Συμμέτοχοι ή συνένοχοι;

ΣαουλίδηςTου Αντώνη Σαουλίδη*
Το 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ολοκληρώθηκε με την εκλογή της νέας Κεντρικής του Επιτροπής, οριοθέτησε το εύρος των επιλογών μας την ερχόμενη Κυριακή. Με τη δική μας ψήφο μας στις 14 Ιουνίου δεν εκλέγουμε απλά το νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά επιλέγουμε το μέλλον του χώρου: είτε συμμετέχουμε στο αύριο, είτε γινόμαστε συνένοχοι στο τέλος του.
Την Κυριακή, η επιλογή μας είναι αμιγώς πολιτική. Από τη δική μας στάση κρίνεται ο χαρακτήρας του κόμματος: η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ των προσώπων, τα πρόσωπα αντανακλούν την επιλογή ανάμεσα στην πραγματική ανανέωση και τη μετεξέλιξη του χώρου ή τον εγκλωβισμό στο χθες και τη διαιώνιση των ίδιων νοοτροπιών, με άλλο ονοματεπώνυμο.
Η ιστορική ευκαιρία μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ, μετάβασης του από το κόμμα που σήκωσε το βάρος της κρίσης και των δεινών της μεταπολίτευσης σε έναν πόλο νέας αλλαγής και έκθεσης του σχεδίου του στην κοινωνία, περνά μέσα από την επιλογή του νέου Προέδρου.
Την Κυριακή όλοι όσοι συμμετάσχουμε, επί της ουσίας καλούμαστε πρωτίστως να δώσουμε απάντηση σε κρίσιμα ερωτήματα και στη συνέχεια να επιλέξουμε;
Είμαστε με την Ελλάδα που παράγει ή με την Ελλάδα που παρασιτεί; Είμαστε με τους Έλληνες που φιλοδοξούν να εργαστούν για το μέλλον τους ή με τους οπαδούς του πελατειασμού και την ισοπέδωσης ;
Είμαστε με τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις και την παραγωγική αναδόμηση της χώρας ή με την Ελλάδα του κατεστημένου και της βολής ; Είμαστε με την Ελλάδα που καινοτομεί ή με αυτούς που υπόσχονται να περισώσουν ό,τι απέτυχε ; Είμαστε με την κοινωνία της αλληλεγγύης και το κράτος συνοχής ή με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και την επιβάρυνση του κοινωνικού κράτους.
Είμαστε με την ισονομία και την ισοτιμία, την επιμόρφωση και την αξιολόγηση και όχι τη μετριότητα και την εγκατάλειψη.
Είναι οι λόγοι που είμαστε προοδευτικοί, που είμαστε σοσιαλδημοκράτες, που είμαστε ΠΑΣΟΚ. Είναι οι λόγοι που θα μας οδηγήσουν στη συμμετοχή και όχι στη συνενοχή. Είναι οι λόγοι που μπορούν να μας οδηγήσουν σε αλλαγή πολιτικής γενιάς μέσω της εκλογής προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ
Είναι οι ίδιοι λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε στη μετεξέλιξη του χώρου, ως την υπέρβαση που χρειαζόμαστε για τη δημιουργία του νέου φορέα που θα δεσμευτεί με την κοινωνία και τους πολίτες με ένα νέο «Συμβόλαιο» και μία νέα Ατζέντα: για την Ελλάδα της Αριστείας, της συμμετοχής, της συνέπειας και της Ευθύνης. Την Ελλάδα του 2030.
Είναι η δική μας δέσμευση σε έναν αγώνα όλων μας. Είναι η ευθύνη μας να είμαστε συμμέτοχοι στη δημιουργία και όχι συνένοχοι στο τέλμα. Και σε αυτό χρειάζεται τη συστράτευση όλων μας.
Συμμέτοχοι στο αύριο, και όχι συνένοχοι στο τέλος.
*Ο κ. Σαουλίδης είναι μέλος της νέας Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ