Ζητούμενο η ανάπτυξη

Της Έλενας Ράπτη*rapti

Μια ακόμη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα κινηθεί μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης και δοκιμασίας για χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις. Οι επιπτώσεις είναι ακόμη ορατές στην αγορά και στα νοικοκυριά που κάνουν έναν μεγάλο αγώνα επιβίωσης. Υπάρχει όμως κάτι που την διαφοροποιεί από προηγούμενες χρονιές. Και αυτό είναι τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια μιας δειλής ακόμη εθνικής ανάκαμψης. Κανένας δεν είναι υπέρ της ευημερίας μόνο των αριθμών αλλά συχνά λένε πολλά για την προοπτική της οικονομίας. Η σταθερή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, το οριακό πέρασμα από την ύφεση στην ανάπτυξη, η εξαιρετική τουριστική χρονιά, η διαρκής και επιτυχημένη οικονομική διπλωματία της κυβέρνησης όλα δείχνουν προς την κατεύθυνση ενός κλίματος που αλλάζει σταθερά προς το καλύτερο.

Η ανάπτυξη ασφαλώς παραμένει το μεγάλο ζητούμενο. Δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη για μια χώρα που μόλις πρόσφατα διέψευσε με τις επιτυχίες της τα σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη, που επιβεβαίωσε την ευρωπαϊκή της πορεία και που δημιουργεί σταδιακά ένα σταθερό δημοσιονομικό τοπίο.

Αυτό που απαιτείται είναι συνέπεια και πρακτικότητα στις αποφάσεις. Η ανάπτυξη χρειάζεται επενδύσεις. Και οι επενδύσεις απαιτούν ελκυστικό επενδυτικό και φορολογικό περιβάλλον. Σταθερότητα και προοπτική.

Η στόχευση οφείλει να είναι λοιπόν απλούστερες διαδικασίες και χαμηλότεροι φόροι. Χρειάζεται επίσης έναν φιλικό δημόσιο τομέα, αρωγό στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, κατάργηση της γραφειοκρατίας κι ένα σύγχρονο μάρκετινγκ των εθνικών πλεονεκτημάτων και της χώρας μας ως τόπου επενδύσεων. Νομίζω πως τα περισσότερα προχωρούν ικανοποιητικά, αν και όλοι θα θέλαμε να δούμε ταχύτερος ρυθμούς, ειδικά σε κομβικά θέματα που κρίνουν τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της χώρας.

Η κυβερνητική πολιτική ωστόσο οφείλει να μην είναι μόνο τεχνοκρατική αλλά και ευαίσθητη. Να βλέπει έξω από την Ελλάδα για τις προφανείς ανάγκες της πολιτικής και της διπλωματίας αλλά και μέσα στην ελληνική κοινωνία. Σήμερα οι Έλληνες πολίτες και οι επιχειρήσεις πληρώνουν πάρα πολλούς φόρους. Κάθε είδους και κάθε επινόησης. Προσωρινούς που γίνονται μόνιμοι και πρόχειρα σχεδιασμένους που προκαλούν αδικίες και απόγνωση. Η ανάγκη για έσοδα υπονομεύει και την ανάπτυξη και την κατανάλωση. Είναι ένα μοντέλο που δεν μπορεί να αποδώσει. Η μείωση των φόρων οφείλει να είναι η πρώτη στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής. Να γίνει μετρημένα αλλά και αποφασιστικά για να αλλάξει η δυναμική των πραγμάτων. Εξαντλώντας τους Έλληνες, εξαντλούνται και οι φόροι. Και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ίδια την ΔΕΘ, αυτή συνεχίζει να αποτελεί έναν ισχυρό εμπορικό, οικονομικό και κοινωνικό  συμβολισμό, αναζητώντας την παλιά της αίγλη και την ανάδειξή της και πάλι σε κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός. Αν ζητείται λοιπόν και μια παράπλευρη είδηση, μέσα στα κρίσιμα μηνύματα του Πρωθυπουργού, είναι να λάμψει ξανά η έκθεσή μας.

*Η κ. Ράπτη είναι βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης