐Πασχαλίδου
της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου*
Είμαστε τέλη Απρίλη, επτά μήνες μετά τις δεύτερες εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 και το γαϊτανάκι του εκφοβισμού της διαπραγμάτευσης καλά κρατεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που «διαπραγματεύεται» ανελλιπώς εδώ και 14 μήνες το μόνο που κατάφερε είναι να διαλύσει περαιτέρω την οικονομία, τις εργασιακές σχέσεις και να φτωχοποιήσει ακόμα περισσότερο τον ελληνικό λαό, ενώ έχει επιδείξει πολύ καλές «επιδόσεις» στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, που θα τη ζηλεύουν και οι πιο νεοφιλελεύθεροι. Λέτε να είναι ο… ανταγωνισμός με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Αν δούμε όλη την πορεία της κυβέρνησης αντιλαμβανόμαστε πως οι σπασμωδικές της κινήσεις δεν είναι τίποτε άλλο από το να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει όχι μόνον αυτά που θεωρητικά είναι απαιτήσεις του 3ου και πιο επαίσχυντου μνημονίου αλλά και να πάει ένα βήμα παραπέρα για να είναι αρεστή στους δανειστές (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ-ΕΜΣ) οι οποίοι έχουν καταλάβει πως η ιστορία της Ελλάδας έχει «ζουμί» και μπορούν να παίξουν σε γήπεδο χωρίς αντίπαλο.
Και μετά από… καθυστερήσεις έφτασε στη βουλή και το διπλό νομοσχέδιο κατ’ επιταγή των δανειστών-θεσμοί κατά την κυβέρνηση- το οποίο είναι άκρως αποκρουστικό με διατάξεις φορολογικής λεηλασίας για τα λαϊκά στρώματα και διαλύει ταυτόχρονα την κοινωνική ασφάλιση τη στιγμή μάλιστα που τα όποια ταμειακά διαθέσιμα έχουν μεταφερθεί στην ΤτΕ για την εξυπηρέτηση του ληστρικού χρέους το οποίο ακόμη και οι ίδιοι ομολογούν πως δεν είναι βιώσιμο. Ακόμη και τα αποθεματικά της βουλής έχουν διατεθεί στη μαύρη τρύπα του χρέους. Ένας απίστευτος παραλογισμός σε μία χώρα η οποία παράλληλα με την οικονομική της ύφεση έρχεται αντιμέτωπη με το προσφυγικό που καλείται μάλιστα να το διαχειριστεί σχεδόν «μόνη» στην «ενωμένη» κατά τ’ άλλα Ευρώπη των κλειστών συνόρων και των ρατσιστικών παραληρημάτων.
Βέβαια από την άλλη έχουμε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την Τουρκία που πήρε το απίστευτο πακέτο των 6 δις να συνεχίζει τις προκλήσεις και με τις συνεχείς παραβιάσεις και τώρα έχουμε και τις προκλήσεις στα βόρεια σύνορά μας και από τα Σκόπια. Τα θέματα της Εθνικής Κυριαρχίας και της Εθνικής Ασφάλειας είναι αίολα, με ευθύνη και αυτής της κυβέρνησης. Ας επιστρέψω όμως στην Εβδομάδα των Παθών και στις καθολικές αντιδράσεις απέναντι στο νομοσχέδιο που έχει εισαχθεί και συζητείτε στις συναρμόδιες επιτροπές. Όποιος έχει παρακολουθήσει τη συζήτηση της ακρόασης των φορέων θα έχει διαπιστώσει πως δεν υπάρχει ούτε ένας ο οποίος δεν κάνει σκληρή κριτική στον αρμαγεδώνα που θέλουν να ψηφίσουν αμέσως μετά το Πάσχα. Και από την άλλη έχουμε τους κυβερνητικούς βουλευτές οι οποίοι επικαλούνται πως δεν μπορούν να επιστρέψουν για τις ολιγοήμερες διακοπές τους για το Πάσχα στις περιφέρειές τους… Μάλιστα δείχνουν πως το πρόβλημά τους το δημιουργούν τα πλέον 3,6 δις ευρώ των προληπτικών μέτρων και δεν έχουν τελικά κανένα πρόβλημα με τα 5,4 δις ευρώ το αρχικό δήθεν πακέτο της διαπραγμάτευσης.
Και εύλογα τίθεται το ερώτημα, μα δεν βλέπουν πως αυτό δεν οδηγεί πουθενά πέρα από την απόλυτη καταστροφή και θα είναι αυτοί που με την ψήφο τους θα βάλουν την ταφόπλακα στον κόσμο της εργασίας και στους απόμαχους της ζωής; Με ποιο δικαίωμα θα το κάνουν αυτό του… κομματικού καθήκοντος; Οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση αν δεν το… γνωρίζουν.Τα μέτρα είναι άκρως αντιλαϊκά, υφεσιακά, αλλά και αντισυνταγματικά, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας που λέει το αυτονόητο, πως ο καθένας πληρώνει ανάλογα με την φοροδοτική του ικανότητα .
Αν ψηφιστούν αυτά τα μέτρα, συνολικά των 9 δις ευρώ, θα πληγούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και αγρότες δηλαδή εν ολίγοις τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Ήδη από το πρώτο πακέτο των 5,4 δις ευρώ, τα 1,8 δις αφορούν περικοπές συντάξεων, τα 1,8 δις άμεσους φόρους και τα 1,8 δις έμμεσους φόρους. Και ταυτόχρονα νομοθετούν και εφεδρικό μνημόνιο ύψους 3,6 δις. Είναι αυτό που λένε των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν ή τώρα που βρήκανε τον παπά ας θάψουνε τη χώρα! Φυσικά ισχύει το δεύτερο γι αυτό δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να το ψηφίσουν. Παλλαϊκός ξεσηκωμός τώρα ώστε να ανατρέψουμε την πολιτική του βέβαιου θανάτου. Υπάρχει και άλλος δρόμος της ρήξης με τις πολιτικές της ΕΕ που μας θέλουν χώρα αποικία, ο οποίος είναι ο μόνος που θα μας απαλλάξει από τα μνημόνια, θα διαγράψει το δημόσιο χρέος, θα κάνει σεισάχθεια στο ιδιωτικό, θα εθνικοποιήσει-κοινωνικοποιήσει το τραπεζικό σύστημα και θα χρησιμοποιήσει ως μέσο το εθνικό νόμισμα για την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος. Η ΛΑΕ είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων στο κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, νεολαίους μέχρι τέλους.
*Η κ. Αμμανατίδου είναι πρώην βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας