, Κυριακή
04 Δεκεμβρίου 2022

Χρυσή ευκαιρία για την Αυτοδιοίκηση

 
%ce%9a%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b6%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%82
του Εφραίμ Κυριζίδη*
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαβούλευση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Δήμους, δια των εκπροσώπων στην ΚΕΔΕ, σχετικά με τις αλλαγές σε Κώδικα Δήμων και Καλλικράτη. Οι συνθήκες για καινοτόμες αλλαγές δείχνουν ιδανικές και τα πάγια αιτήματα των ΟΤΑ έχουν ωριμάσει. Όμως οι, μέχρι σήμερα, ενδείξεις από τις επιτροπές διαβούλευσης και οι πάσης φύσεως διαρροές δεν μας γεμίζουν με αισιοδοξία.
Προ ολίγων ημερών, αναγκάστηκε (μετά από σφοδρές αντιδράσεις) ο υφυπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να ανασκευάσει και να αποσύρει την πρόταση για διορισμό από την Κυβέρνηση Γραμματέων και Αναπληρωτών στους Δήμους. Μια πρόταση που αποτελούσε ευθεία επίθεση στο αυτοδιοίκητο των τοπικών κοινωνιών.
Όλοι εκφράζουμε ευχολόγια περί ενισχύσεως διοικητικής αποκέντρωσης, περί αυτοδιοίκητου, περί τοπικών υποθέσεων κτλ αλλά ο δρόμος ήδη μας έχει «επιδειχτεί» και τον έχουμε συνυπογράψει.
Αναφέρομαι στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, ο οποίος κυρώθηκε από την Ελλάδα με τον Ν. 1850/1990 και έκτοτε αποτελεί μέρος του Ελληνικού Δικαίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχοντας μάλιστα, ως διεθνής σύμβαση, αυξημένη τυπική ισχύ έναντι της κοινής νομοθεσίας. Τόσο η Νομοθετική εξουσία τον αγνοεί επιδεικτικά όσο και η Δικαστική αποφεύγει να τον ερμηνεύει και να τον εφαρμόζει.
Για πρώτη φορά αποδεχτήκαμε ως Κράτος την έννοια της αυτονομίας, που είναι νομικά εντελώς διαφορετική από την έννοια της αυτοτέλειας και της αυτοδιοίκησης. Και αναφέρομαι σε όλες τις εκφάνσεις της αυτονομίας, Οργανωτική (αδιανόητη λοιπόν η συζήτηση για διορισμό Γραμματέων από την Κεντρική Διοίκηση), Πολιτική (ίσως αδιανόητη η πρακτική κομματικών χρισμάτων σε μεγάλα αστικά κέντρα), Οικονομική (σίγουρα αδιανόητη η συρρίκνωση των πόρων με ταυτόχρονη αύξηση αρμοδιοτήτων αλλά και η απαγόρευση φορολογίας από τους ΟΤΑ) κτλ.
Ας ελπίσουμε η Κυβέρνηση της «Πρώτης Φοράς Αριστερά» στη χώρα μας, να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που ενισχύουν όλες τις μορφές αυτονομίας των Δήμων, έναν όρο που είναι χιλιοαναλυμένος από την «Αριστερή» διανόηση. Μέχρι σήμερα πάντως οι κινήσεις είναι αν όχι αντίθετες, τουλάχιστον αποκαρδιωτικές. Ας διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και ας αδράξουμε την ευκαιρία που εμφανίζεται.
* Ο κ. Κυριζίδης είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και Μέλος Επιτροπής Θεσμών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας