Βασικά… δεν υπάρχει κυβέρνηση!

Βασιλειάδης

του Δημήτρη Βασιλειάδη*
Σήμερα δεν υπάρχει κυβέρνηση. Αυτό που έχει απομείνει είναι ο Τσίπρας στριμωγμένος σε μια γωνία να τα έχει παντελώς χαμένα και ο Μουζάλας που προσπαθεί να υψώσει ανάστημα, απέναντι σε ποιον βέβαια, δεν γνωρίζω. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Ούτε υπουργός οικονομικών, ούτε διαπραγμάτευση, ούτε βασικές λειτουργίες έστω κράτους αφρικανικής χώρας.
Επειδή όμως είναι επιτακτική ανάγκη κάποιος να εκπροσωπεί την χώρα αυτές τις δύσκολες ώρες, υπάρχει ανοχή απέναντι στον Πρωθυπουργό και προφανώς αναβολή (προσωρινά) των εκλογών που είναι ούτως ή άλλως αναπόφευκτες. Η ανοχή αυτή όμως πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης, δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Σίγουρα στην φάση που βρισκόμαστε τώρα με το προσφυγικό στην κορύφωση του, σκέψεις για εκλογές δεν επιτρέπονται.
Ο Μητσοτάκης όμως και βάζω μαζί και τον Γεωργιάδη, γιατί βασικά μαζί πήρανε την ΝΔ, εκλέχθηκαν στην ηγεσία με το βασικό επιχείρημα ότι κάθε μέρα που περνά με Τσίπρα, η χώρα καταστρέφεται. Λογικά λοιπόν θα έπρεπε να ζητάν εκλογές από την πρώτη ώρα για να είναι συνεπείς με την προεκλογική τους στρατηγική. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αντιθέτως, βλέπουμε μια στρατηγική παρόμοια με αυτή που προεκλογικά είχε ο Μεϊμαράκης: άσε τον Τσίπρα να πιει το πικρό ποτήρι και μετά βλέπουμε. Η πιστεύεις όμως ότι Τσίπρας είναι επικίνδυνος άρα πρέπει να φύγει ή δεν το πιστεύεις.
Η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο ζωής εξαιτίας του προσφυγικού. Αν υπάρξει κάποια βελτίωση σε αυτό το θέμα (πράγμα δύσκολο με την δυναμική που έχει πάρει το θέμα), θα είναι γιατί η αντιπολίτευση θα έχει συναινέσει σε κινήσεις και πρωτοβουλίες, κάτι που ήδη συμβαίνει. Άρα δεν θα μπορέσει η κυβέρνηση να το παρουσιάσει ως αποκλειστικά δική της επιτυχία που ενδεχομένως θα ανέβαζε τις εσωτερικές της πολιτικές μετοχές. Αυτό είναι το καλό σενάριο. Το κακό σενάριο είναι να γεμίσουμε με πρόσφυγες παντού, η διαπραγμάτευση να παγώσει και μαζί της η αξιολόγηση άρα και η εκταμίευση της δόσης, να ξεκινήσει η τουριστική περίοδο με εικόνες για την Ελλάδα απωθητικές και τελικά ως αποτέλεσμα όλων αυτών η χώρα να καταρρεύσει πλήρως. Μην ρωτάτε ποιο από τα δύο σενάρια είναι το πιο πιθανό.
*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας «Interview»