Πάθος για την αλλαγή και προοδευτικές πολιτικές για μία νέα Σοσιαλδημοκρατία

 
θεοχαρόπουλος 2
του Θανάση Θεοχαρόπουλου*
Σήμερα στόχος όλων όσων ασχολούμαστε με τα κοινά πρέπει να είναι η μείωση της ανεργίας, να υπάρξουν δουλειές με αρμονική συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Να μεταβούμε σε ένα κράτος παροχής υπηρεσιών και να βάλουμε τέλος στον κρατισμό. Για να γίνει αυτό απαιτούνται διαρθρωτικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις παντού. Ποιος όμως θα πρωτοστατήσει σε αυτές τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος; Για για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να υπάρξει ανανέωση, να βγει μπροστά η νέα γενιά. Τώρα είναι η ώρα να δώσει τη μάχη της για να μπει στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις. Νέοι άνθρωποι χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Οι νέοι και οι νέες της χώρας πρέπει να συμβάλουμε δυναμικά, με τη συμμετοχή στην συνδιαμόρφωση της πορείας της χώρας.
Πέρα από αυτούς που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό και μας παρακολουθούν από μακριά απλώς ελπίζοντας στην Ελλάδα που ονειρεύτηκαν, οι νέοι άνθρωποι σήμερα είτε αποστασιοποιούνται, αδιαφορώντας και απέχοντας από τα κοινά είτε πολιτικοποιούνται βίαια, υιοθετώντας ορισμένες φορές λόγο ακραίο. Μπορούμε όμως να τους κατηγορήσουμε για την στάση τους; Η στάση τους απέναντι στην κοινωνία καθορίζεται από την ίδια την κοινωνία. Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η ενεργοποίησή τους και η συμμετοχή τους στα κοινά όταν δεν αντιμετωπίζονται τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που ενισχύουν την αβεβαιότητά τους για το μέλλον; Πότε ενδιαφέρθηκε ειλικρινά κάποιος, πέρα από τις εύκολες προεκλογικές εξαγγελίες, να απευθυνθεί, να συμπεριλάβει και να δώσει χρόνο και χώρο στους νέους;
Οι νέοι κουράστηκαν από τις θεωρητικολογίες, τις αδιέξοδες πολιτικές και τον λαϊκισμό. Δεν αναζητούν κάποιον που θα τους δείξει το δρόμο εκείνον απ’ όπου η ελπίδα έρχεται. Αλλά ούτε και κάποιον που θα τους παρουσιάσει μια ψεύτικη εικόνα για να τους πείσει ότι κατανοεί τα προβλήματά τους και να μιλήσει ΓΙΑ αυτούς. Αναζητούν κάποιον που θα μιλήσει ΜΕ αυτούς. Αναζητούν κάτι που θα τους εμπνεύσει, θα τους κινητοποιήσει να γίνουν συμμέτοχοι στην επίλυση των σύνθετων προβλημάτων της χώρας.Τώρα είναι η ώρα για την διαμόρφωση ενός «New Deal» μεταξύ των γενεών ώστε να τεθεί ουσιαστικά το ζήτημα της διαγενεακής δικαιοσύνης στο δημόσιο διάλογο. Αλλιώς οι συνέπειες θα είναι επώδυνες για την κοινωνία, την οικονομία και την χώρα.
Για αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ελλήνων Ακτιβιστών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Activists Greece) αυτό το Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη με σύνθημα το «Πάθος για Αλλαγή», όπου θα αναλυθούν συγκεκριμένες προοδευτικές πολιτικές για τους νέους με μία ανοιχτή πρόσκληση να συμμετάσχουν στη προσπάθεια για μία «νέα Σοσιαλδημοκρατία».
Σήμερα περισσότερο από ποτέ η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό εκπρόσωπο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό με σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Ήρθε η ώρα να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών. Για έναν σύγχρονο προοδευτικό φορέα όπου οι νέοι θα διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην αλλαγή πορείας της χώρας προς προοδευτική κατεύθυνση. Με κεντρικό στόχο την αλληλεγγύη των γενεών, που επικαλείται ο σοσιαλδημοκρατικός μας χώρος ως συστατική του αρχή.
*Ο κ. Θεοχαρόπουλος είναι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς