, Σάββατο
22 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Προοπτικές για την Ανάπτυξη στην Κεντρική Μακεδονία

Άννα Ευθυμίου
της Άννας Ευθυμίου*
Η οικονομική –και όχι μόνο κρίση– που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει δείξει το πιο αδυσώπητο πρόσωπό της στους νέους. Το αποτέλεσμα γνωστό σε όλους. Χιλιάδες νέοι εξειδικευμένοι επιστήμονες με πολύ υψηλό επιστημονικό επίπεδο είτε έμειναν άνεργοι είτε αναγκάστηκαν να γίνουν οικονομικοί μετανάστες. Μάλιστα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει πληγεί σε μέγιστο βαθμό από την ανεργία των νέων. Πλέον όλοι οι πολιτικοί φορείς κάνουν λόγο για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Πακέτο Γιούγκερ, νέος αναπτυξιακός νόμος, νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, ιδιωτικοποιήσεις είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται με σκοπό την ανάπτυξη.
Ωστόσο, όσα εργαλεία και αν χρησιμοποιηθούν, αυτά δε θα επιφέρουν την ανάπτυξη αν δε δημιουργηθούν μέσα από τις αναπτυξιακές κινήσεις νέες θέσεις εργασίας. Και θέσεις εργασίας, οι οποίες κυρίως θα καλύπτονται από τους νέους που έχουν μείνει άνεργοι στη χώρα μας. Αλλά και θέσεις εργασίας, οι οποίες θα αποτελούν θέλγητρο, ώστε οι νέοι επιστήμονες, που μετανάστευσαν στο εξωτερικό και πλέον έχουν φτιάξει τη ζωή τους εκεί, να την εγκαταλείψουν και να επαναπατριστούν.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ακόμα, υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης, όπως άλλωστε προκύπτει και από σχετικές μελέτες. Ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι ο μόνος που άντεξε τα τελευταία χρόνια διατηρώντας την απασχόληση σε κάποιο βαθμό, ωστόσο είναι ανάγκη να αναπτύξει τις κοινωνικές δεξιότητές του. Ομοίως, και ο κλάδος των δομικών υλικών εμφανίζει προοπτικές, εφόσον όμως όσοι απασχολούνται σε αυτόν παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης. Την παράδοσή της στο καλό βαμβάκι μπορεί να αξιοποιήσει η Κεντρική Μακεδονία, που έχει πλεονεκτήματα στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης. Ελπιδοφόρα είναι η προοπτική και στον τουρισμό και τον πολιτισμό με αιχμή τη Θεσσαλονίκη αλλά και στο συνεδριακό τουρισμό.
Ωστόσο, αποκαλύπτονται ελλείμματα σε επαγγελματικές, πρακτικές γνώσεις του εργατικού δυναμικού αλλά και σε δεξιότητες και κοινωνικές γνώσεις, όπως είναι η επικοινωνία, η προσαρμοστικότητα, οι οργανωτικές ικανότητες, η ομαδική συνεργασία και το επιχειρηματικό πνεύμα.
Επομένως, για να μπορέσουν οι νέοι να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις αναπτυξιακές δυνατότητες που βρίσκουν εύφορο έδαφος στην Κεντρική Μακεδονία, θα πρέπει η πολιτεία να δημιουργήσει και τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, να ενισχύσει το θεσμό της μαθητείας, να καταρτίσει προγράμματα πρώτης επαφής των αποφοίτων στο εργασιακό περιβάλλον, να εφαρμόσει εκτεταμένα προγράμματα κατάρτισης ανέργων, με σκοπό την εμπέδωση της επαγγελματικής εμπειρίας.
Και τούτο, διότι οι αναπτυξιακές κινήσεις που δρομολογούνται από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, θα είναι τελεσφόρες μόνο εάν οδηγούν σε νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα καλύπτονται από εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και παράλληλα θα προάγουν το επιχειρηματικό πνεύμα. Στόχος η αξιοποίηση των νέων, διότι χωρίς τους νέους μας δεν υπάρχει πρόοδος και χωρίς πρόοδο δεν υπάρχει ανάπτυξη.
*Η κ. Ευθυμίου είναι Δικηγόρος και Πολιτευτής Ν.Δ. Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.