, Κυριακή
04 Δεκεμβρίου 2022

Ζητούμε ενότητα και συνεργασία…

 
Ζορπίδης
του Μιχάλη Ζορπίδη*
Τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης αποτυπώνουν με ακρίβεια αλλά και με έναν ζοφερό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Αγοράς, στο πεδίο της ιδιωτικής οικονομίας. Μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2016 είχαμε 1.882 λουκέτα σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, που ήταν μέλη μας. Για το ίδιο διάστημα έχουμε λιγότερες νέες επιχειρήσεις, αφού στο ΓΕΜΗ ενεγράφησαν μόλις 1.567, δηλαδή 315 λιγότερες. Από το 2010 χάσαμε μόνο στη Θεσσαλονίκη 30.759 μικρομεσαίες επιχειρήσεις- μέλη του Επιμελητηρίου μας! Το ίδιο διάστημα ιδρύθηκαν 22.837 επιχειρήσεις, δηλαδή 8.000 λιγότερες! Με έναν πρόχειρο υπολογισμό καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι χάθηκαν περισσότερες από 25.000 θέσεις εργασίας μόνο στο δικό μας χώρο! Τα στοιχεία αυτά είναι θλιβερά!
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το 2010 ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 80%. Τα τελευταία τρία χρόνια η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών φτάνει το 35%! Τέσσερις στους δέκα μικρομεσαίους επιχειρηματίες δηλώνουν σήμερα ότι βρίσκουν πολύ πιθανό να κλείσουν την επιχείρηση τους μέσα στους επόμενους μήνες.
Είναι σαφές ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί!
Καλούμε την πολιτική ηγεσία της χώρας να δείξει ωριμότητα, σύνεση και ενότητα προκειμένου να επουλώσουμε τις πληγές, που άνοιξε στο πέρασμα της η κρίση πάνω σε όλο το σώμα της ελληνικής κοινωνίας!
Οι πολιτικές διαμάχες, το κομματικό συμφέρον, οι πολιτικές στρατηγικές είναι πλέον πολυτέλειες για την Πατρίδα μας! Η κατάσταση απαιτεί συνεννόηση και συνεργασία. Εμείς οι άνθρωποι της Αγοράς και της Επιχειρηματικότητας κάνουμε έκκληση σε όλους τους πολιτικούς και σε όλα τα κόμματα να ομονοήσουν πάνω στα βασικά ζητήματα, πριν να είναι για όλους μας αργά!
*O Μιχάλης Ζορπίδης είναι ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης