, Τετάρτη
01 Φεβρουαρίου 2023

Το παράλληλο… τίποτα της Κυβέρνησης

fokas-aristeidis
του Αριστείδη Φωκά*
Συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα» της Κυβέρνησης, η υιοθέτηση δηλαδή –σύμφωνα με τους κυβερνητικούς εταίρους– μιας σειράς ευεργετικών μέτρων για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Θυμίζω πως το πρόγραμμα αυτό έκανε την πρώτη του εμφάνιση το Δεκέμβριο, όταν και αποσύρθηκε άρον τον άρον καθώς θεωρήθηκε από τους δανειστές μας «μονομερής ενέργεια». Τώρα επιστρέφει, με τον Πρωθυπουργό να επενδύει επικοινωνιακά πολλά σε αυτό θέλοντας να πείσει για το φιλολαϊκό του πρόσωπο και να αλλάξει το ζοφερό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος του, εξαιτίας των αλλοπρόσαλλων επιλογών του. Μετά το μαστίγιο έρχεται και το καρότο, σε μια προφανή προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης…
Η αλήθεια είναι πως αυτό το πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Και το σημαντικότερο, είναι ένα ανεφάρμοστο πρόγραμμα που είναι καταδικασμένο να μείνει στα χαρτιά. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος: όλοι γνωρίζουμε πως το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα έχει πρακτικά καταρρεύσει. Σε μια χώρα όπου πολλά δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν καν φίλτρα αιμοκάθαρσης, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, το υπερφιλόδοξο κυβερνητικό πρόγραμμα κάνει λόγο για την υγειονομική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων πολιτών.
Γίνεται λόγος μάλιστα για 2,5 με 3 εκατομμύρια πολίτες, των οποίων αίρεται ο αποκλεισμός τους από το σύστημα υγείας. Όταν ρωτήσαμε από πού θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση στην πράξη του μέτρου αυτού, η απάντηση του Υπουργού Υγείας ήταν αφοπλιστική: Από τον ΕΟΠΥΥ. Τον ΕΟΠΥΥ που, θυμίζω, οδηγεί σε κλείσιμο το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου καθώς οφείλει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Τον ΕΟΠΥΥ που χρωστά παντού, αυτόν θέλουν να βάλουν μπροστά. Θα πληρώσουν δηλαδή με αέρα, καθώς λεφτά δεν υπάρχουν.
Για να μη μιλήσω για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, όπου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ανανέωση του γηρασμένου στόλου, για τις τρομερές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά που έχουν ως εφιαλτική συνέπεια την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Το παράλληλο πρόγραμμα είναι μια παράλληλη κοροϊδία. Δεν πρόκειται να λύσει προβλήματα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική φτώχεια της χώρας. Λειτουργεί λίγο‐πολύ ως ασπιρίνη που χορηγείται σε ένα βαριά άρρωστο ασθενή. Πλέον η Ελλάδα δε σώζεται με εκθέσεις ιδεών και ευχολόγια.
Απλά δεν αρκούν για μια κοινωνία που δοκιμάζεται, που παρακολουθεί άναυδη τις εξελίξεις και έχει στερηθεί την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Ας πάρουν επιτέλους γενναίες αποφάσεις, ας ακούσουν την Ένωση Κεντρώων…
*Ο κ. Φωκάς είναι βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων