«Το σύνδρομο Peter Pan. Άνδρες που δεν έχουν μεγαλώσει ποτέ» – Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki
 
Οι άνδρες που παρουσιάζουν επίμονα πρότυπα συναισθηματικών ανώριμων αποκρίσεων και συμπεριφοράς, πιθανόν να έχουν “σύνδρομο Peter Pan”.
Όπως παρουσιάζεται και στον χαρακτήρα του Peter Pan, μπορεί να γνωρίζετε ένα άτομο που αρνείται να μεγαλώσει. Θα μπορούσε να είναι φίλος, συνάδελφος ή ακόμα και ο σύντροφός σας. Ενώ ο όρος εφαρμόζεται συχνά στους άνδρες, μπορεί να επηρεάσει και τις γυναίκες.
Πώς να αναγνωρίσετε κάποιον με το σύνδρομο Peter Pan:

  • Είστε απογοητευμένοι από αυτό που αντιλαμβάνεστε από τον άλλο ως φαινομενική έλλειψη συναισθηματικής, κοινωνικής και ψυχικής ανάπτυξης;
  • Πιστεύετε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά που σας προσέλκυσαν αρχικά στον σύντροφό σας και που στο παρελθόν αγαπήσατε (όπως μια χαλαρή και διασκεδαστική προσωπικότητα) προκαλούν τώρα δυσκολίες στη σχέση σας;
  • Μερικές φορές αισθάνεστε σαν να μιλάτε σε έναν έφηβο και όχι σε έναν ενήλικα όταν προσπαθείτε να τον εμπλέξετε σε μια συζήτηση;
  • Είναι η συμπεριφορά τους ανώριμη, ανεύθυνη και αναξιόπιστη;
  • Σε απάντηση στη συμπεριφορά τους, πιστεύετε ότι πρέπει να εργαστείτε πολύ σκληρά για να την αντισταθμίσετε ή ακόμη και να την καλύψετε;

Σημάδια ανωριμότητας
Μπορεί να αναγνωρίσετε κάποιες κοινές ανώριμες συμπεριφορές στον άνδρα σύντροφό σας, αλλά αυτές οι συμπεριφορές δεν αποτελούν κοινό χαρακτηριστικό όλων των ανδρών. Αυτά τα σημάδια μπορούν να εμφανιστούν σε οποιονδήποτε ενήλικα που δεν έχει φτάσει σε κάποιο επίπεδο συναισθηματικής ωριμότητας.
Έλλειψη ορίων κατά την παιδική ηλικία
Τα άτομα που είναι συναισθηματικά ανώριμα, μερικές φορές έχουν έντονες και δυσλειτουργικές σχέσεις με τους γονείς τους. Για τους άνδρες, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με τις μητέρες τους.
Όταν ένας άντρας εμπλέκεται με τη μητέρα του, μπορεί να συνεχίσει να στηρίζεται σε αυτήν για να καλύψει τις συναισθηματικές, κοινωνικές, πρακτικές και οικονομικές του ανάγκες.
Δεν είχαν ώριμες σχέσεις
Εάν έχετε συζητήσει προηγούμενες σχέσεις με τον σύντροφό σας, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι τείνει να μιλά άσχημα για άτομα με τα οποία είχε σχέση (είτε πρόκειται για φιλίες είτε για ρομαντικούς και σεξουαλικούς συντρόφους).
Αντί να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις ή τις συμπεριφορές του που μπορεί να είχαν προκαλέσει προβλήματα, είναι πιο πιθανό να κατηγορήσει τους άλλους.
Δεν μπορούν να κρατήσουν σταθερή εργασία
Δεν είναι ασυνήθιστο για άτομα που είναι ανώριμα συναισθηματικά να αγωνίζονται να πάρουν ή να παραμείνουν σε μια δουλειά. Μπορεί να απολύθηκαν από μια σειρά από δουλειές λόγω κακής απόδοσης εργασίας, απουσίας, διαπροσωπικών προβλημάτων με τους συναδέλφους ή το αφεντικό τους.
Εάν ένα άτομο έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζεται από γονείς, οικογένεια ή φίλους, μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει να αποφεύγει τη δουλειά.
Δεν έχουν υγιείς τρόπους αντιμετώπισης του στρες
Ένας συναισθηματικά ώριμος ενήλικας μπορεί να ξεκινήσει ένα χόμπι ανακούφισης από το άγχος, να εμπιστευτεί έναν φίλο ή να εργαστεί με έναν θεραπευτή. Κάποιος που είναι ανώριμος μπορεί να αναπτύξει έναν εθισμό σε μια δραστηριότητα που προωθεί την αποφυγή και την απόδραση, όπως τα βιντεοπαιχνίδια.
Ανθυγιεινές συνήθειες
Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει μια ανθυγιεινή σχέση με το αλκοόλ ή άλλες ουσίες, αλλά η συναισθηματική ανωριμότητα μπορεί να παίζει ρόλο στην κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε μερικούς ανθρώπους.
Κάποιος που χρησιμοποιεί ναρκωτικά ή αλκοόλ ανεύθυνα μπορεί να μην γνωρίζει ή να νοιάζεται για τους πιθανούς κινδύνους.
Ένα ανώριμο άτομο με σύνδρομο Peter Pan μπορεί να προσπαθήσει να δικαιολογήσει την ανεύθυνη συμπεριφορά του, ενώ όταν δεν μπορεί να δικαιολογήσει ή να υποστηρίξει τη συμπεριφορά του παρουσιάζει επιθετικότητα.
Δυσκολεύονται στην έκφραση των συναισθημάτων
Τα άτομα που στερούνται συναισθηματικής ωριμότητας συχνά δεν έχουν καλή εικόνα για τον εαυτό τους ή τη συμπεριφορά τους. Μπορεί να μην πιστεύουν ή να αρνηθούν να δουν ότι η συμπεριφορά τους είναι δυσλειτουργική ή ανθυγιεινή.
Μπορεί να δυσκολευτούν να εξηγήσουν πώς αισθάνονται, να επιλύσουν προβλήματα, ενώ συχνά μπορεί να παραπονιούνται, ότι αντιμετωπίζονται άδικα.
Συναισθηματικά ανώριμοι άντρες που είναι γονείς μπορεί να αισθάνονται ακόμη και ότι απειλούνται από τα παιδιά τους. Ειδικά εάν η σύντροφός τους δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των παιδιών.