, Δευτέρα
05 Δεκεμβρίου 2022

Πώς να ανοίξω μια offshore της προκοπής…

Της Μ. Καραπαναγιωτίδου
Έστω ότι είμαι έμπορος ναρκωτικών (πουλάω και όπλα σε τρομοκράτες) και νονά της «Kαμόρα» και θέλω να “ξεπλύνω” τα λεφτά μου σε μια ευρωπαϊκή χώρα. ΄Η έστω έχω “λευκό κολάρο” και τα εγκλήματά μου είναι οικονομικής φύσεως κι επιθυμώ να επενδύσω σε ακίνητα και σε μετοχές εισηγμένες στα χρηματιστήρια. Παίρνω το αεροπλάνο και πηγαίνω Πράσινο Ακρωτήρι ή στα Κέιμαν στη Μαδαγασκάρη, την Αντίγκουα ή σε άλλον φορολογικό παράδεισο. Υπάρχουν στο σύμπλεγμα της Ινδονησίας νησιά με 50 χιλιάδες κατοίκους που είναι… δημοκρατίες ή κάτι περίπου τέτοιο, όπου μπορώ να ιδρύσω μία υπεράκτια επιχείρηση.
Η δημοκρατία της νήσου Καρυδίας (να πρωτοτυπήσω και να μην πω μπανανίας) δεν έχει υπογράψει καμία σύμβαση που να την υποχρεώνει να δίνει στοιχεία για τους ιδιοκτήτες εταιριών της. (Εδώ η Ελβετία δεν έχει τέτοια υποχρέωση, η χώρα στην Ινδοκίνα θα έχει που είναι νησί με 50 χιλιάδες κατοίκους;) Κατόπιν κάνω μία κατάθεση μερικών εκατομμυρίων σε ελληνική ή ευρωπαϊκή τράπεζα. Θα μπορούσα να έχω και ένα χαρτί από την… Καρυδία ότι είναι νόμιμα και φορολογημένα, αλλά είναι περιττό γιατί οι Έλληνες -ή λοιποί Ευρωπαίοι- ούτε έχουν το δικαίωμα να ελέγξουν (ούτε θέλουν) την προέλευση των χρημάτων ενός… Καρυδιανού που είναι πολίτης και φορολογούμενος άλλης χώρας. Ίσα ίσα που καίγονται να εισρεύσουν ξένα κεφάλαια και επενδύσεις στη χώρα. Ένας πληρεξούσιος δικηγόρος που λαμβάνει εξουσιοδότηση από την μακρινή και εξωτική Καρυδία, χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και έχει το πακέτο των μετοχών της υπεράκτιας, αναλαμβάνει έναντι αμοιβής τις τρέχουσες διεκπεραιώσεις.Απλά, εύκολα, καθαρά.
Αν τώρα κάτι… στραβώσει και εφοριακοί ή αξιωματούχοι ζητήσουν από την Καρυδία να τους ενημερώσει ποιο φυσικό πρόσωπο κρύβεται πίσω από μία OFFSHORE, τότε υπάρχουν οι εξής πιθανές απαντήσεις: Α) η OFFSHORE ανήκει στον πολίτη της δημοκρατίας της Καρυδίας… Μεδίνα Ραμόν του Χουάν που απεβίωσε Β) Η δημοκρατία της Καρυδίας δεν δίνει πληροφορίες για τις εταιρίες της σε αλλοδαπούς, Γ) Ντεν ξέρει αγγλικά ψυχή μου…
Ο Ωνάσης διέθετε ένα δίκτυο από 55 υπεράκτιες για τις οποίες αν ρωτούσες στην Αντίγκουα ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της τάδε εταιρίας, θα σου έλεγαν μία άλλη υπεράκτια από το Μαγιότ κι αν ρωτούσες στο Μαγιότ (στην απίθανη περίπτωση που θα έμπαιναν στον κόπο να ανταποκριθούν) η απάντησή τους θα ήταν μία άλλη εταιρία από τη Μοζαμβίκη κ.ο.κ Άλλωστε ούτε τις OFFSHORE της Αλ Κάιντα και του… Μπιν Λάντεν δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν.
Όπως απέδειξε ο NICHOLAS SHAXSON στο βιβλίο του OFFSHORE τα νησιά των θησαυρών (εκδόσεις Παπαδόπουλος) το χρηματοπιστωτικό απόρρητο των υπεράκτιων είναι ένας κόσμος… διεθνούς συνενοχής, ατιμωρησίας και εξαπάτησης.Τα… παπούτσια μιας μικροσκοπικής μερίδας του παγκόσμιου πληθυσμού θα πλένονται πάντα με… σαμπάνια, ενώ οι υπόλοιποι θα πασχίζουμε να τα βγάλουμε πέρα υπό συνθήκες ολοένα και μεγαλύτερης ανισότητας, χωρίς… παπούτσια.