«Πότε μία γυναίκα απατά τον σύντροφό της;» – Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

Η γυναικεία σεξουαλικότητα διαφέρει από την ανδρική σεξουαλικότητα σε σημαντικά σημεία. Παραδοσιακά, πιστεύεται ότι οι γυναίκες είναι φυσικά πιο μονογαμικές από τους άνδρες. Παρ ‘όλα αυτά, η γυναικεία απιστία είναι ένα φαινόμενο που έχει καταγραφεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όταν οι γυναίκες απατούν, το κάνουν συνήθως για λόγους διαφορετικούς από τους λόγους που συνήθως απατούν οι άνδρες.

Ο παράγοντας πλήξης

Σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες των οποίων οι γάμοι φαίνονται ευτυχισμένοι και οι ζωές τους φαίνονται ειδυλλιακές εξωτερικά, μπορεί να αισθάνονται βαριεστημένες, ανίσχυρες και παγιδευμένες. Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό να συμβεί σε μια γυναίκα εάν ο σύζυγός της είναι επικεντρωμένος στην καριέρα του. Τέτοιες γυναίκες μπορεί να επιλέξουν την απιστία για τον ενθουσιασμό που συνεπάγεται και για να κάνουν ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα τους.

Ποιότητα έναντι Ποσότητας

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες συνήθως δηλώνουν ότι το σεξ με έναν εξωσυζυγικό σύντροφο δεν είναι τόσο καλό όσο το σεξ που είχαν κάποτε με τον σύζυγό τους, αν και μπορεί να είναι καλύτερο από το σεξ που βιώνει τη στιγμή που συμβαίνει η εξωσυζυγική σχέση. Συμπερασματικά,, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να είναι σεξουαλικά δυσαρεστημένες με την ποσότητα του σεξ με τους συζύγους τους, παρά με την ποιότητα.

Απώλεια της σεξουαλικής έλξης

Οι γυναίκες συχνά απατούν για να διαβεβαιώσουν ότι εξακολουθούν να είναι σεξουαλικά ελκυστικές στους ξένους. Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η ανάγκη δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης προσοχής από τους συζύγους τους-μερικές γυναίκες θεωρούν τον θαυμασμό των συζύγων τους δεδομένο και αναζητούν νέες «κατακτήσεις». Σε άλλες περιπτώσεις, η αναπόφευκτη απώλεια του πάθους που συμβαίνει καθώς προχωρά μια μακροχρόνια σεξουαλική σχέση ωθεί τις γυναίκες να αναζητήσουν τη συγκίνηση ενός νέου θαυμαστή.

Βιολογικοί λόγοι

Έρευνα που δείχνει ότι οι γυναίκες που είναι παντρεμένες με άνδρες που μοιάζουν γενετικά με αυτούς, με ορισμένους τρόπους είναι ευάλωτες κατά την περίοδο της ωορρηξίας τους. Έτσι, μπαίνουν στον πειρασμό να απατήσουν με συντρόφους που είναι γενετικά διαφορετικοί. Το ζευγάρωμα με έναν γενετικά διαφορετικό σύντροφο θεωρείται ότι έχει αξία επιβίωσης επειδή αυξάνει τη γενετική ποικιλομορφία κάθε παιδιού που γεννιέται ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας.

Στάση ζωής

Η γυναικεία συζυγική απιστία φαίνεται να βρίσκεται εν μέσω προοδευτικής αύξησης τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν το ήμισυ όλων των παντρεμένων γυναικών αναμένεται να απατήσουν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτή η αύξηση μπορεί απλώς να αντικατοπτρίζει την αυξημένη κοινωνική αποδοχή της απιστίας τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να παραδεχτούν την απάτη. Μια έρευνα του 2010 που πραγματοποιήθηκε από την AARP δείχνει ότι μόνο το 22 τοις εκατό των ερωτηθέντων πίστευαν ότι το «εκτός γάμου σεξ» ήταν λάθος.

Η απιστία είναι το σπάσιμο της εμπιστοσύνης που συμβαίνει όταν κρατάτε βαθιά, ουσιαστικά μυστικά από έναν δεσμευμένο μαζί σας πρωταρχικό σύντροφο.

  • Όταν απατάμε τον σύντροφό μας, προδίδουμε την εμπιστοσύνη του. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμη περισσότερο από την σεξουαλική πράξη, είναι το ψέμα και η προδοσίας που τραυματίζουν τον αγαπημένο και εν αγνοία σύντροφό μας (άντρα ή γυναίκα).
  • Ο ορισμός περιλαμβάνει σεξουαλική δραστηριότητα σε απευθείας σύνδεση και πραγματικό κόσμο, καθώς και σεξουαλικές και ρομαντικές δραστηριότητες (από το πορνό μέχρι το φιλί ενός άλλου άντρα/γυναίκας μέχρι και ένα απλό φλερτ)
  • Ο ορισμός είναι ευέλικτος ανάλογα με το ζευγάρι. Επιτρέπει στα ζευγάρια να ορίσουν τη δική τους εκδοχή της σεξουαλικής ζωής με βάση τις ειλικρινείς συζητήσεις και την αμοιβαία λήψη αποφάσεων. Αυτό σημαίνει ότι αν ο/η σύντροφός σας γνωρίζει αυτή τη συμπεριφορά και την αποδέχεται, δεν είναι απιστία.

Γιατί λοιπόν μία γυναίκα απατά;

Όταν αισθάνεται υποτιμημένη, παραμελημένη ή αγνοημένη. Όταν αισθάνεται περισσότερο σαν νταντά ή οικονόμος παρά ως σύζυγος ή σχέση. Αναζητά λοιπόν μια εξωτερική κατάσταση που την επικυρώνει για το ποια είναι.

Όταν λοιπόν μία γυναίκα τείνει να αισθάνεται ότι εκτιμάται και να συνδέεται με έναν άλλο σύντροφο περισσότερο της συναισθηματικής αλληλεπίδρασης (συνομιλία, διασκέδαση μαζί, στοχαστικότητα, οικοδόμηση σπιτιού και κοινωνικής ζωής μαζί κ.λπ.) παρά της σεξουαλικής δραστηριότητας. Όταν δεν αισθάνεται αυτόν τον τύπο σύνδεσης από τον κύριο σύντροφό της κι όταν νιώσει μοναξιά, μπορεί να το αναζητήσει αλλού.