, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα δεινά του Έλληνα ασφαλισμένου

evgenidisΤου Διονύση Ευγενίδη* 
Η φαρμακευτική περίθαλψη των συμπολιτών μας τις μέρες του μνημονίου δέχτηκε σημαντικό πλήγμα. Σημαντικές ήταν επίσης οι απώλειες και στο χώρο των φαρμακοποιών όλο αυτό το διάστημα. Εξάλλου οι ασφαλισμένοι και οι φαρμακοποιοί είναι οι πιο αδύναμοι κρίκοι στην αλυσίδα του φαρμάκου που έχει σαν πιο ισχυρό συντελεστή τη φαρμακευτική βιομηχανία, μια βιομηχανία που από μόνη της είναι από τις ισχυρότερες παγκοσμίως, ίσως μάλιστα να είναι στην πρώτη θέση!
Ας δούμε λοιπόν σ’ αυτήν την ανάλυση τις συνέπειες που είχε στην τσέπη των ασφαλισμένων η επιβολή του μνημονίου, μόνο στο κομμάτι της φαρμακευτικής τους περίθαλψης.
Το πρώτο σοκ ήταν η εφαρμογή όχι ενός, αλλά δύο καταλόγων με φάρμακα που δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένοι τα πληρώνουν πλέον εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους. Πρόκειται για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) και τα φάρμακα της αρνητικής λίστας. Τα φάρμακα που συμπεριλαμβάνονται στους δυο αυτούς καταλόγους αυξάνονται συνέχεια με αποτέλεσμα να καλούνται οι ασθενείς να πληρώνουν συνεχώς περισσότερα χρήματα για τα φάρμακα που έχουν ανάγκη.
Δεύτερο σοκ ήταν η αναθεώρηση της λίστας με τις παθήσεις που δικαιούταν μειωμένης (10%) ή μηδενικής συμμετοχής, έναντι του βασικού ποσοστού συμμετοχής που ανέρχεται στο 25%. Έτσι, ασφαλισμένοι που δεν πλήρωναν καθόλου συμμετοχή για τα φάρμακά τους, κλήθηκαν να καταβάλουν το 10% και στις περισσότερες περιπτώσεις το 25% της αξίας των φαρμάκων που χρειάζονται. Παράλληλα, έγιναν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις για να υπαχθεί η πάθηση ενός ασφαλισμένου σ’ αυτές που δικαιούνται χαμηλότερη συμμετοχή.
Στη συνέχεια και αφού αναθεωρήθηκαν οι τιμές των αντίγραφων φαρμάκων σε τιμή ακόμη μικρότερη από το αντίστοιχο πρωτότυπο, τα ασφαλιστικά ταμεία άρχισαν να αποζημιώνουν τη νέα χαμηλή τιμή του αντιγράφου και τη διαφορά μεταξύ της τιμής αυτού και του πρωτότυπου, την μοιραζόταν ο ασφαλισμένος με τον ΕΟΠΥΥ.
Μετά αποφασίστηκε ότι τη διαφορά αυτή πρέπει να την επιβαρύνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, εξ ολοκλήρου ο ασφαλισμένος με αποτέλεσμα το ποσό που καταβάλει σαν συμμετοχή, να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Ένα νέο σοκ όμως περίμενε τους ασφαλισμένους όταν θεσπίστηκε η τιμή αναφοράς που αφορά μια ολόκληρη κατηγορία πάθησης. Με άλλα λόγια η τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ δεν εξαρτάται από το είδος του φαρμάκου αλλά από μια μεγάλη κατηγορία παρεμφερών φαρμάκων, απ’ όπου ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φτηνότερο και ο ασφαλισμένος πληρώνει από την τσέπη του ολόκληρη τη διαφορά!
Τελευταίο, μέχρι στιγμής, χτύπημα είναι η υποχρέωση καταβολής 1 Ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται στο φαρμακείο, κάτι που αυξάνει ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στην απόκτηση των φαρμάκων του. Φανταστείτε τους ηλικιωμένους που πάσχουν από πολλές παθήσεις και πρέπει να επισκέπτονται ειδικούς γιατρούς για κάθε πάθηση και παίρνουν διαφορετικές συνταγές. Συνυπολογίστε επίσης ότι σε κάθε συνταγή επιτρέπεται η αναγραφή μόνο 3 φαρμάκων και τι επιπλέον κόστος σημαίνει αυτό.
Έτσι, παρατηρήθηκε το παράδοξο, μετά την επιβολή του μνημονίου, οι τιμές των φαρμάκων να πέσουν κατά 50% αλλά ταυτόχρονα η συμμετοχή των ασφαλισμένων για την απόκτησή τους να μεγαλώσει κατά πολύ!
Αυτά είναι με λίγο λόγια τα δεινά του ενός αδύναμου κρίκου, του Έλληνα ασφαλισμένου. Για τα δεινά του άλλου αδύναμου κρίκου, του Έλληνα φαρμακοποιού, θα μιλήσουμε προσεχώς.
*Ο κ. Ευγενίδης είναι γεν. γραμματέας Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.