, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Το παράδειγμα της ηγεσίας

Δημήτρης ΓαρούφαςTου Δημήτρη Γαρούφα*
Σε περιόδους κρίσης μιας χώρας η ηγεσία της μπορεί να βοηθήσει για τη σωτηρία της λειτουργώντας ηγετικά με το παράδειγμά της. Μπορεί να συνεγείρει το λαό και να δημιουργήσει πνεύμα αλληλεγγύης, υπομονής, ψυχικής ανάτασης, πίστης και ελπίδας αλλά δυστυχώς σήμερα που η χώρα μας βιώνει δεινή πολλαπλή κρίση , ο πολιτικός κόσμος δίνει την εντύπωση ότι έχει παραιτηθεί από τον ηγετικό ρόλο στέλνοντας λάθος μηνύματα στους πολίτες.
Αυτό το παράπονο υπάρχει σε όλους τους πολίτες και εκφράστηκε δημόσια πριν δυο χρόνια κι από εκπροσώπους δικαστικών ενώσεων που άφησαν να εννοηθεί ότι παραπονούνται και καταγγέλλουν τη συμπεριφορά της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας διότι επέβαλλαν βάρβαρες περικοπές στις αποδοχές όλων των Ελλήνων πολιτών πλην των δικών τους.
Τα ανέφερα όλα αυτά για να επισημάνω για πολλοστή φορά ότι ο πολιτικός κόσμος, πέραν του ότι με την ρουσφετολογική και ανεύθυνη συμπεριφορά του οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, δυστυχώς και τώρα δεν κάνει αυτά που πρέπει για να ξεφύγουμε από την κρίση και κυρίως δεν λειτουργεί ηγετικά, δεν συμμετέχει εμφανώς στις θυσίες, κι΄ έτσι την στιγμή που επέβαλλε θυσίες και άγρια φορολογία σε όλους, φρόντιζε ώστε το 75% των κάθε μορφής αποδοχών των Βουλευτών να είναι αφορολόγητες… ενώ εκατοντάδες η χιλιάδες πρώην Βουλευτές και Δήμαρχοι λαμβάνουν ακόμα διπλή σύνταξη.
Οι πολιτικοί μας θα έπρεπε μελετώντας την ιστορία να σταθούν στο παράδειγμα του Σπαρτιάτη στρατηγού Βρασίδα ο οποίος στην αρχαία Αμφίπολη το 422 π.χ. όταν ήρθαν να την επανακαταλάβουν οι Αθηναίοι διάλεξε 150 Σπαρτιάτες και μπαίνοντας επικεφαλής νίκησε χιλιάδες Αθηναίους γιατί όπως γράφει ο Θουκυδίδης τους συνήγειρε λέγοντας τους : « Θα αποδείξω ότι δεν είμαι καλύτερος εις το να προτρέπω άλλους παρ΄ ότι είμαι εις το να θέτω εις εφαρμογήν ο ίδιος τας προτροπάς μου..».
Ο Βρασίδας με 150 Σπαρτιάτες νίκησε κυρίως γιατί δεν απέφυγε τον κίνδυνο, μπήκε μπροστά ο ίδιος…ενώ σήμερα οι πολιτικοί μας προτρέπουν και υποχρεώνουν τους πολίτες σε θυσίες από τις οποίες όμως εξαιρούν τον εαυτό τους…με συνέπεια να μην μπορούν να λειτουργήσουν ηγετικά, απαξιωμένοι στην συνείδηση των πολιτών.
Το πολιτικό σκηνικό είναι «κινούμενη άμμος» γιατί δεν υπάρχουν σταθερές, γιατί η ηγεσία απαξιώνεται καθημερινά στη συνείδηση των πολιτών. Αυτή η ηγεσία με ευρεία έννοια πρέπει να ξεφύγει από τα στερεότυπα και να θυμάται ότι για να υπάρχει ελπίδα ανάπτυξης στη χώρα αντί δυσβάστακτων φόρων είναι προτιμότερο να γίνει περιστολή δαπανών του δημοσίου κι αντί εξοντωτικής φορολογίας στον ιδιωτικό τομέα να δημιουργηθούν συνθήκες και κίνητρα για προσέλκυση καινοτόμων επενδύσεων, για αύξηση τουριστικού ρεύματος, για αξιοποίηση ορυκτού πλούτου, για πραγματική παραγωγή στον αγροτικό τομέα με εξαγωγικό χαρακτήρα. Αν δεν γίνουν αυτά σε λίγο καιρό πάλι θα χρειαζόμαστε νέα δάνεια γιατί δεν θα υπάρχει ανάπτυξη με αύξηση του ΑΕΠ και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τελειώνοντας επισημαίνω για πολλοστή φορά ότι σε αυτή την δύσκολη περίοδο η ηγεσία πρέπει να λειτουργεί καθημερινά ως «λυχνία επί όρους κειμένη»…Φυσικά δεν θα σωθεί η χώρα αν κοπούν κάποια προνόμια Βουλευτών η μελών της εκτελεστικής εξουσίας αλλά η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία πρέπει να αποδείξουν ότι πήραν το μήνυμα, ότι για να δοθεί ο τόνος λιτότητας οι Βουλευτές πρέπει να μειωθούν στους 200,να μην απασχολούν 4-5 δημοσίου υπαλλήλους ο καθένας τους ως συνεργάτες, και αστυνομικούς που εκτελούν χρέη οδηγού και κυρίως να φορολογούνται κι αυτοί όπως οι άλλοι πολίτες. Είναι ντροπή το Ελληνικό κοινοβούλιο να έχει διπλάσιους υπαλλήλους από ότι το Γερμανικό και είναι ντροπή ο περιπτεράς η ο νέος δικηγόρος να πληρώνει φόρο από το πρώτο ΕΥΡΩ αλλά ο εκπρόσωπός μας στο κοινοβούλιο να έχει συνολικές αποδοχές 8.500 ΕΥΡΩ μηνιαίως αφορολόγητες σε ποσοστό περίπου 75%.
*Ο κ. Γαρούφας είναι δικηγόρος-πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.