, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Τα λησμονημένα κι αξέχαστα εγκαίνια της ΔΕΘ

Μηταφίδης
του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη*
Αν τα εγκαίνια της ΔΕΘ στα μεταπολιτευτικά χρόνια κυριαρχούνται από τις  διαδηλώσεις-διεκδικήσεις των εργαζομένων εναντίον των κυβερνήσεων λιτότητας, στα «πέτρινα χρόνια» της χούντας σημαδεύτηκαν από τις δυναμικές ενέργειες -«πράξεις δολιοφθοράς»  κατά τους δικτάτορες- των αντιστασιακών οργανώσεων.  Πριν από 49 χρόνια, στις  2 Σεπτεμβρίου 1967, την ώρα που η χουντική κυβέρνηση εγκαινίαζε τη ΔΕΘ, ομάδα του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ) ανατίναξε κολόνα της ΔΕΗ μπροστά στο Καυταντζόγλειο, βυθίζοντας στο σκοτάδι το χώρο της έκθεσης.
Τρεις μέρες αργότερα, τα ξημερώματα της 4ης προς 5η Σεπτεμβρίου 1967 η «γιάφκα» του ΠΑΜ, στην οδό Φιλελλήνων 65, χτυπήθηκε από τα καταιγιστικά πυρά οργάνων της  Εθνικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Τον αιμόφυρτο  Γιάννη Χαλκίδη εκτελεί εν ψυχρώ ο Αντώνης Λεπενιώτης, ενώ τραυματίζεται στο πόδι από σφαίρα ο Γρηγόρης Παντής. Ο τρίτος της ομάδας, ο Νάντης Χατζηγιάννης, συλλαμβάνεται και βασανίζεται άγρια μαζί με τον αείμνηστο Γρ. Παντή.  Στις 26 Νοεμβρίου 1967 το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε κάθειρξη 20 ετών τους δύο που επέζησαν από τα δολοφονικά πυρά των Ασφαλιτών. Μαζί τους δικάστηκαν άλλοι 36 αγωνιστές. Από αυτούς, 22 καταδικάστηκαν σε ποινές από ισόβια έως φυλάκιση με αναστολή.
Η Αστυνομία της Χούντας εμφάνισε το στυγερό αυτό πολιτικό έγκλημα ως «ανταλλαγή πυροβολισμών μετά αναρχοκομμουνιστών που αντέταξαν ένοπλον βίαν εις επιχειρήσαντα την σύλληψίν των αστυνομικά όργανα». Όμως, οι αγωνιστές του ΠΑΜ ήταν άοπλοι. Η Χούντα παρασημοφόρησε τους δολοφόνους του Γιάννη Χαλκίδη, ενώ τον Μάιο του 1980 το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης αθωώνει τους δολοφόνους του, πλην του αρχιβασανιστή μοίραρχου Τετραδάκου.
Στις 11-2-08 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με την ομόφωνη ετυμηγορία του αποκατέστησε την ιστορική αλήθεια, απορρίπτοντας τη μήνυση για «συκοφαντική δυσφήμιση» του βασανιστή Αντώνη Λεπενιώτη κατά του Νάντη Χατζηγιάννη. Ο Λεπενιώτης, μπροστά στο «κατηγορώ» των θυμάτων του, ομολόγησε, 41 χρόνια μετά, ότι τον Γιάννη Χαλκίδη δολοφόνησε η ομάδα των Ασφαλιτών στην οποία συμμετείχε.
Tη μνήμη του Γιάννη Χαλκίδη, στελέχους της νεολαίας Λαμπράκη και του ΠΑΜ θα τιμήσουν την ερχόμενη Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, στις 11 π.μ., στον τόπο της θυσίας του, στην Κωνσταντινουπόλεως  164α  – «οδός Γιάννη Χαλκίδη» από τις 28/3/2014 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης – οι συναγωνιστές/τριες του – μέλη του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ-ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-‘74.
*Ο κ. Μηταφίδης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικός κρατούμενος της χούντας