, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στο μεταίχμιο της νέας μεταπολίτευσης

dwrhs
του Σωκράτη Δωρή*/ Φωτο Σάββας Αυγητίδης (http://e-photopress.blogspot.gr/)
Από πολλές κατευθύνσεις ακούγεται το ερώτημα σχετικά με το πότε είναι το τέλος της μεταπολίτευσης και αν αυτό έχει έρθει. Στην πραγματικότητα, έτσι όπως αποτυπώνεται στο σήμερα η κοινωνική δυναμική, φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο μεταίχμιο της νέας μεταπολίτευσης. Και αυτό γιατί ο δικομματισμός όπως τον γνωρίσαμε μέσα από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία τελείωσε κατά το ήμισυ. – Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και την υπογραφή του νέου Μνημονίου, ενσάρκωνε το ΠΑΣΟΚ στην παλιά του μορφή, μέχρι την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου και στις προσεχείς εκλογές θα αξιολογηθεί από τους ψηφοφόρους για την αξιοσημείωτη στροφή που κατέγραψε έναντι των προεκλογικών του υποσχέσεων. – Η Νέα Δημοκρατία, μετά από μια περίοδο ήπιας και ατελούς αυτοκριτικής, όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Ιανουαρίου και την απόδοση ευθυνών, προσπαθεί να πείσει ότι ξεκινά μια νέα πορεία για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, μέσα από μια στρατηγική πολιτικών συμμαχιών με όσες δυνάμεις υπερασπίζονται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Ως προς τα υπόλοιπα κόμματα, μπορούμε να σημειώσουμε την πολιτική συνέπεια τόσο του ΚΚΕ, παρότι ταυτίζεται με έναν παρωχημένο, ως προς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, πολιτικό λόγο, όσο και του Ποταμιού, που είναι σταθερά προσανατολισμένο στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, με τον κίνδυνο μερικές φορές να εξελιχθεί σε νέα ΔΗΜ.ΑΡ. – Οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις εκτός βουλής, πληρώνοντας έτσι την χαρακτηριστική τους ασυνέπεια σχετικά με την πορεία εκτός Μνημονίου που τους δημιούργησε, ενώ το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να βρει το συμπληρωματικό του ρόλο στο πολιτικό σύστημα, χωρίς να φαίνεται να μπορεί να βρει μια αυξητική απήχηση στο εκλογικό σώμα. – Η Χρυσή Αυγή, όσο η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, συνεχίζει να εισπράττει ένα σημαντικό μέρος της φθοράς του πολιτικού συστήματος, χωρίς, φυσικά, να διατυπώνει αξιόπιστες προτάσεις ως προς το μέλλον της χώρας.
Σε αυτές τις εκλογές, καλούμαστε να ψηφίσουμε αυτούς που θα μπορέσουνε να μας βγάλουνε από τα Μνημόνια. Γιατί, με βάση τις εξελίξεις, ο πιο σίγουρος δρόμος για να βγούμε από εκεί, είναι να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο, αφού αποδώσει ο καθένας μας τις ευθύνες εκεί που πρέπει, για το πώς φτάσαμε στο σημείο να έχουμε οικονομική επιτροπεία της χώρας μας. Ας επικροτήσουμε τις πιο ρεαλιστικές προτάσεις για την ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα, και για την ισορροπημένη οικονομική διαχείριση των δημοσίων δαπανών. Η αλλαγή νοοτροπίας είναι το ζητούμενο από όλους και η επικράτηση καθαρού πολιτικού κριτηρίου για τις επιλογές μας είναι το πρώτο βήμα για αυτό. Ευτυχώς, μέσα από τη μεγάλη δοκιμασία που περάσαμε μετά από έξι χρόνια ύφεσης, καταλάβαμε ότι η πελατειακή μεταπολιτευτική λογική πέρασε οριστικά στο παρελθόν. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε όλες τις ευκαιρίες προκειμένου να αλλάξουμε το βιοτικό μας επίπεδο, προκειμένου να δούμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι την Ευρώπη-τιμωρό.
*Ο κ. Δωρής είναι πρόεδρος ΚΕΠΑΠ στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.