, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

To Brexit θα φέρει αναταράξεις στην ελληνική οικονομία

 
Παπαδόπουλος
του Παναγιώτη Παπαδόπουλου*
Το Brexit ήταν ένα λάθος δίλημμα, που οδήγησε σε λάθος αποτέλεσμα, τόσο για τη Μεγάλη Βρετανία, όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα απόνερα του αποτελέσματος, είναι ήδη αισθητά, ενώ βέβαιο είναι ότι θα προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην ελληνική, η οποία δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει ασθενική. Με το Brexit καθίσταται σαφές ότι επίκειται ακόμη μεγαλύτερη υποτίμηση της στερλίνας, και τάση εξίσωσής της με το ευρώ μεσοπρόθεσμα, γεγονός που θα καταστήσει τα ευρωπαϊκά προϊόντα και άρα και τα ελληνικά, ακριβότερα και λιγότερο ελκυστικά στην βρετανική αγορά. Αντίθετα, θα καταστούν φθηνότερα τα βρετανικά προϊόντα, με άμεση συνέπεια την πρόκληση νέας ανισορροπίας στο διμερές εμπορικό ισοζύγιο.  Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η βρετανική αγορά αποτελεί τον 7ο κυριότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ η Βρετανία αποτελεί τον 14ο μεγαλύτερο προμηθευτή της Ελλάδας.
Σε διμερές επίπεδο, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δυσχερής, αν επιβληθούν και δασμοί στο διασυνοριακό εμπόριο Ε.Ε. – Βρετανίας και δεν υπάρξει μία «ενδιάμεση» λύση, τύπου ειδικού καθεστώτος, στα πρότυπα των σχέσεων με τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας συνδέεται με την ελληνική κοινότητα της Βρετανίας με σπουδαστές και εργαζόμενους, οι οποίοι αποτελούν μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού στο οποίο απευθύνονται οι ελληνικές εξαγωγές. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές δεν αναμένονται να είναι άμεσες, καθώς θα απαιτηθεί χρόνος για την εδραίωση της νέας σχέσης Ε.Ε. – Βρετανίας.
Παράλληλα δεν θα πρέπει να λησμονούμε το ζήτημα του τουρισμού καθώς την Ελλάδα επισκέπτονται, ετησίως, περί τα 2,4 εκατ. Βρετανοί τουρίστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 δαπάνησαν σχεδόν 2 δισ. ευρώ.  Διόλου αμελητέο είναι και το γεγονός ότι η Βρετανία ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς χρηματοδότες του κοινοτικού προϋπολογισμού, από τον οποίο επωφελείται και η Ελλάδα. Οι αρνητικές επιπτώσεις δεν σταματούν εδώ καθώς το Brexit επιφέρει τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ενισχύοντας τον ευρωσκεπτικισμό και τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Η αμφισβήτηση στην ΕΕ είναι σήμερα ένα αίσθημα κοινό στους ευρωπαϊκούς λαούς.
Στόχος των πολιτικών ηγεσιών των κρατών θα πρέπει να είναι η ανατροπή αυτού του αισθήματος μέσα από κοινωνικές πολιτικές, ικανές να διασφαλίσουν την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την απασχόληση.  Το Brexit ήταν μια κακή επιλογή για τους Βρετανούς που ίσως φέρει καταστροφικά αποτέλεσμα για τους ίδιους και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Εύχομαι, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία να αποτελέσει ένα δημιουργικό χαστούκι για την ΕΕ προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των λαών της γηραιάς ηπείρου, αλλάζοντας ρότα και υπηρετώντας τις αρχές, τις αξίες και το όραμα στο οποίο οικοδομήθηκε. Τα μεγάλα λάθη που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε. με την αδικαιολόγητη εμμονή της στις πολιτικές λιτότητας, με την αδιαφορία της για τον κοινωνικό ιστό και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πρέπει να διορθωθούν άμεσα.
*Ο κ. Παπαδόπουλος είναι Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.